RebelChart 2014 – Az év legjobb filmjei TOP10

Nem túl hálás feladat filmes toplistát készíteni, ugyanis szinte minden alkotásban van valami, ami megfog – a történet, a színészi játék, a háttérzenék, a tájak és a helyszínek, vagy ha más nem, egy-egy jól eltalált, ikonikus ruhaösszeállítás. Igyekeztem a lista elkészítésekor a személyes preferenciáimon kívül az általános véleményeket is figyelembe venni – bár ez többnyire nem módosított a lista elemein, csak sorrendjükön -, így egy félig-meddig objektív gyűjteményt kreáltam. Következzenek 2014 legjobb filmjei, ahogy én láttam őket!

10. Two Days, One Night

Vannak színészek és színésznők, akiknek minden filmje kötelezően megnézendő darab – Marion Cotillard is közéjük tartozik. Legújabb filmje, a belga Two Days, One Night sem okozott csalódást. A színésznő alakította depressziós, nyugtatókon élő családanyának, Sandrának egy hétvégéje van, hogy meggyőzze 16 kollégáját: mondjanak le az 1000 eurós bónuszról, mert a cég csak így tudja tovább foglalkoztatni a nőt. Mind az eseményláncolat, mind a képi világ elég minimalista, az elmesélt történet azonban sokkal mélyebb, mint elsőre gondolnánk, és a film végére rájövünk, hogy miért is érte meg végigizgulni ezt a másfél órát Sandrával, aki egy hétvégén át küzdött az állásáért.

9. The Fault in Our Stars

Úgy érzem, ez a film kötelező toplistás elem, ha a 2014-es filmekről van szó. A megjelenéstől kezdve kicsit túlhájpoltnak érzem egyébként, és ha már John Green adaptáció, akkor sokkal szívesebben néztem volna meg az Alaszka nyomábant – erre sajnos még másfél évig várnom kell -, de valamilyen szinten érthető a felhajtás: a mozi egy nem mindennapi témát dolgoz fel, nem mindennapi módon. Ehhez adjuk még hozzá a hibátlan színészi játékot, és azt a néhány ikonikus jelenetet, ami még évek múltán is eszünkbe fog jutni. Nos, immár be is bizonyosodott, hogy a filmnek van helye a listán.

8. Men, Woman & Children

Kicsit dilemmában voltam annak kapcsán, hogy ezt a filmet berakjam-e a toplistába, hiszen az általános vélemények alapján azért nem mondanám egyértelműen sikerfilmnek. Viszont szerintem abszolút jogosult a 8. helyre, így ebben az esetben egy eléggé szubjektív választásról van szó. A film egyébként egy mostanában igen kedvelt téma köré épült, ami nem más, mint az internet és a social média hatása az életünkre. Mindegy, hogy férfiakról, nőkről vagy gyerekekről van szó – ahogyan azt a cím is előrevetíti -, az online világ mára már offline létünkre is hatást gyakorol. Ezeket mutatják be a sztori különböző szálakon futó eseményei, amelyek elsőre talán szélsőségesnek tűnhetnek, de ha jobban belegondolunk és kicsit körbenézünk, rájövünk, hogy szinte mindennapos problémákról van szó.

7. Boyhood

A filmet 2002 májusától 2013 októberéig, azaz több mint 11 éven keresztül forgatták, bemutatva, hogyan nő fel a film kezdetekor 6 éves kisfiú – ez már önmagában különleges és példátlan, mondhatnánk akár azt is, hogy szimplán a mozi elkészítésének története is toplistás helyezésért kiált. Költözések, klasszikus családi problémák, tinédzserré cseperedés – a sztorit így tudnám összefoglalni. Mindenképp érdemes megnézni, hiszen 11 év munkája van benne, és egyébként is sokkal többet ad a film, mint amire a leírások alapján asszociálnánk.

6. Gone Girl

David Fincher legújabb alkotását izgatottan vártuk, s nem is okozott csalódást. Ugyan Ben Affleck sosem volt túl nagy favorit, ebben a filmben megállta a helyét, ez azért szintén egy jó pont a mozinak. Ami mégis a legjobb a filmben – az alakításokon kívül -, az maga a történet. Sodródunk az eseményekkel és a rejtélyekkel, izgatottan várjuk a végkifejletet, ami egyébként egész korrekt zárásnak minősül. Sokak szerint ez az év legjobb filmje – lehet, hogy igazuk van, de én csak a hatodik helyre tudtam besorolni.

Mielőtt rátérnék a TOP5-re, meg kell jegyeznem, hogy az eddigi listás filmek sorrendje viszonylag véletlenszerűen alakult. A legjobb öt mozi esetében azonban szó sincs erről az esetlegességről: a most következő öt alkotás maximálisan a szívembe lopta magát, és minden rebellivernek nagyon ajánlom, hogy zongorázza végig az összesítést, tekintse meg az alábbi filmeket, ha még nem tette, mert megéri.

5. Yves Saint Laurent

Idén két Saint Laurent film is készült, ebből eddig az Yves Saint Laurent címűt sikerült megnéznem, és ez elég is volt ahhoz, hogy a toplistán végezze az alkotás. Nem tagadom, az is közrejátszott, hogy egy ennyire direkt módon „divatfilm” nem maradhat ki a blogunk filmlistájáról, akkor sem, ha sokkal kevésbé lenne menő. A film 1957-ben indul, éppen abban az évben, amikor Christian Dior – akinél addig a fiatal Saint Laurent dolgozott – meghal. Ezután végigköveti a tervező önálló munkásságának kezdeteit, sikereit, magánéletének hullámvölgyeit, kapcsolatát Pierre Bergé-vel, mindezt az időtálló szépség és a csodálatos ruhák varázsával beborítva. A film nemcsak egy érdekes sztori, hanem betekintés a divattörténetbe, az YSL korszakalkotó ötleteinek hátterébe, valamint azokba az érzelmi, motivációs hálóba, amelyek még a fentebb említett háttérnek is csak egy eldugott szegletét adják.

4. Palo Alto

A James Franco azonos című könyvéből készített mozi elég sok kritikát kapott: hideget és meleget egyaránt. Van, aki szerint ez a legunalmasabb film, ami valaha készült, van, akinek pedig épp ez a látszólagos történés nélküliség jön be. Én a második kategóriába tartozom, és a film csak azért nem került előrébb az összesítésben, mert igyekeztem a szubjektív véleményem mellett figyelembe venni az általános vélekedéseket is. A stáblistán elég sok ismerős névvel találkozhatunk, James Franco mellett ott van például Emma Roberts (aki maga is olyan megosztó, mint a film), Nat Wolff, Jack Kilmer és édesapja, Val Kilmer. Az egyébként elég tipikus alapsztorit – „meg nem értett” tinédzserek útkeresése – néhány érdekes fordulat és a magával ragadó képi világ dobja fel.

3. Magic in the Moonlight

„Ha tetszett az Éjfélkor Párizsban, ezt is imádni fogod” – valami hasonló szlogennel találkoztam, mikor először szembejött velem ez a film. És valóban: az atmoszféra, a zenei és képi világ teljes mértékben a 2011-es romantikus komédiára hajaz, bár ez nem meglepő, hiszen mindkét film Woody Allen alkotása. Emma Stone egy fake médiumot alakít, Colin Firth pedig az őt leleplezni kívánó realista bűvészt. Nem spoilerezek nagyon, ha leírom, hogy a lebuktató hadművelet közben kialakul köztük valami, a kérdés csak az, hogy mi lesz a sztori vége? A rideg valóság győz vagy a ködös álomvilág? Sonia Grande jelmeztervezőnek köszönhetően pedig másfél órán keresztül csodálhatjuk Emma Stone lenyűgöző, a ’20-as évek divatját dicsőítő összeállításait.

2. Only Lovers Left Alive

Az Only Lovers Left Alive tipikusan az a film, amiről már az első három percben tudja az ember, hogy érdemes volt elkezdeni, és a további százhúsz percben sem fog csalódást okozni. A film vámpírokról szól, de ez senkit ne ijesszen el, mert a szereplőknek semmi közük az elmúlt tíz év „vámpírideáljához”, inkább közelít az Interjú a vámpírral figuráihoz. A filmben összefonódik a klasszikus és a modern, a mesék és valóság, a művészet, a zene és a tudomány, és végre érthetővé válik, hogy mi is ez a felhajtás Tom Hiddleston körül… A színészek zseniálisak, a bemutatott tárgyak – napszemüvegek, köntösök, hangszerek – pedig a film végére egytől-egyig ikonikussá válnak.

1. Grand Budapest Hotel

2014 egyik legvárósabb filmje volt Wes Anderson legújabb rendezése, a Grand Budapest Hotel. A film sikerét mutatja, hogy a fiktív hotel azóta megjelent a TripAdvisoron, ahol rengeteg értékelés és komment érkezett a nem létező szállodáról és annak nem létező személyzetéről. A sztorival ismét úgy voltam, mint minden Wes Anderson-film esetében: ötletem sem volt, hogy hova fog kilyukadni a film és hogyan fog kibontakozni a történet. Lassan, de nem unalmasan, a képi világgal és a színészi játékkal lenyűgözve indult be a mozi, majd a végén megkaptuk a tipikus Wes Anderson-féle „akciójelenetet” is. Összességében egy gyönyörű és izgalmas 100 percet ülhettünk végig, ami szerintem – és sokan mások szerint is – 2014 legmenőbb filmje volt.

Összeállította: Alexandra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.