Skip to content

A fény a szemeidben (MAC SS15)

Maximális respektem ellenére egy kevés ellenszenvem támadt mostanában a MAC kapcsán, mert részben visszavonta  a cruelty free beauty product megállapodást, mégis teszteli néha a termékeit különféle állatokon. De spongyát rá egy időre, bízzunk benne, hogy előbb-utóbb ezt is megoldják. Tegnap a MAC SS15 trendprezentációjára voltam hivatalos, így most erről az eseményről tudósítok nektek.

A MAC a természetesség, a napfény, a fesztiválozás, valamint a szabadság jegyében és színeiben álmodta meg a legújabb kollekcióját. Szerencsére elcsíptem a finom illatú hosszú kávét, amit a VAM Design Centerben főznek, majd feltrappoltam vele az emeleti előadóba, ahová hamarosan érkezett is a két MAC senior artist, Sonic Sarwate és Christina Vacirca, hogy személyesen mutassák be, miért  lehetünk tavasszal szabadabbak, sőt, ha a MAC-en múlik, elszabadultan felszabadultak. Lássuk!

A Londontól Milánón át New Yorkig éves szinten több száz fashion show-t professzionális make up szolgáltatással ellátó MAC trendprezentációja új irányokat mutatott a sminkelés terén. 

Rögtön mondom, melyek ezek, csak előbb felteszek egy kérdést: ismeritek az Instant Artistryvideókat? Azért kérdezem, mert ha hozzám hasonlóan nem vagytok tökéletesen elégedettek a magyar nyelvű MAC oldallal (kevés az infó), akkor a MAC Youtube csatornáján ezen a néven több, mindössze pár perc alatt elkészíthető művészi ihletettségű smink elkészítésének hogyanját találhatjátok meg. Az ‘instant szónak lehetne negatív felhangja is, de most pont nem erről van szó.

Olyan szépen elgondolt és kivitelezett termékeket használhatunk – például a most nagyon trendi smoky vagy a gilded eyes, azaz a már a némafilmekből is jól ismert csodálatosan romantikus pillantások előállításához -, amelyek évtizedek gondos termékfejlesztése nyomán azonnal életre keltik a glamúrt. 

Szinte halljuk a jazzt, a koktélpoharak koccanását, és azt a bizonyos szót, amelyre annyira várunk. No, de vissza  a prezentációhoz!

Két előadást hallgattunk meg, az elsőt Sonic Sarwate tartotta, aki 2005 óta dolgozik a cégnél, és az Indian Fashion Weektől az International Film Awards-ig, a Roberto Cavalli show-któl az Alexander McQueen bemutatókig számtalan divateseményen dogozott/dolgozik mint inspirációt szállító kreatív művész, rezidens trainer, menedzser.

A szakembert a MAC AIDS FUND elkötelezett munkája, valamint a cég  szlogenje (All Ages. All Races. All Sexes.) fogta meg leginkább a brandben.

A második előadó Christina Vacirca volt, aki most Berlinben él, és szintén a divathetek backstage-eiben alkot; többek közt Roberto Cavalli, Vivienne Westwood vagy a Chloé bemutatóin is dolgozott. Marilyn Manson mellett Rihanna is példakép számára, mert egy átváltozóművész, aki az egyik nap vamp, a másik nap romantikus angyal. Felnéz Amy Winehouse, Andy Warhol munkásságára is, illetve olyan make-up művészekére, mint Kabuki, Topolino, Tom Pecheux vagy Gordon Espinet.

A MAC éppen (mint annyiszor már) egy 20th Century Fox filmhez az Exodus: Gods and Kings-hez készíti a make-upot.

Ennek kapcsán fontos tudni, hogy mint állandó színházi, filmes sminkek világszinten jelenlévő megálmodója és megteremtője, a cég kreatívjai nagyon a szívükön viselik a szenvedélyes, kifejező, olykor extrém sminkek megalkotását, és az önkifejezés lehetőségeinek folytonos kutatását.

Meghatódtam, amikor Sonic – aki először járt Budapesten, és aki köztudottan a nemzetközi filmkavalkád közepében él – belekezdve prezentációjába a legegyszerűbb, pár száz forintért is kapható kozmetikai eszköz, a fekete szemceruza erényeiről, lehetséges kreatív használatáról mesélt.

Volt ebben valami nagyfokú empátia és szerénység, a szakma és a szépségipar alapjainak mély tisztelete.

Nos, a szemceruzánk használatát annyiban újítja meg az idei trend, hogy minden, amit eddig egyenes vagy éppen szépen ívelt vonallal megrajzoltunk vele, az valamilyen módon dekonstruálásra kerül.

A jelszavak idén: szabadság, fun, festivals, no makeup, egyszerűség, fény, valamint a saját szépségnek, a szemek ragyogásának kiemelése, felmutatása.

Csak szabadon, inspirációnkra hagyatkozva.

A szempillák, szemhéjak esetében a markáns színek, a megszakított, megsatírozott, eltúlzott vonalak hozzák a jóleső freedom érzést. S hogy hogyan kapcsolható össze a sok szín az új ‘no make-up’-elvvel? Úgy, hogy az Enlightened jelszóval ellátott másik trend értelmében a hangsúly legelőször is az arcbőr saját textúráján, annak kiemelésén, a bőr ápolásán, szépségén van.

Ha elkészültünk az ápolással, akkor csak az arc egyes pontjait érintő, finom ragyogást biztosító alapozással, a fényt az arcunkra csalva, megkezdhetjük az akár drámaian erős színek és vonalak, ellentétes színpárok felrakását.

Erre nagyon szép példákat láttunk: dekonstruált, klasszikus liner fekete színben, semmi púder vagy pirosító, erős ecsettel elkent vonalvégek, szélek, és egy színeiben visszavett ajakrúzs, amellyel halványíthatjuk az ajkak saját színét, így csak a szemeken van a hangsúly.

Ellentmondásosnak tűnhet, hogy a következő sminktrend egyszerre szól a natúrról és a glamúrról, valamint a fesztiválok színorgiáinak felidézéséről. A két irány mégis csodás harmóniát alkot.

Christina kifejtette, hogy azért ez nem azt jelenti, hogy mostantól nem kell MAC termékeket venni, s elég, ha reggel jól megmossuk az arcunkat, bekenjük babakrémmel, majd felveszünk egy színes kendőt…

Ennek az iránynak az a célja, hogy ne látszódjon, mit tettünk az arcunkra, mégis emelje annak fényét, a számunkra kedves, hangsúlyozandó vonásainkat – magyarul adjunk dimenziót az arcunknak!

Ennek egyik lehetséges módja előbb porcelánbőr kialakítása bőrápolókkal, majd napsütötte hatás elérése azzal, hogy a különböző  fényes textúrákat nagyon gondosan kiválasztott helyekre (és nem a teljes arcra) visszük fel.

Egyes esetekben csak a szempillák egyes szálai vannak extrém módon kiemelve, vagy a szemkontúr csúszik félre egy kissé, jó pár centire az eredeti helyéről, ami néha túl extrémnek tűnhet, de ha belegondolunk, a törzsi testfestés csodás művészetéhez képest még csak gyerekcipő.

Használjuk tehát a gloss-t, fényesítsünk, ragyogjon a szemhéjunk, majd e ragyogást törjük meg egy puha ecsettel egy ponton. A púder legyen selymes, krémszínű, használjunk műszeplőket – igen, ez is divatba jön tavasszal!

A Free Party trend a fesztiválok hangulatos megidézése: a szabadság, a színek, a naplemente és hetvenes évek love-passion hangulatának újjászületése a smink nyelvére fordítva. Mintha hallgatnád a zenét, eleinte hangosan, mondjuk a színpad előtt a koncerten, majd hátrébb mész egy nyugisabb helyre, s halkul a zene – így Christina.

Így nyugszik meg a smink is az arcon; a korall rúzstól indulva a pasztell lila szemhéjig. A szakemberek szerint a cél a mixing és nem a matching, a színek harmonikus egybeolvadásának kutatása. Például, ha a szemhéjad kék, mint az óceán, akkor minden egyebet halványíts az arcodon, vedd takarékra a tónusokat! Ha óaranyt viszel fel a szemhéjadra, akkor az lassan nyugodjon le egy halvány rózsaszín ajakrúzsban.

A bőröd mindig maradjon természetesnek tűnő, nyugodt hangulatot árasztó; játssz a pasztellel, majd bolondítsd sminked egy villanásnyi vérvörössel vagy korallsárgával!

A lényeg, hogy ne legyen kiemelkedő szinte semmi; az egész arc kapjon highligh-ot, és persze mehet az igazi szemöldök is, nem kell Marlene Dietrich-re venni!

Romantika, fény és glamúr – csak szépen, természetesen, MAC módra.

 A termékek 2015 februárjától kaphatóak.

Szöveg: Laura 
 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s