RebelChart 2014 – Az év külföldi kiállításai TOP10

Nyakamba vettem a világot és képzeletben körülszeltem azt, hogy listát készítsek a nagynevű művészeti központok idei kiállításairól, természetesen ismét a személyes impressziók alapján, figyelembe véve az egyes intézmények globális megítélését, valamint a különböző tárlatok előszelét és visszhangját. Jöjjenek tehát a világ legizgalmasabb kiállításai 2014-ből! (Ja, halkan jegyzem meg, ezzel szívesen foglalkoznék a továbbiakban is: szállásért és utazási költségért cserébe előszeretettel írok zseniális kiállítás kritikákat, beszámolókat – bárkinek, bárhonnan. Valaki?) 

10. MUMOK Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien (Bécs): The Present of Modernism (2014. március 4. – 2015. február 15.)

A bécsi Ludwig tárlata az intézmény új gyűjteményét hivatott bemutatni, amely többek közt a modernizmus utópiájának kérdését helyezi új megközelítésbe, illetve a jövő generációjának nyújt platformot. A kiállítás festményekkel, szobrokkal, rajzokkal, fotókkal és filmmel járja körbe témát, kiemelt szerepet adva többek közt az építészetnek és a táncnak.

9. Kunshaus Wien (Bécs): Lillian Bassman & Paul Himmel. Two Lives for Photography (2014. október 16. – 2015. február 8.)

Az amerikai fotográfus házaspár nagyszabású tárlata a nyugatra szomszédos Museumsquartier-ban tekinthető meg. Sajátos művészi szimbiózis bontakozik ki a fotókon, mesteri kompozíciók és drámai feszültségek, sejtelmes tónusok fémjelzik a páros munkáit. A kiállítás a (divat)fotó szerelmeseinek kötelező!

8. Lentos Kunstmuseum (Linz): GLAM! The performance of style (2013. október 19. – 2014. február 2.)

Ausztria kulturális központjának Duna melletti, modern művészeti fellegvára adott otthont a glamrock esztétikumát bemutató kiállításnak. A kora hetvenes években Nagy-Britanniából kiinduló, David Bowie nevével is fémjelezhető jelenség gazdag táptalajt adott a nemek közti határok feszegetésének, az androgünitásnak és az extrovertált színpadi megjelenésnek is. Bánhatja, aki kihagyta!

7. National Gallery (London): Rembrandt: The late works (2014. október 15. – 2015. január 18.)

Ha évet kellene választanunk napjainkban a holland aranykor festőjének intézményes újrafelfedezése kapcsán, talán a 2014-es esztendő lehetne az. Nemcsak a Szépművészeti Múzeum, hanem a londoni National Gallery is áldoz az alkotó életművének, utóbbi a művész kései korszakát helyezi előtérbe. Rembrandt utolsó éveinek festői stílusa igazán turbulens, ellentmondásokkal teli, viharos volt, így kétségkívül izgalmas korszakot tár elénk a kiállítás, amely még január 18-áig várja az érdeklődőket.

6. Kunsthaus Wien (Bécs): SHOEting Stars. Shoes in Art and Design (2014. június 18. – október 5.)

Aki egy kicsit is ismer, jól tudja, hogy van egy, még kezelhető magassarkú-fétisem. Épp ezért a szívem megszakadt, amikor nagyjából a kiállítás zárónapján hallottam róla, hogy tőlünk egy köpésre különleges designer cipőket lehet csodálni. Több mint 220 műremeken keresztül olyan kérdésköröket járt körbe a tárlat a lábbelik kapcsán, mint a törzsi viseletek, az ősi szükséglet, a fétistárgy, a szexuális eszköz vagy a tökéletesség keresése…

5. Metropolitan Museum of Art (New York): Cubism: The Leonard A. Lauder Collection (2014. október 20. – 2015. február 16.)

Irány a Nagy Alma és újfent a képzőművészetek porondja! A 20. századi avantgárd irányzatok egyik legdominánsabb törekvését, a kubizmust tárgyalja a Cubism: The Leonard A. Lauder Collection című kiállítás, s teszi mindezt olyan kulcsszerepet játszó alkotók művein keresztül, mint Braque, Gris, Leger vagy Picasso. A tárlat 81 festménnyel, kollázsokkal, rajzokkal és szobrokkal vetíti elénk az alkotók víziót, amelyekbe még február közepéig mi is betekinthetünk a Metropolitannek hála.

4. Victoria&Albert Museum (London): Wedding dresses 1775-2014 (2014. május 3. – 2015. március 15.)

Az elmúlt két évszázad menyasszonyi viseleteit mutatja be a V&A Wedding dresses 1775-2014 című kiállítása. Olyan divatművészek alkotásai gazdagítják a gyűjteményt, mint Charles Frederick Worth, Norman Hartnell, Charles James, John Galliano, Vivienne Westwood, Christian Lacroix és Vera Wang. Kell ennél több?

3. TATE Modern (London): Henri Matisse: The Cut-Outs (2014. április 17. – szeptember 7.)

Henri Matisse művészetének helye és szerepe megkérdőjelezhetetlen a 20. századi artisztikus mozgalmak kapcsán. Az alkotó – hatvanas évei végét taposva –  egészségügyi állapota miatt már nem tudott festeni. Művészi ambíciói azonban töretlenek maradtak: papírból vágta ki és ragasztotta fel jellegzetes formáit, amelyeket idén a TATE is közreadott; közel 120, a művész utolsó alkotói fázisában (1963 és 1954 között) készült munkát tárt elénk a kiállítás. (A tárlat február 15-éig megtekinthető a MoMA-ban!)

2. Metropolitan Museum of Art (New York): Death Becomes Her: A Century of Mourning Attire (2014. október 21 – 2015. február 1.)

Az október 21-től február 1-ig az Anna Wintour Costume Centerben megnyílt kiállítás a 19. és a korai 20. századi gyászruhák világára fókuszál, azonnak változásaival, fejlődésével, a téma kulturális vonatkozásával ismertet meg minket, illetve azzal, hogyan sikerült a divatnak beszivárognia az etikett eme rendkívül merev, sajátos, maximálisan kodifikált területére. A kiállított ruhák – melyek közül néhány darab most először tekinthető meg ilyen formában – a magasdivat és a gyász viszonyát, illetve ezen kapcsolat kibontakozását, alakulását hivatottak bemutatni egy egész századon végigvezetve. Hát nem izgalmas? (Forrás innen)

1. Victoria&Albert Museum (London): Horst: Photographer of Style (2014. szeptember 6. – 2015. január 4.)

S akkor jöjjön a befutó! A V&A a 20. század egyik legmeghatározóbb fotográfusának, Horst P. Horstnak az életművébe enged betekintést Horst: Photographer Of Style című időszaki kiállítása révén. Az ikonikus divatképek mellett eddig még nem látott kincseket is rejt a Condé Nast féltett archívuma: számos levelet, scrapbookot, nyomatot és rajzot láthatunk a géniusz fotóstól.

Összeállította: Emese
Képek forrása, bővebb infó: az (egyes szövegrészekben is linkelt) intézmények honlapja 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.