RebelKult: A Játékkészítő jelmezes fotóspróbáján jártunk!

Nagyon kizárhatta a külvilágot mostanában az, aki még nem hallott A Játékkészítőről, hiszen az elmúlt hónapokban Budapest utcáin lépten-nyomon a plakátjai keresztezték utunkat. A zenés akciómesére mostmár nem kell sokat várni, december 27-e és 30-a között játsszák a nemrég átadott újbudai Tüskecsarnokban. Csütörtökön volt szerencsénk bepillantani a kulisszák mögé, és a látottak alapján bátran ajánljuk mindenkinek, hogy csapjon le az utolsó jegyek egyikére, mert ilyen horderejű művet itthon bizony nem állítanak színpadra minden hónapban.

ajatek4

És ezt most tényleg komolyan mondom. Amikor a próba elején megkaptuk a sajtóanyagot, meglepődve olvastam az adatokat: a színpad hatalmas, hatszáz négyzetméter. Ennek köszönhetően van lehetőség olyan látványelemeket használni, amelyeket nem kap meg az ember egy átlagos előadáson. (Például fél perc alatt nő ki 8 darab hétméteres paszuly, vagy egy 4,5 méteres gondola úszik be a nézőtéren, hogy a 16 méteres sárkányról már ne is beszéljünk…) Érdekesség, hogy a színpadtechnika mozgatásához összesen 6000 méter kötelet, 300 csigát és 400 darab karabinert szereltek fel. A szokásos kőszínházakkal ellentétben a Tüskecsarnokban nincs zsinórpadlás, így harminc mozgatott függesztési pontot alakítottak ki a díszlet számára. És mint jó rebellive-es, nyilván a jelmezek mellett sem mehetek el szó nélkül: az előadás során összesen 110 jelmezt láthatunk, amelyekhez mindent összevetve 2500 méter anyagot használtak fel. Igazi képzőművészeti alkotásoknak is tekinthetjük egy-egy mesefigura jelmezét, Aquatánia ruháján például “csak” tíz ember dolgozott, a háromfejű sárkány tollai pedig egytől egyig kézzel festettek. 

Maga a történet elsőre kicsit furcsa, de annál kedvesebb, és a modern csavar azt hiszem, sok lehetőséget adhat arra, hogy minden generáció élvezze a darabot: a világ összes mesehőse együtt dolgozik a meseügynökségen, ahol a klasszikus népmesékből ismert Hüvelyk Matyi, A három kismalac egyharmada, valamint a királylány rádöbben, hogy a modern mesék kiszorították őket, a célcsoport, vagyis a gyerekek pedig már nem foglalkoznak velük. Elrabolnak ezért egy kisfiút, azért, hogy juttassa be őket a játékkészítőhöz, azt remélve, hogy ha videójátékot alkot a történetükből, újra berobbannak a köztudatba.

ajatek1

Igazi sztárszereposztást láthatunk, a legapróbb szerepeket is A-listás magyar hírességek töltik be. A rendező, Magács László a próba elején elmondta, hatalmas kihívás volt számára a színészek, a popsztárok és a sok egyéb területről érkezett művész összehangolása. A címszerep Alföldi Róberté, de feltűnik még a darabban Pokorny Lia, Oroszlán Szonja, Szabó Győző, Bereczki Zoltán, Koltai Róbert, Király Viktor, Király Linda, Radics Gigi, Nagy Feró, Hien, a Mary Popkids-ből is ismert Herrer Sára, de még Gundel Takács Gábor hangját is hallhatjuk. A Játékkészítő zenéjét Rakonczai Viktor szerezte, a művészeti vezető Szabolcs János, a jelmeztervező Müller Kata (s nagyon jó volt látni, hogy a Nububól kivált Hajdu Anett is a csapatot erősíti), Borodin világát Lakatos Márk álmodta meg, a hivatalos fotókat pedig Éder Krisztián készíti.

Csupán egyetlen külföldi szakember dolgozik velük, ő pedig nem más, mint Nichola Treherne koreográfus, aki nevéhez olyan művek köthetők, mint az eredeti Mamma Mia! musical. A mozgalmas, táncosokkal és artistákkal gazdagon fűszerezett előadásban közreműködnek még a MACIVA kiváló fiatal artistái, illetve a Közép-Európa Táncszínház munkatársai is.

A nyílt próba során az első jelenetet nézhettük meg, és annak ellenére, hogy a darab késznek még aligha volt nevezhető, azt rögtön megéreztük, ha beér, rendkívül szórakoztató, humoros musical lesz, amit még sokáig fognak emlegetni. Szóval biztatok mindenkit arra, hogy ha netán last minute ajándék kell, vagy minőségi kikapcsolódásra vágyik a két ünnep közötti időszakban, akkor válassza A Játékkészítőt, mert ezzel szerintem nehéz mellélőni.

Szöveg: Blanka
Képek: www.facebook.com/ajatekkeszito és tánc.hu

Hozzászólás