SundayTunes #13 – Christmas Is All Around

Karácsony napján mi mással is jelentkezhetnénk zenés rovatunkban, mint ünnepi dalokkal? Biztosan ti is nagyon várjátok már a közelgő ajándékáradatot, szóval fogadjátok szeretettel a SundayTunes Christmas Editiont, amelyen – kicsit szimbolizálva a karácsony lényegét, a közösség fontosságát – ezúttal ketten munkálkodtunk. 

The Yeah Yeah Yeah’s – All I Want For Christmas 

Senkit ne tévesszen meg a cím, Karen O és bandája nem Mariah Carey parádés karácsonyi számát dolgozták fel, ez a saját daluk. Akármennyire is furcsa ezt mondani egy 2008-as számra, de már nem mai termés, még MySpace (!!!) oldalára tette fel a zenekar ingyenes formában, ha jól emlékszem abban az időben, amikor bejelentették, hogy 2009-ben új albummal térnek vissza. Aki a meghitt ünnepek alatt sem akar lemondani a vagányságról és a kevésbé érzelgős dalokról, annak ez tökéletes lesz.

Az All I Want For Christmas című dalhoz választott editorial fotóknak az alapkoncepciót illetően kevés közük van a karácsonyhoz: a spanyol Glamournak készült sorozat címe eredetileg Room Service. A tematika tehát önmagában kevésbé ünnepi, viszont a mélyzöld és a piros színek dominanciájának, és a háttér csillogásának kombinációjában mégis felfedeztem valami karácsonyit, ami miatt a fotókat a The Yeah Yeah Yeah’s dalának tökéletes vizuális leképezésének tartom.

Best Coast ft. Wavves – Something For You

Nincs is annál jobb, amikor két szupermenő banda összeáll egy-egy dal erejéig, így nem is volt kérdés, hogy a Best Coast és a Wavves közös karácsonyi produkciója szerepelni fog a listán. A számot 2010-ben vették fel, még mielőtt bármelyikőjüknek eljött volna az áttörés, szóval tök jó, hogy az együttműködésük még azelőtt menő volt, hogy a legtöbben tudtunk volna a létezéséről. 

A Best Coast anno lágy hangzásvilágával lopta be magát a szívembe, így most, hogy eljött az idő, amikor képet kell társítanom a Wavves-zel közös dalukhoz, egy minimalista színvilágú, télies, de mégis ragyogó sorozatra esett a választásom. A Wylde magazin Isaac Lindsey főszereplésével készült editorialjában az álmodozás áll a középpontban, amivel azt hiszem, nem nehéz azonosulni így december vége felé.

Angus Stone – River (Joni Mitchell cover)

Az Angus & Julia Stone duó férfitagja ezt a dalt a 2007-es No Man’s Woman című album számára dolgozta fel. Ez egy válogatáslemez, ami a nemzetközileg elismert ausztrál női előadók előtt tiszteleg; a dalokat ausztrál férfi zenészek énekelték fel. Szerintem ez nagyon szép gesztus részükről, az pedig csak még jobbá (és aktuálisabbá) teszi, hogy Angus egy karácsonyi dalt választott, mert így joggal hallgathatom már hetek óta éjjel-nappal.

A dalhoz Tim Walker A Play of White című sorozatából választottam fotókat, melyek a Vogue Italia 2006-os márciusi számában jelentek meg, a hangulatuk azonban mégis ugyanolyan aktuális nyolc év elteltével is. A képek színvilága erőteljes karácsonyi atmoszférát jelenít meg, az ezüst diszkógömbök azonban már a közeledő év végi buli pörgését vetítik előre.

Florence + The Machine – Last Christmas

Hiába vagyok már teljesen a karácsonyra hangolódva, nem lehet sikítozás és örömtánc nélkül elmenni amellett, hogy a Florence + The Machine nyáron színpadra lép a Szigeten. Ezen felbuzdulva rögtön el is kezdtem náluk keresgélni karácsonyi feldolgozások után, és nem akármit találtam. Biztosan mindenki ezer verzióját ismeri már a Last Christmas-nek, és az is lehet, hogy már a könyökötökön jön ki emiatt, de ennek az egynek azért még adjatok esélyt, higgyétek el, megéri.

Ehhez a dalhoz már kicsit direktebb módon társítottam az editorial fotókat: míg eddig lényegében az általam érzékelt, szubjektív benyomások jelentették a karácsonnyal való kapcsolódási pontot, ezeken a – Vanity Fair Italia számára készült – képeken már konkrétan megjelennek az ünnep ikonikus kellékei, a fa, a díszek és persze az ajándékok. Ha a Florence + The Machine szín lenne, akkor vörös lenne – igen, nehéz az énekesnő ikonikus hajszínétől elvonatkoztatni -, emiatt külön örülök, hogy a fotókon is szerepet kapnak a bordó és a piros különböző árnyalatai.

The Smashing Pumpkins – Christmastime

Az elmaradhatatlan, múlt évtizedekből származó alternatív rock kártyát az ünnep kapcsán ezúttal a Smashing Pumpkins karácsonyi dalával gondoltam kijátszani. Nagyon szeretem az énekes, Billy Corgan hangját, ami meglepően jól szól száncsengőkkel együtt is. Nem tudom, ki emlékszik az If I Stay című filmből arra a jelenetre, amikor a banda Today című számát önfeledten éneklik egy tábortűznél, de én ezt a dalt is el tudom képzelni egy hasonló, össznépi örömzeneként, mondjuk tűz helyett a karácsonyfa körül – ha most eltekintünk attól, hogy a filmben ez alapvetően egy szomorú jelenet volt.

A Smashing Pumpkins neve hallatán mindig valami vadra asszociálok – valószínűleg a “smash” hangulatfestő szónak köszönhetően. A Christmastime dallamánál nyugodtabbat, békésebbet nehezen tudok elképzelni, mégis most egy merészebb képi világgal rendelkező editorialból választottam mellé a fotókat. A Vogue Brazil tavalyi karácsonyi kiadásában szerepeltek az alábbi képek, amelyekben a kontraszt az, ami leginkább megragadó: Aline Weber világosszőke, vagány hajviselete, és az általa viselt ruhák eleganciájának ellentéte egyszerűen tökéletes. El sem tudom képzelni, mennyi menőség lehet azokban a gyönyörűen becsomagolt dobozokban! Oké, valószínűleg a csodás külső az ajándékdobozok esetében szó szerint ürességet hordoz, de a fantáziát mégiscsak beindítja.

She & Him – Have Yourself A Merry Little Christmas

És mint mindig, ezúttal is a végére hagytam a kedvencemet! Ha egyetlen dallal kellene kifejeznem, mit jelent számomra a karácsony, akkor ez lenne az. Néhány nap, amikor mindenki félreteheti a gondjait és önfeledten ünnepelhet azokkal, akiket szeret és közel állnak hozzá. Ez a szám nekem mindig akkor esik a legjobban, amikor 24-én este már mindenki elcsendesedett, én pedig egyedül ülök a nappaliban, ahol csak a karácsonyfa fényei világítanak. Alapvetően nem vagyok érzelgős fajta, de ilyenkor nagyon megindító rájönni, mennyi jó dolog vesz körül mindannyiunkat.

Biztos voltam benne, hogy Zooey-ról, mint az univerzum egyik legmenőbb nőjéről találni fogok vagány, karácsony inspirálta fotókat, de ez sajnos nem jött össze. Ehelyett a She&Him dalához Neiman Marcus 2013-as The Heart of Giving katalógusából választottam két fotót. 

Összeállította: Blanka és Alexandra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.