SundayTunes #12 – Csak komolyan!

Én már tisztára karácsonyi lázban égek, ami egyet jelent azzal, hogy a mindenféle indie kedvenceimet egy kis időre felváltja a komolyzene. Fogalmam sincs miért, talán a sok csillogó, elegáns dekoráció és az ünnepek meghitt, békés reménye miatt, de az Igazából szerelem betétdalai mellett számomra ugyanannyira hangulathoz illő ilyenkor bármi, ami klasszikus zene. Ezekből hoztam el most a kedvenceimet, azok közül is a vidámabbakat, hogy egy kicsit Titeket is átjárjon a mézeskalács illatú feelgood.

Igor Sztravinszkij: Petruska

A Petruska egyike volt a Sztravinszkij három balettművének, amikkel a zeneszerző 1911-ben betört a köztudatba. Megrendelésre írta a Cári Orosz Balettnek, és a művekkel rögtön nemzetközi sikerre is szert tett, valamint a 20. századi orosz zene egészen új irányt vett. Nekem a három darab közül valamiért a Petruska a kedvencem. Igaz, hogy a története nem a legvidámabb, szóval a fenti ígéretemet már az elején némiképp sikerült megszegni, hiszen a szentpétervári vásárban életre keltett balerina, a szerecsenfiú és Petruska bábfigurájának szerelmi háromszöge tragikus véget ér, a zenéje viszont rendkívül magával ragadó. A bábok kötött kecsességével harmonizáló képet szerettem volna ehhez a zeneműhöz választani, így a januári orosz Vogue balettos képeit hoztam hozzá, amelyeket nem más, mint Patrick Demarchelier fotózott.

sundaytunes12

Antonio Vivaldi: D-dúr concerto

Vivaldit mindenképp bele akartam csempészni a listába, ezzel is deklarálva, hogy nem csak a Négy évszak zseniális a szerzőtől. Az általam választott darab az egyik a négy concerto közül, ahol a szólóhangszer szerepét egy lant tölti be. A D-dúr concerto-t légies, könnyed hangzása miatt kedvelem leginkább, illetve kiváló példa arra is, hogy bebizonyítsam, amikor azt mondom, gitárzene jöhet minden mennyiségben, azt tényleg komolyan gondolom. A választott fotó pedig a 2011 júliusi Dazed & Confused magazinból van.

sundaytunes123

Antonín Dvorak: G-dúr szimfónia

A cseh zeneszerzőre, bevallom, először csupán azért figyeltem fel órán, mert tök menő a neve kimondva, de megismerve a műveit, a darabok is egyre jobban a szívemhez nőttek. Eme jeles alkalom, mint a SundayTunes komolyzenei része, megérdemli az izgalmas dallamokat rejtegető G-dúr szimfóniát, amiből személy szerint az első tétel a kedvencem. Ehhez próbáltam olyan képet találni, ami hasonlóan mozgalmas és kiszámíthatatlan, így nem is volt kérdés, hogy a Dolce & Gabbanához fordulok.  

sundaytunes122

Dimitrij Sosztakovics: F-dúr zongoraverseny

Mindig lenyűgöz egy-egy zongorajáték, mert bár már én is tíz éve zenélek, máig képtelen vagyok felfogni, hogy lehetséges egy ekkora hangszert ilyen módon uralni. Ezt a darabot is akárhányszor hallgatom, ámulatba ejt sokszínűségével. Érdemes egyébként a zeneszerző életéről is olvasgatni legalább az interneten néhány cikket, kezdve a sztálini Oroszországgal való viszonyával, a szerelmi afférjain át – elég érdekes a története, bár az életrajzok alapból mindig nagyon érdekelnek. Editorial tekintetében egy fekete-fehér, tekintélyt parancsoló képet kerestem, ami harmonizál a zongora monokróm komolyságával; így esett a választásom Violet Grey fotójára, amelyen az egyik nagy kedvencem, Emily Blunt látható.

celeber.ru

Johann Pachelbel: D-dúr kánon

És igen, a végére azért tartogattam egy olyat, amit biztosan mindenki ismer és szeret. Pachelbel kánonja nálam egyértelmű toplistás lenne, ha rangsorolni kellene a legszebb komolyzenei műveket és tekintve, hogy a minap már a Tesco rádióban is ezt hallottam, biztosan sokan így vannak vele. Azt hiszem, a csembalónak és a kifinomult dallamoknak köszönhetően az összes darab közül ez áll a legközelebb ahhoz, amiről az elején beszéltem, a vasárnapi lazuláshoz, de a második gyertyagyújtáshoz is kiválóan passzol, akárcsak ez a Maciej Bernas-fotó.

sundaytunes124

Szöveg: Blanka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.