Kiosztották az Arany Glóbuszokat!

A filmipar egyik legrangosabb elismeréseként (vagy “kis Oscarként”, esetleg túlpörgetett puccparádéként; kinek hogy) számon tartott Golden Globe gála idén január 11-én zajlott a tengerentúlon. Az ilyen eventök több okból is érdekesek: izgulhatunk kedvenc filmjeinkért és sorozatainkért, inspirációt gyűjthetünk a legsikerültebb, és borzonghatunk a legrosszabb összeállítások láttán, illetve egy estére mi is részesei lehetünk – még ha csak képernyőn keresztül is – Hollywood csillogó világának.

Azokban a percekben sem unatkozunk, amelyekben ezek közül épp egyik tevékenységnek sem tudunk hódolni, ugyanis a 72. díjátadót – idén már sokadjára – mindenki kedvenc komikái, Tina Fey és Amy Poehler vezényelték le.

Tina Fay&Amy Poehler

Voltak rácsodálkozások, de általánosságban nem sok meglepetést okoztak az eredmények.

A filmes szekcióban kvázi minden esemény várható volt: a Grand Budapest Hotel lett a legjobb vígjáték, a legjobb dráma díját pedig a több mint 11 éven át forgatott Sráckor (Boyhood) zsebelte be

A Sráckor egyébként más kategóriákban is sikeresen szerepelt, Richard Linklater, a mozi rendezője például elhozta a legjobb rendezőnek járó díjat (mondjuk 12 év kemény munkája után maximálisan meg is érdemelte), Patricia Arquette-et pedig a legjobb női mellékszereplőnek választották.

Boyhood

A Mindenség elmélete (The Theory of Everything) című mozit is igen sikeresnek nyilváníthatjuk: Eddie Redmayne a filmnek köszönhetően magáénak tudhatja a legjobb drámai színésznek járó glóbuszt, de értékelték a Johann Johannson komponálta megkapó filmzenét is.

Julianne Moore lett a legjobb drámai színésznő a Megmaradt Alice-nek (Still Alice) című drámában nyújtott alakításáért, Amy Adams-nek pedig a Nagy szemek (Big Eyes) hozta meg a sikert, vagyis a legjobb színésznőnek járó díjat vígjáték kategóriában.

Amy Adams2

A Birdman avagy A mellőzés meglepő ereje még szinte be sem robbant a köztudatba, mégis két díjat is kapott: a főszereplőt alakító Michael Keaton lett a legjobb vígjátékszínész, de a legjobb forgatókönyv glóbuszát is ez a mozi nyerte el.

A filmmel kapcsolatosan egyébként számos Oscar-jelölést is említhetünk, ami egyébként a Grand Budapest Hotelről és a Sráckorról is elmondható. Lehet, hogy a február 22-i rangos díjátadón erős déja vu érzésünk lesz?

Michael Keaton Birdman

A sorozatok díjazása már egy fokkal kiszámíthatatlanabb volt, ezzel együtt születtek meglepő, szemöldökráncolásra késztető eredmények. Rövid összefoglalóként elmondhatjuk, hogy a még kevésbé ismert, de láthatóan népszerű The Affair és sokak kedvence, a House of Cards jó néhány díjat bezsebelt.

Hoppon maradtak azonban az olyan sorozatok, amelyeknek mi azért egyértelműen átadtunk volna néhány glóbuszt – így például a Trónok harca vagy az Orange is the New Black.

Legjobb drámai sorozatnak választották tehát a 2014-ben indult The Affairt, ezzel párhuzamosan a legjobb drámai színésznőnek járó díjat a sorozat főszereplője, Ruth Wilson kapta. A legjobb drámai sorozatszínész Kevin Spacey lett, a House of Cards-ban nyújtott alakításáért.

Ruth Wilson 2

Legjobb vígjátéksorozat kategóriában a Transparent került ki győztesen.

Jeffrey Tambor – aki a sorozat főszereplőjét formálja meg – pedig a legjobb színész lett vígjáték kategóriában.

Transparent

Díjazták még a Fargo-t, és a sorozat ismert színészét, Billy Bob Thorntont; Maggie Gyllenhaalnak a The Honorable Womanben nyújtott alakítása miatt ítéltek oda egy glóbuszt.

A legstílusosabb sorozat, a Downton Abbey sem maradt elismerés nélkül: Joanne Froggatt a legjobb női mellékszereplő díjával büszkélkedhet.

Maggie Gyllenhaal

Ejtsünk néhány szót az elmaradhatatlan vörösszőnyeges topikról is: a sztárok ruházatáról. Egy ilyen esemény kapcsán sok elismerés és kritika éri a reflektorfényben pózoló hírességeket. Bármilyen felszínesnek is tartom a témával kapcsolatos dicséret- és kritikaözönt, mégis nehéz megállni, hogy ne formáljak magam is véleményt ennek kapcsán.

Ezúttal nem voltam kifejezetten lenyűgözve – na nem azért, mert túl sok baklövésnek lehettünk tanúi, sőt, éppen ennek az ellenkezőjére apelláltak az esemény résztvevői: mintha a sztárok kínosan ügyeltek arra volna, hogy ne hibázzanak öltözködésükkel, aminek a vége az lett, hogy semmi korszakalkotót, semmi üdítően extrémet nem sikerült összehozniuk.

A ruhák maximum letisztult, egyszerű sikkjükkel tudták felhívni magukra a figyelmet.

George&Amal Clooney

Azért persze voltak kedvencek is! 

Például Taylor Schilling, aki megjelenésével időről időre lenyűgözi a közönséget. Ezúttal egy színvilágában egyszerű, mégis vad, vörös színű Ralph Lauren ruhában jelent meg, ami különleges formavilága és merész hátkivágása miatt fogott meg.

Emma Stone is híres kifinomult, hibátlan stílusáról, és ezúttal sem okozott csalódást a gála-kompatibilisre átértelmezett nadrágkosztümével.

Emma Stone

Ha az megtiszteltetés érne, hogy engem is Arany Glóbusz-díjra jelölnének, akkor Julianne Moore csillogós-flitteres-tollas Givenchy kreációjában jelennék meg az eseményen.

A színésznő lookja talán mind közül a leglenyűgözőbb, de az is figyelemreméltó, ahogyan ragyog ebben a fiatalos darabban.

Voltak azonban kevésbé meggyőző összeállítások is, így például Lorde Narciso Rodriguez nadrágkosztümje, Lana Del Rey pliszírozott türkiz sellőruhája, vagy az Amanda Peet által viselt, túlságosan is bő, lepelre emlékeztető darab.

Nem tudnám pontosan megindokolni, hogy miért nem nyerte el a tetszésem Kerry Washington metálos lila-rózsaszín Mary Katrantzou-tervezte dressze, de az összkép valahogy nem volt tökéletes.

Természetesen a korábbi tragikus párizsi terrortámadásról a gálán megjelentek sem feledkeztek meg – többen kifejezték: ők is Charlie-k.

Végül pedig következzen egy vörösszőnyeges galéria, melyben további stílusos Golden Globe-lookokat gyűjtöttem össze.

Képek innen és innen.
Szöveg: Alexandra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.