Elegancia és bohémság – London Collections: Men (AW15-16)

Az elmúlt héten rendezték meg Londonban a 2015-16-os őszi-téli férfi kollekciók bemutatóit, úgyhogy nézzük is meg a teljesség igénye nélkül, hogy a brit tervezők milyen irányvonalak mentén rendeznék be a fashionista férfiak gardróbját a következő hideg szezonban!

Illetve, mielőtt belevágnánk, a brit GQ magazin összegyűjtötte a divatbemutatókon felcsendült legjobb dalokat, szóval a hatás fokozása érdekében javaslom, lőjétek be háttérzenének az alábbi válogatást!

A listán többek között olyan előadóktól hallhatok majd számokat, mint a Nirvana, a Joy Divison vagy a Portishead; már ebből is látszik, hogy ez egy igen izgalmas szezon lesz! 

Alexander McQueen

Ha Sara Burtonön múlik, a következő tél sem lesz túl vidám…

A sötét bársony, a platform lakkcipők és a vörös, mintás öltönyök meglehetősen gótikus benyomást keltenek, de a divatháztól ez a fajta hátborzongató elegancia szinte el is várható. A hangsúly alapvetően a törékenység és az erő paradox kettősségére helyeződik; a maszkulin hatást babarózsaminták és nőies szabásvonalak árnyalják.

Újdonságnak számít a vádliig érő bő nadrág, ami a vékony bokát hangsúlyozza, kellemes ismerősként pedig az oversized darabokat üdvözölhetjük. Összességében elmondható, hogy az Alexander McQueen ismét egy vintage hatású, mégis modern, energiadús kollekciót alkotott. 

mcq

mcq1

mcq2

Burberry Prorsum

Rögtön vidámabb vizekre evezhetünk a Burberryvel, a divatház következő hideg szezonra megálmodott kollekciója ugyanis az eklektikus, bohém stílust vette alapul. Az uralkodó színek – mint a mélyzöld, a szürkésbarna, a lila, a borsó és a mustársárga – harsány, vidám keretbe helyezik a darabokat. És bár a kevert minták alatt vékony a jég, Christopher Bailey zseniálisan párosította a már önmagukban is részletgazdag printeket.

A határozott, feltűnő stílus ellenére a darabok szabásvonalai megmaradtak hagyományos mivoltukban, csupán a klasszikus Burberry ballonkabát egy különleges újraértelmezését kaptuk meg formai újdonságként.

Kiegészítőkből sem volt hiány, sálak és táskák gazdag választékát láthattuk a kifutón, illetve a ruhákkal együtt az új, The Scholar névre keresztelt szemüvegkollekciót is bemutatta a brand. A magam részéről nagyon kedveltem a kollekciót, és a kiváltott visszhang kapcsán is egyértelműnek tűnik, hogy még nagyon sokáig fogjuk emlegetni. 

burberry2

burberry

burberry1

Moschino 

Jeremy Scott továbbra is hű maradt őrült stílusához, és ismét egy roppant szórakoztató kollekciót mutatott be a közönségnek.

Ellentétes színek, hangulatok, motívumok ütközése uralta a show-t: egyfelől az alpesi sívilágot megidéző vastag dzsekiket, nadrágokat, síszemüvegeket és hótaposókat láthattuk Moschino-féle kialakításban, másfelől egy naturalisztikus irány beemelése révén Tarzan dzsungelvilága elevenedett meg a darabokon.

Hangsúlyt kapott még a farmer anyag, a feltűnő virágminta és a patchwork megoldás is. Domináns színekről nehéz lenne nyilatkozni, ugyanis a kollekció egy merő színkavalkád. A bemutatót – a szinte már hihetetlenül tökéletes testű férfiak felvonulása után – Jordan Dunn Victoria’s Secret modell és egy parádés hóesés zárta.

moschino2

moschino3

moschino1

Paul Smith

Ki merem jelenteni, hogy az aktuális londoni férfi divathét alatt talán Sir Paul Smith-nek sikerült a legkülönlegesebb bemutatót összehoznia, amelynek árulkodó neve: A Suit To Travel In.

Smith a klasszikus, gyapjúból készült, szimpla gombsoros öltönyt álmodta újra, amelyben egy férfi bárhol, bármikor, bármilyen helyzetben stílusosnak és elegánsnak érezheti magát, miközben ez az örök darab kényelmes viseletet is biztosít számára.

Az öltönyöket pedig olyan – az elegáns öltözködés kapcsán kissé idegen – témán keresztül mutatták be, mint a gimnasztika. Az olimpiai bajnok Max Whitlock vezetésével egy csapat tornász Paul Smith-darabokban prezentált igencsak látványos mutatványokat a show-n, bizonyítva, hogy az öltönyök valóban megállják a helyüket az élet minden területén. 

paulsmith3

paulsmith1

paulsmith2

Xander Zhou

Xander Zhou divatbemutatója alatt évtizedeket élhettünk át, ugyanis a kollekció betekintést enged egy régi amerikai filmből érkezett vadnyugati férfi modernizálódásába.

Ilyen módon egy jellegzetes alaphangulat adott volt a tervező számára; kemény bőrök, rojtok és farmer képviselték a westernvilágot, amelyhez modern, városi stíl és vonalvezetés társult.

Persze az ázsiai származású Zhou azért egy kis “hazait” is csempészett a kollekcióba, hiszen több darabon kínai írásjelek találhatók. 

xanderzhou

xanderzhou1

xanderzhou2

Szöveg: Blanka
Forrás: Daily Mirror & IDOL Magazine

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.