Viktória tovább titkolózik

A héten megnőtt a fehérneműs szupermodellek száma a közösségi oldalakon. Először Mihalik Enikő hibátlan teste borította el a Facebookot, Instagramot, Twittert, mindent, s fashionista (vagy szuicid hajlamokkal bíró) ismerőseim megosztásokkal, kommentekkel deklarált büszke/irigy sóhajai által boldog-boldogtalan legeltethette szemeit a sikeres magyar modell domborulatain és fejedelmi jelmezén, aztán, ahogy az meg van írva, szépen jött a többi testi mese is, így kisvártatva egy egész világ sírt a gyönyörtől – vagy az elégedetlenségtől.

Igen, az Victoria’s Secret Show-ról beszélek. No, de hé! Viktória titkai közé egy újabb talány ékelődött: mit gondolnak a modellek, a brand a kritikusok, a feministák véleményéről? A durva az, kedves olvasó, hogy egész egyszerűen semmit. Vagyis nyilván azt, hogy leszarjuk, csak ezt persze nem mondják ki. A topik már régóta vita tárgyát képezi egyébként a show kapcsán. Most a The Independent újságírója volt olyan elvetemült, hogy a klisékérdések (“melyik volt a kedvenc outfited a show-n?”, “milyen érzés a Victoria’s Secret angyalának lenni?”) helyett/mellett egy kicsit mélyebbre ásott. 

A kérdések – amelyek válaszaira egyébként mi is kíváncsiak lettünk volna – arra vonatkoztak, hogy te mint a kifutón végiglejtő VS angyal, mit gondolsz arról, hogy egyes kritikusok szerint a show eltárgyiasítja a nőket, illetve te magad feminista vagy-e? Mielőtt a modell válaszolni tudott volna, a brand PR-osa közbelépett, s hanyagul annyit mondott, hogy erre a kérdésre nem adnak választ. Ez egy elég visszás move volt részéről, tekintve, hogy a téma tényleg régóta generál vitákat s közben jogos problémaköröket feszeget, mondjuk olyanokat, hogy a fehérneműben parádézó, tökéletes testű modellek által idealizálódik a női test, s mintegy előírja, hogyan kellene annak kinéznie – mert az a szexi, a kívánatos, a siker záloga, amit látunk a show-n. Satöbbi.

Természetesen akadnak olyanok, akik védik a show-t és annak negyvenhét modelljét. Az ő éveik szerint a Victoria’s Secret bemutatókat a határozott, erős nők ünnepeként kell értelmezni. Ja, és a VS – mint fontos érvet a bemutatók mellett – azt is közzétette már, hogy a castingban nők vesznek részt, s nem férfiak. Hab azon a bizonyos tortán, hogy a márka idei kampányának címe: Perfect Body volt. Kérdezem én: miért? A médiahiszti, a beszéljetek-minél-többet-rólunk elv, a kritikushergelés gyanánt? Meglehet. Mindenesetre a kampánycím ellenében gyülekező aktivisták és petíciók miatt a kampány új szlogent kapott: A body for everybody.

Tény, hogy a VS kommunikációja hagy kívánnivalót maga után. Az erős, határozott feminin attitűd kifejezése és a női castingolók mellett azért én sűrűbben hangoztatnám például, hogy ezek a modellek, Nők keményen küzdenek azért, hogy ilyen formában legyenek; szigorú diétán vannak és komoly edzéstervet kell betartaniuk. Mindezek mellett ma, amikor a külsőségek világát éljük, a női egyenjogúság még mindig nem magától értetődő, és naponta küzdünk az elfogadásért minden szinten, egy ilyen kaliberű kérdés mellett nem lehet elmenni egy “nem nyilatkozom”-féle válasszal.

PS: Ne essetek kétségbe! Mindenki úgy jó, ahogy van. Ha pedig párásodik a belső tükör, tegyetek ellene – önmagatokért!

Forrás, képek: www.independent.co.uk
Szöveg: Ivett

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.