FASHION

RebelChart 2014 – Az év legjobb magyar kollekciói

Klisé, de valóban nehéz dolog kiválasztani az év legjobb magyar kollekcióit. Amikor összeállítottam a listát, újra végignéztem az összes hazai tervező idei munkásságát, és bizony, le a kalappal előttük! A most következő reprezentatívnak nehezen nevezhető lista részben személyes stílusom és szubjektív szempontjaim, részben a ti véleményetek alapján született meg. Lássuk az év legjobb magyar kollekcióit Blanka-módra!

10. KELE Clothing Tavasz/Nyár, 2014

Az a fajta vagyok, aki képes még harminc fokban is fázni, így egy tervező, aki kötött ruhákat kreál, nálam rögtön piros ponttal indul. Kele Ildikó tavaszi-nyári kollekcióját a Tisza-tó inspirálta, és a halászok világát jeleníti meg a maga lezser megoldásaival. A harsány árnyalatok, a játékos minták és a ránézésre is szuperkényelmes darabok rögtön eszembe juttatták a gyerekkori nyaralások szabadságérzettel teli hangulatát. A divatkampányok sokszor nem a vidámságra épülnek, pedig szerintem szükség lenne ilyenekre is, ezért kiemelem a kollekcióhoz készült kampányt, amelyben Sármán Nóra és a Mary Popkids-ből ismert Kama pózol békés derűvel.

Fotó: Magerusz Anna

9. Anna Daubner Ősz/Tél, 2014-15

Daubner Anna második kollekciójával kezdettől fogva szimpatizálok, ha emlékeztek, a megjelenéskor készült is ennek kapcsán egy interjú a tervezőnővel. A kollekcióról azóta sem feledkeztem meg, a lista összeállításakor egyértelmű volt, hogy ez is szerepelni fog rajta. Még mindig nagy öröm és ritkaság, ha olyan darabot találunk, ami kényelmes, stílusos és minőségi is egyszerre, Anna ruhái pedig e tekintetben is kiállták a próbát. A puha pamutból készült kreációk szabásvonalai, sziluettjei a hetvenes évekbeli profi síelők viseletét idézik meg, a színeket és a kézi hímzést pedig a gyufás skatulyák apró képei ihlették. 

Fotó: Hencz Péter

8. Dori Tomcsanyi Ősz/Tél, 2014-15

Úgy látszik, idén a síelés volt a siker egyik kulcsa, ugyanis Tomcsányi Dóri is innen inspirálódott, de egészen más megközelítésben. A retró síruhák stílusjegyeit újragondolva egy ízig-vérig téli kollekciót kaptunk a tervezőnőtől; az olyan puha, meleg anyagok használata, mint a neoprén és a gyapjú is erre erősít rá. Nagyon tetszik a különleges mályvaárnyalat és a fekete oversized darabok használata – utóbbiak akár vastag harisnyával is klasszul mutatnak, illetve azt gondolom, ha van olyan ruhadarab, amelynek minden magyar fashionista gardróbjában kötelezően ott a helye, akkor az Dóri sífelvonós pulcsija!

Fotó: Móró Máté

 7. The FOUR Tavasz/Nyár 2014

A háromtagú tervezőcsapat a melegebb hónapokra négy alapelemre épülő kollekcióval készült. Szerintem nagyon eltalálták a tűz, a víz, a föld és a szél megjelenítését. Egészen elkápráztat az, ahogyan megragadták ezt a természetközeli témát, és ahogyan a kortárs tendenciák nyelvére fordították azt. A tüzet és a vizet a színekben és a mintákban fedezhetjük fel, a földet a ruhákra varrott kristályok szimbolizálják, a szél pedig a légies, könnyű anyagokon keresztül jelenik meg. A hologramos és a kristályokkal díszített pulcsik lettek a kedvenceim, de a nyári fesztiválszezonra egy ilyen különleges mintájú hátizsák is must-have, így a tavaszra és nyárra készült kollekcióban ezek a kiegészítők is külön figyelmet érdemelnek.

Fotó: Máté Balázs

6. ÁERON Ősz-Tél, 2014-15

A márka az egyik kedvencem a hazai szcénából, annak ellenére is, hogy az országban alapvetően nem lehet kapni a ruháikat. Az ÁERON-darabok a kifinomult nő effortless chic attitűdjét közvetítik. A legújabb kollekciót a hatvanas évekbeli francia művész és divatikon, Francoise Hardy inspirálta. A tőle kölcsönzött stílus gyönyörűen harmonizál a modern megoldásokkal, és még így is nagyszerűen átadja Hardy gardróbjának jellegzetes világát: a nagy zsebeket, az A-vonalú szoknyákat, a hangsúlyos gallérokat, de a művésznő híres motoros dzsekijét is megtaláljuk a kollekciójában ÁERON-os elgondolásban. A kollekció az előkelő középmezőnyben kapott helyet.

aeon

5. Kata Szegedi Ősz/Tél, 2014-15

Számomra a stílusosság kulcsa mindig abban rejlik, hogy olyan darabokat látok zseniálisan párosítva, amikről sosem gondolnám, hogy együtt vállalható összképet eredményezne. Kata őszi-téli, crazysexycool című kollekciójában ez a fajta sokszínűség ragadott meg. Mesés, ahogy az alapvetően kicsit sem nőies kamuflázs megmutatja bájos oldalát az A-vonalú szoknyákon és a merész kivágású topokon, vagy ahogy a légies felhőminta súlyosabb anyagokon érvényesül, miközben a darabokat áthatja a márkától már megszokott vagány, mégis kifinomult stílus. A kedvenceim azonban a bojtos megoldások voltak, és aki eddig nem hitt volna a szerelem első látásra misztikumában, annak én és a lent látható fekete ruha kiváló ellenpélda vagyunk. Gratulálunk, Kata!

Fotó: Holecz Endre

4. Nora Sarman Ősz/Tél, 2014-15

Sármán Nóra eddig leginkább alkalmi viseleteiről és menyasszonyi ruháiról volt híres, idén őszre azonban tervezett egy hétköznapi ruhákból álló kollekciót is, persze az elegáns stílusjegyek megtartásával. Az otthon kézimunkázó biedermeier hölgyek alkotásait megidéző kollekció a virágmintákkal és a feminin szabásvonalakkal abszolút elvarázsolt. Személy szerint öltözködésben a modernebb, minimalista megoldásokat keresem, de néha jó olyan ruhákat is felvenni, amelyekben 21. századi hercegnőnek érezheti magát az ember – ebben Nóra pedig abszolút segítő kezeket nyújt minden lány számára.

Fotó: Szombat Éva
Fotó: Szombat Éva

3. Konsanszky Tavasz/Nyár, 2014

Nagyon szeretem Konsánszky Dóra letisztult, részleteiben mégis látványos, elegáns ruháit; mindez a tervezőnő tavaszi-nyári kollekciójáról is elmondható. A gyűjteményt egy Japánból Budapestre tartó hazautazás inspirálta. A kreációk a sportos részletek és az elegáns vonalvezetés kettősségén alapszanak a könnyed anyagok dominanciájával. A fekete, fehér, narancssárga és elefántcsont színek, valamint a több darabon is megtalálható átkötéses megoldás mind-mind a keleti világot idézik. Nagyon kedvelem a klasszikus, fehér ing újragondolását és a vállkivágott felsőket. Dóra, így tovább, tiéd a harmadik hely!

Fotó: Barna Bálint

2. USE unused Pre-Fall 2014

A USE-t biztosan nem kell bemutatnom senkinek, számtalanszor vették már le a divatértőket a lábukról egy-egy zseniális kollekcióval. Így volt ez most is. Az összes idei kollekciójukat nagyon szeretem, mégis az elő-őszi áll hozzám stílusban és hangulatban a legközelebb, melynek fő ihletforrása Afrika és a törzsi kultúra volt. Merész dolog mindezt összhangba helyezni a nyugati szellemű, modern, városi nő kifinomult, de határozott stílusával, de a végeredmény varázslatos lett! A darabok különlegességét a speciális előállítási technikák, vagyis az egyedi tervezésű, printelt anyagok és a különleges ragasztási eljárások adják. Nem mehetek el szó nélkül a barna-fekete mintás darabok mellett, azokból szinte mindegyiket szeretném a ruhatáramban tudni, de a geometrikus karpercet is imádtam.

Fotó: Móró Máté

1. Anda Tavasz/Nyár, 2014

Imádtam Anda Emília tavaszi/nyári kollekcióját, így hozzá került az aranyérem! Az oversized fekete, fehér, narancssárga, kék és elefántcsont színű darabok tökéletesen közvetítették azt a légiességet, ami számomra a meleg hónapokat jelenti, így nagyon könnyen azonosulni tudtam vele. Az extrém geometriai formák, a körökkel, sávokkal és felületi struktúrákkal való kísérletezés nagyon izgalmassá tette a ruhákat, amelyek az angyalok tisztaságát igyekszenek átadni, de azért nem hiányzik belőlük az a vagányság, amit Emitől annyira szeretek. Engem legjobban a modernizált kis fekete ruhák és az áttetsző anyagok fogtak meg. Tapsvihar: ANDA!

Fotó: Holecz Endre

# Je Suis Belle Ősz/Tél, 2014–15

Rangsorolósdin kívül, nagyon kedveltük a prizma és a fénytörés matematikai-fizikai jelenségei által inspirációt nyert őszi-téli JSB-kollekciót, amelyben az anyagok fényvisszaverési tulajdonságai révén keltek életre a kollekció frappánsan különleges motívumai, kiváltképp a háromszög. A tervezők matt és fényes felületű textilek társítottak, amelyek sportosan lazává és a kifinomultan nőiessé tették a kollekciót. 

Fotó: Vajda Réka

# NUBU Tavasz/Nyár 2014

Szintén nagyon kedveltük a NUBU tavaszi-nyári kollekcióját, amelyben a korrodálódott vasfelületek és a szobor-printek a márkától már megszokott vonalvezetésű darabokon jelennek meg. Az építészet és festészet után most a szobrászat remekeit dolgozták fel a NUBU-lányok. A tervezőnők a Friedrich Ferenc és Várnai Gyula Duna-parti tájban elhelyezett, köztéri szobrait választották fő motívumként a printelt darabokon, s a szokásos fekete-fehér-bézs kontraszt-hármast élénkzölddel és naranccsal frissítették. A kollekció különlegessége a sokrétű anyaghasználat. Az egyes anyagokra fekete vagy fehér organza réteg került, amely érdekes fényhatást idéz elő, így a színeket tompítva érzékeljük. A már megszokott selyem és neoprén anyagok mellé vinilt, impregnált lent, fémszálas szöveteket, kötött és szövött rafiákat is felhasználtak a tervezők.

Fotó: Máté Balázs
Összeállította: Blanka

You may also like...

Leave a Reply