Egy új világ küszöbén: Galliano for Margiela (Artisanal, SS15 Couture)

Hónapokkal ezelőtt vált publikussá a hír, hogy a botrányoktól sem mentes volt Dior-dizájnert, John Galliano-t nevezik ki a skandináv alapítású, avantgárd irányú konceptuális brand, a Maison Martin Margiela élére. Sokan vitatták a döntést, hiszen a brit fenegyerek személyisége és stílusa merőben más, mint a Diesel csoport által felvásárolt divatház (eddigi) víziói. Lássuk, mit hozott a kooperáció első fontos állomása!

Kijelenthetem, hogy hónapok óta vártam ezt a bemutatót, és már hetekkel ezelőtt számoltam vissza a perceket, hogy mikor látom a végeredményt. 

Míg az alapító, Margiela meg sem hajolt a bemutatók után, és a kérdésekre is kizárólag faxon válaszolt, addig Galliano jelmezekben parádézott nagyszabású, teátrális bemutatói után, valamint önfeledten fotózkodott kedvenc hírességeivel.

Mint tudjuk, az MMM-nél eddig a konceptualitást és a „divat mint művészet”-felfogást helyezték piedesztálra, a Dior kollekciók ugyanakkor nőiességükről és sziporkázó játékosságukról voltak híresek, a show-k pedig többnyire nagyszabású divat-és médiaeseménnyé avanzsálódtak.

E két kreatív erő és világ karolt most össze a január 12-én, Londonban megrendezett divatbemutatón.

Rengetegen pedzegették, hogy nem jó döntés volt Galliano-t a ház vezető dizájnerének kinevezni, hiszen a két stílust nehezen lehet közös nevezőre hozni. Jómagam inkább attól féltem, hogy a tervezőgéniusz féktelen zsenialitását megzabolázzák, ami valljuk be, súlyos vétek és bűn volna.

Attól is tartottam továbbá, hogy 2011-es botránya és az évekig húzódó tárgyalások annyira megsebezték művészi énjét, hogy szárnyaszegett madárként vergődik majd ebben az új helyzetben.

Megnyugtatott azonban a belé vetett hit, az, hogy a jó tervező minden körülmények között megőrzi stílusát, még akkor is, ha más jellegű projekten dolgozik. Hogy elnavigálja magát a határmezsgyéken, megőrzi sajátos ízét, miközben tiszteletben tartja a másik brand tradícióit.

A végeredmény pedig? Szerintem briliáns.

A kollekció egyszerre viseli magán a Margiela- és a Galliano-féle stílusjegyeket. Intelligensen visszautalgat a korábbi MMM kompozíciók elemeire, a dekonstruktív megközelítésre, mialatt frivol és glamúros csavart kanyarít a kortárs dizájnba. Avantgárd, fényűző és szürreális egyben. Ellentétek izgalmas elegyét vonultatja fel, de tökéletesen hozza a jóleső harmóniát is.

Nagyon úgy tűnik, hogy egy szélesebb réteg fogja keblére ölelni a Galliano nevével fémjelzett MMM-darabokat. (2008-ban talán pont az értékesítés-központú Diesel-felvásárlás miatt lépett ki az alapító tervező?)

A  kollekció olyan, mint egy jó étel. Amikor kiérzed az összes alapanyagot, ízt és egyik sem harsogja túl a másikat.

A show-n felvonultatott 24 szett mindenkinek nyújtott egy kis csemegét: azoknak is, akik az elvontabb MMM-víziót akarták látni, valamint azoknak is, akik a Galliano-féle őrült tündöklésre vágytak. Arctalan, maszkos entitások helyett ezúttal tollas, gyöngyös fejdíszekben és karakteres kalapban léptek kifutóra a modellek.

Galliano – védjegyéhez hűen – egy kis historizáló sziluettidézéssel is készült: megelevenedett pont a Dior 1947-es New Look kollekciója a szűk nádszálderekakkal, repkedő szoknyákkal, uszályokkal és dupla gombolású kabátokkal.

Nem bánt szűkmarkúan a míves, finom gyöngyözős kézimunkával sem, amikor megálmodta a charleston-ruhákat idéző, rojtos miniket. Üvegzseb helyett átlátszó műanyag jelent meg a kollekcióban; izgalmas csavart hozott a hatvanas éveket idéző, „olcsó” alapanyag egy mesteri kabáton.

Ahogy látjuk, az előző MMM Artisanal kollekció újrahasznosított matériáinak gondolatiságával békésen megfér ez a kiindulópont, még egy ilyen ragyogó couture kollekcióban is.

A csipkéket, testhezálló mídereket és fényes miniket, testanyagokat a rojtos farmersort, felemás színű aszeszoár és neccharisnya ellensúlyozza. A non plus ultra kedvenceim a szürreális arcok a darabokon, amelyeket kagylók, répák és egyéb nyalánkságok tesznek ki. Galliano az alapvetően sötét és neutrális tónusú darabok közé a piros gazdag használatával csempészett egy kis szenvedélyt. Az eldolgozatlan anyagszélek, a „leszakadó”, aszimmetrikus szabású ruhák, oversize szmokingok és kifordított bélések ujjként funkcionálva pedig elégedetté teszik az avantgárd irányvonal szerelmeseit is.

Galliano crazily hit the MMM’s catwalk!

Szöveg: Emese
Képek: Vogue.co.uk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.