Skip to content

Ezek vagyunk mi!

A minap megkeresett egy kedves olvasónk, aki a Debreceni Egyetem Néprajz szakának MA-s hallgatója. Az egyik tantárgyuk követelményeként az új internetes folklórformákról kell beadandót írniuk, ezért arra kért bennünket, hogy válaszoljunk néhány rövid kérdésre, ezzel is segítve a kutatást. Az interjúból kiderül, hogy többek közt mi a célunk a bloggal, hogyan definiáljuk röviden tevékenységünk, milyen jövőbeli terveink vannak stb. (A sorok között elrejtettünk feltüntettünk néhány visító klisét is a móka kedvéért.) Gyertek, jó lesz! 

Mikor és miért indítottad el a blogot?

2011. szeptember 18-án. Szerettem volna egy saját, folyamatosan frissülő, egyedi hangvételű felületet. Egy olyan markáns látásmóddal rendelkező, értékes platform létrehozása volt a cél, amely kitűnik a többi közül; amely friss, független, intelligens, szórakoztató.

Mi a blog témája? Miért pont az(ok)?

A blogon előforduló leggyakoribb témák a divat, design, olykor kortárs képzőművészet, zene, film, kultúra. Ezek érdekelnek, ezekben mozgok/mozgunk otthonosan.

A kulcs a blog kapcsán az egyedi látásmód, az, hogy a fenti területek jellegzetes megnyilvánulási formáit, újdonságait, szereplőit különleges, formabontó stílusban, érdekes asszociációkkal mutassuk be az olvasóknak.

Kapsz-e valamiféle honoráriumot a blog működtetéséért? Ha igen, kitől, milyen formában?

Egyikőnk sem kap semmilyen anyagi juttatást a blogolásért, az írás és a fentebb említett területek szeretete inspirál bennünket.

Hogyan határozod meg a blog jellegét, célját?

Célja a fentebb említetteken túl a hazai és nemzetközi kezdő, de ígéretes tehetségek bemutatása, izgalmas összefüggések felfedése, inspirációnyújtás. Számos jövőbeli tervünk van, szeretnénk tovább fejlődni, még több saját projektet létrehozni.

Milyen jellegű tartalom jelenik meg a blogon? 

Többnyire tartalmas, elemző jellegű szövegek jelennek meg aktuális témákkal, eseményekkel kapcsolatban. Ezekbe természetesen mindig beleszőjük személyes véleményünket, álláspontunkat is.

Emellett a blogon több rovat is működik, amelyek közül nem egy főleg vizuális asszociációkra épít, így képközpontú, de vannak zenés bejegyzéseink is.

Kérlek, meséld el a blog történetét!

Többek közt erről is beszélek ebben az interjúban.

Décollage: USE unused (Divatfotó: Móró Máté)

Milyen művészeti ágak eredményeit publikálja a blog?

A blog a kezdetektől fogva elkötelezetten keresi és jeleníti meg a divat és a képzőművészet kapcsolatát, összefüggéseit; e két ágazat képezi a tartalmi alapot. Az utóbbi időben számos egyéb terület is előkerült, és szeretnénk, ha ezek a jövőben még több figyelmet kapnának.

Mi alapján választod ki a blogon megjelenő tartalmakat?

Folyamatosan figyeljük az aktualitásokat (vagy régebbi, de máig ható érdekességeket), majd ezek közül kiválogatjuk azokat, amelyek a blog szellemiségével, stílusával, koncepciójával egyeznek.

Természetesen figyelembe vesszük az olvasók ízlését is, és azt igyekszünk összegyúrni a sajátunkkal.

Vannak-e állandó posztok? Ha igen, milyenek ezek?

Az elmúlt félévben több új rovatot hívtunk életre, ezeket igyekszünk rendszeresen frissíteni, mert fontosnak tartjuk, hogy többfókuszú legyen a blog.

Leggyakrabban a kéthetente jelentkező SundayTunes-t publikáljuk; e rovatban különböző stílusú párosítunk össze editorial fotókkal. Két-három hetente jelenik meg az úgynevezett Décollage, illetve VisualRhymes rovatunk, amelyben divatfotókhoz keresünk vizuális rímeket, képzőművészeti alkotásokkal, természetfotókkal, építészeti remekművekkel stb. Ezek mellett most indult a RebelEvent; ebben a közelgő izgalmas eseményeket gyűjtjük össze.

Gonnabees keretében feltörekvő tehetségekkel készítünk interjút, a RebelliveRandomban pedig már elismert szakemberek válaszolnak néhány rövid kérdésre. Kb. félévente fotózzuk Mix ‘n Match anyagunkat főleg underground körökben mozgó Dj-kkel és magyar tervezők kreációival. Stb.

Mix ‘n Match #3 – DJ Ren

Történik-e ajánlás termékekre, könyvekre, programokra vonatkozóan? Ha igen, hogyan? (Vannak reklámok, fizetett hirdetések, konkrét programajánlók is?)

Írunk ajánlásokat, elemzéseket hazai vagy külföldi, általunk érdekesnek vélt márkákról, beharagozzuk a számunkra érdekes, fontos eseményeket a blogon vagy Facebookon, de szigorú értelemben vett (fizetett) reklámozás nem történik. 

Kinek „szánod” a blogod? Miért?

Azoknak, akik vevők az igényes kontentre, és nem mindennapi témákról, nem mindennapi módon szeretnének olvasni.

Kapsz-e visszajelzéseket a bloggal kapcsolatban? Ha igen, miről/hogyan/kitől?

Sokszor kapok visszajelzést a bloggal kapcsolatban, például szóban, az olvasóktól és divatszakmabeliektől, Facebookon vagy az ask.fm oldalon. Emellett a blog egyre szélesebb és relevánsabb körben való ismertsége is beszédes visszajelzés.

Megfordult-e már a fejedben, hogy abbahagyod a blogolást?

Nem, szükségem van rá.

Mi a véleményed az állításról? „A blogolás a legköltségkímélőbb formája az önpublikálásnak.”

Mivel a blog valamilyen szinten online magazinként működik, s nem egy személyes elektronikus napló, marketing segédeszköz vagy ehhez hasonló, illetve nem csak én írok a felületre, így az önpublikálás esetünkben nem igazán helytálló.

Szabadon, szinte kötöttségek nélkül arról írunk, amiről szeretnénk; ezáltal mi is boldogok vagyunk és reményeink szerint a közönségünk sem unatkozik.

Én nem igazán vagyok exhibicionista, extrovertált alkat, nem akarok személyes dolgokról írni, mert ez egyrészt nem tartozik másra, másrészt különösebben nem is érdekes.

Meddig „vezethető” egy blog? Mi lehet a kifutása?

Addig, amíg lelkesen, örömmel foglalkoznak vele. Nem futott még ki blogom, így nem tudom, konkrétan milyen okokkal magyarázható, de főként azzal lehet összefüggésben, hogy ez a tevékenység semmit nem hoz a konyhára, mégis sok munkát igényel. A későbbiekben az is előfordulhat, hogy egy nagyobb, profittermelő rendszer lesz, tehát az, hogy a blogformátum megszűnik, nem jelenti feltétlenül azt, hogy a rebellive mint projekt is vele hal.

Kitartónak, lelkesnek és profinak kell lenni, kergetni kell a sikerélményt, ezek nélkül nem megy.

 

Szöveg: Ivett, Alexa

2 thoughts on “Ezek vagyunk mi! Hozzászólás

  1. Én néha (kb. havonta egyszer) szívesen megosztanálak benneteket a blogomban, de jelenleg a rendszeretek nem engedi. Különösen akkor, ha valamiféle irodalmi vonatkozása van, vagy ha ismerős írja. Azért is, mert érdekesnek és igényesnek találom a blogot. Üdvözlettel Fűri Mária

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s