Skip to content

RebelChart 2014 – A legmenőbb divatkampányok TOP10

Nyáron már készítettünk egy listát a legjobb őszi-téli kampányokról – most az egész év összegzésével próbálkoztam, ami elég nehéz feladatnak bizonyult. Igyekeztem nem ismételni önmagamat, így a korábbi listából csak a valóban kihagyhatatlan elemeket említem az év végi TOP10-ben. A lista egyaránt tartalmazza a 2014 tavaszi-nyári kollekciókhoz készült kampányokat, illetve az elmúlt hónapokban megjelent őszi-téli anyagokat. Egy szó, mint száz: következzenek 2014 – számomra – legmenőbb kampányai!

10. Chloé S/S 2014

A Chloé izgalmas, New York-i roadtripet megelevenítő F/W kampányáról szó esett legutóbbi toplistánkban, most azonban nem ezt emelném ki, hanem a tavaszi-nyári anyagot, ami hasonlóan természetközeli és szabad, a színvilága pedig ugyanazt a hangulatot képviseli, mint a későbbi őszi-téli sorozat.

Chloé SS

Chloé SS2

9. Alexander McQueen A/W 2014/2015

Véletlenül sem szeretném a korábbi listánkat copy-pastelni, azonban a McQueen kampány nem maradhat ki az éves összesítettből sem. Edie Campbell főszereplésével és Steven Klein fotós sajátos világával egy darkos, kicsit extrém, de sikkes sorozat készült – amolyan tipikus McQueen, csak a fotográfia nyelvére lefordítva.

mcqueen

mcqueen2

8. Alexander Wang F/W 2014/2014

Megszokhattátok már, hogy a listáimba valahogy mindig keverednek börtönös tematikájú képek, ez most sem maradhat ki, hála Alexander Wang őszi-téli kampányának. Wang kreációi alapvetően nem az én ízlésemet képviselik, sőt, egyáltalán nem állnak közel hozzám – a H&M-ben sem verekedtem a különleges darabokért -, ez a kampány mégis eléggé bejött, outfitekkel és a koncepcióval együtt.

alexander wang

alexander wang2

7. Prada S/S 2014

A Prada tavasz-nyár színesebb és gazdagabb mintázatú már nem is lehetett volna. Ezt a kampány egyetlen fotójával is könnyedén tudnánk körvonalazni, Steven Meisel sorozata azonban annyira jól sikerült, hogy egy képnél nem tudunk megállni, hiszen minden fotón újabb apróságokat találunk, amire fel lehet figyelni, és amire áhítattal lehet meredni a végtelenségig. Hogyan válik a 3D-s mozikból ismert szemüvegek ortopéd formája klasszikusan szofisztikálttá? Miként lesznek a Flashdance elfeledett lábszárvédői csillogó trenddé? Reméltük, hogy sehogy, a Prada azonban másként gondolta – és ezeket a fotókat tanulmányozva egy pillanatra el is hisszük, hogy jól tették.

Prada SS

Prada SS2

Prada SS3

Prada SS4

6. Givenchy F/W 2014/2015

A Givenchy mozgalmas kampányfotói erős és mély színekkel, változatos összeállításokkal és vad sminkekkel adja azt az összehatást, amivel a lista ötödik helyére került, és ami tökéletes – na meg aktuális – inspirációt jelenthet akár a közelgő szilveszteri buli kapcsán is.

Givenchy FW

5. Miu Miu Resort 2015

A Miu Miu 2015-ös Resort kollekciójának kampánya kicsit olyan, mintha a blog VisualRhymes rovatának továbbgondolása lenne – valószínűleg ez az oka, hogy a kampány az ötödik helyet kapta a listán. Nagyon tetszenek Giovanni Bianco art direktor analógiái, valamint a divatfotókhoz társított profán természeti képek, amelyek önmagukban ugyan hűvösséget és magányt közvetítenek, az összeállításokkal párhuzamba vonva mégis egyfajta egységet adnak.

miu miu resort

miu miu resort2

4. Valentino F/W 2014/2015

Nagyon megfogott a Valentino minimalista, fekete-fehér, ezzel kontrasztban azonban a részletekre összpontosító sorozata, aminek a végigpörgetésekor az ember valóban kedvet kap, hogy egytől-egyig beszerezze a bemutatott darabokat. Nálam ez az effekt – sajnos – maximálisan megjelent, így a Valentino sem maradhat ki a listánkból. Érdekes megoldásnak tartom a kampány koncepciójával kapcsolatban, hogy a kollekció ikonikus pöttyeit és mintázatát, illetve a gazdag, élénk színvilágot szándékosan eltompították a B&W elegancia megjelenítésének kedvéért, de ez nem rontott az összhatáson, ellenkezőleg: ez az érdekes, szándékolt ellentét izgalmas többletjelentést hordoz magában.

Valentino

Valentino4

Valentino5

Valentino6

3. Valentino S/S 2014

Időzzünk még egy kicsit a márkánál, és nézzük meg a tavaszi kampányt is – megéri! A Craig McDean fotózta sorozat – egy kietlen, sziklás vidéket állítva a háttérbe – azonnal megragadja a tekintetet különleges atmoszférájával, a letisztult hajviseletekkel és persze a sikkes-hippie-s összeállításokkal. Már csak az a kérdés, hogy a Valentino S/S vagy a F/W kampánya menőbb?

Valentino SS

Valentino SS4

Valentino SS5

Valentino SS6

2. Louis Vuitton S/S 2014

Catherine Deneuve, Sofia Coppola, Gisele Bündchen? A Louis Vuittonnál jól tudják, hogy mindössze néhány ikonikus figura, pár jól ismert arc és persze egy vad, hibátlan összeállítás szükséges ahhoz, hogy toplistás divatkampányt állítsunk össze. Ők éltek is ezzel a lehetőséggel, és ha még belevesszük Steven Meiselt is, akkor beláthatjuk, hogy ezzel a kampánnyal nem is tudtak volna mellényúlni.

1. Saint Laurent F/W 2014/2015

Ez a lista azért is igen szubjektív, mert bármely kampányok foglalták volna el az első 9 helyet, a Saint Laurent számára bérelt volt az első hely, és ez egy percig sem (volt) kérdés. Azért a látszólag túlzott szubjektivitást enyhítendő, fel kell hívnom a figyelmet arra, hogy a Saint Laurent – objektívebb módon megvizsgálva is – jogosan vezeti a legjobb kampányok listáját. A Saint Laurent alkotásai kapcsán a legnehezebb dolog a „best of” kiválasztása: minden, ami a branddel kapcsolatos, annyira különleges, cool és R&R, hogy képtelenség egyet vagy akár néhányat kiválasztani közülük. A Saint Laurent F/W kampánya a megszokott fekete-fehér stílusban mutatja be a kollekció csodálatos flitteres és bársony, letisztult formavilágú darabjait. Ez a látszólagos egyszerűség már a brand védjegyévé, Hedi Slimane stílusa pedig utánozhatatlanná és megunhatatlanná vált az idők során. A következő fotókat az őszi-téli kampányból válogattam össze. Gyönyörködjünk!

Saint Laurent FW

Saint Laurent FW3

Saint Laurent FW4

Saint Laurent FW5

Képek innen és innen.
Összeállította: Alexandra

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s