SundayTunes #14 – There’s no place like home

Remélem, mostanra már sikerült összeszednetek magatokat a szilveszteri arcon pörgés után, és készen álltok a 2015-ös év első SundayTunes válogatására. Az alábbiakban talán kevésbé ismert, de annál nagyszerűbb magyar előadók produkcióit gyűjtöttem össze, amelyek kiváló aláfestő zeneként szolgálnak az ünnepi semmittevés gyászolásához, de hasznos lehet azok számára is, akik már előre tekintenek, és azt tervezgetik, hogy milyen koncertre menjenek az új évben. S ha már úgyis a hazaiak vannak terítéken, a dalokra rímelő editorialokat is magyar divatfotósoktól válogattam.

anton vezuv: Birds

A banda első lemeze, az Into The Sea csak pár hónapja jött ki hivatalosan. Hosszas készülődés előzte meg, de elmondhatjuk, hogy megérte várni rá. Persze, az a zenekar, amely olyan előadóktól merít inspirációt, mint a Radiohead, Sigur Rós vagy a Bon Iver, számomra rossz már nem lehet, de objektíve nézve is van valami egészen különleges a dalaikban. A számok többnyire melankolikusak, de bőven van bennük energia, így engem első hallásra magával ragadtak ezek a szerzemények. Alig várom már a január 17-ei koncertet, amikor az A38 Hajón lépnek fel az általam szintén nagyon kedvelt Blahalousiana előtt. Maradva a letargikus hangvételnél, a számhoz egy komorabb fotót választottam: íme, Barna Bálint merengős képei az I LOVE FAKE magazinból!

barnabalint2

Hello Hurricane: Follow

A Hello Hurricane a 2014-es évben sikert sikerre halmozott. Júliusban elnyerték a Veszprémi Utcazene Fesztivál közönségdíját, egy hónappal később felléphettek a Sziget Campfire-ön, majd november végén ők lettek a Kikeltető nevű tehetségkutató győztesei. Nem is csodálkozom a rengeteg elismerésen, kellett már idehaza is egy menő srácokból álló folkos beütésű indie banda! Engem akkor vettek le a lábamról, amikor a Kikeltető döntőjén meghallottam a Hear My Voice című dalukat, és két év után először úgy éreztem, végre kicsit kárpótolt az élet, amiért a 2013-as Mumford & Sons-koncerten nem tudtam részt venni. A dalnak, ha jól láttam, még nincs hivatalos verziója az interneten, de sebaj, a Follow is legalább annyira rabul tud ejteni. Editorialban igyekeztem hű maradni a feelgood-féle szabadságérzethez, így esett a választásom a Close szalon egyik kampányképére, amelyet Bertalan Péter készített.

close

Margaret Island: Maniac Marathon

A Margaret Islandre először a Petőfi Rádiót hallgatva figyeltem fel. Rögtön előtört belőlem a manuális Shazam, szélsebesen bepötyögtem a keresőbe az elcsípett dalszövegrészletet, de percekig el sem akartam elhinni, hogy ez valóban egy magyar zenekar. Profi, minőségi zenét nyújtanak, amit egész nap el tudnék hallgatni. A Lábas Viki, Törőcsik Kristóf és Füstös Bálint alkotta banda célkitűzése, hogy itthon is népszerűvé tegye a folkzenét, mindezt popos, akusztikus alapon megközelítve, népzenei hatásokkal. Elismerésben ők sem szűkölködnek, az előző évben megnyerték a Hangfoglaló tehetségkutató fődíját, Füstös Bálintot pedig az év felfedezettjének választották. A Maniac Marathon című daluk nagyon megható, a szövegét Törőcsik Kristóf írta, és egy apukáról szól, aki élete utolsó perceiben azt kívánja, hogy a fia ne kövesse el ugyanazokat a hibákat, amelyeket ő. A dal hangulatához passzoló kép gyanánt Perlaki Márton egyik hűvös eleganciát, tradicionális sikket sugalló fotóját választottam.

perlakimarton

Pegazusok Nem Léteznek: Nem tudom

A Pegazusok Nem Léteznek név lehet, hogy már sokak számára ismerősen cseng, ugyanis a zenekar 2014-ben kiadott nagylemezét rendre az év legjobbjai közé sorolták az éves toplistákban. A bandát az Esti Kornélból ismert Lázár Domokos és barátnője, Ács Eszter alapította. Duónak indult, majd a Heaven Street Sevenben is játszó Németh Róberttel, illetve az Esti Kornél dobosával, Lázár Ágostonnal egészült ki a csapat. A jólesően letargikus és bensőséges hangulatot árasztó dalok önmagukban is instant szerelmet jelentenek a magamfajta, zenében a szomorkás lelkületet kedvelő befogadó számára, de a szövegeik még inkább fokozzák ezt a zordan különleges élményt. A dalra rímelő, enervált, hétköznapi esztétikát tükröző editorial fotót a tehetséges Móró Máténak köszönhetjük, aki a Tank magazinnak lőtte a képet.

moromate

Venice Valley: Stay

A Venice Valley-t leginkább az örök nyárimádóknak ajánlom, akik a télből is fáradhatatlanul keresik a kiutat. Nagyon tetszik a leírás a Facebook oldalukon, miszerint: „A Venice Valley összefoglalva a nyár. Az út a tenger felé, amikor a nap hajnalban feltűnik a horizonton. A homokba állított szörfdeszka, és a hab, amit a visszavonuló hullám hagy maga után. A rojtosra vágott farmershort, homok a farzsebben. A kibomló csomó a nedves bikinifelsőn, napszemüveg nappal és holdfényben is…” Könnyed popdalokra szerintem mindenkinek szüksége van: számok, amikre lazíthat, és nem kell túlgondolnia közben semmit. Nagyon szeretem a dalaikat, igaz, egyelőre nem sokat ismerhettem meg tőlük, de bízom benne, hogy ami késik, nem múlik. A teljes zenekar egyébként hattagú, de alapvetően Sugár Andor és Hencz Péter nevével fémjelezhető. Ennek tudatában vétek lett volna elszalasztani a lehetőséget, hogy Pétertől mutassak valamit: két szürreális hangulatú, napsárgával bolondított képet hoztam, amelyet a 2012-es Gombold újra! győztesének, Farkas Anettnek a kollekciójáról készített a neves zenész-divatfotós.

peterhencz

Szöveg: Blanka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.