SundayTunes #15 – Animal Kingdom

Az aktuális SundayTunes egy kis asszociációs játék eredményeként született. Ez alkalommal olyan dalokat gyűjtöttem össze nektek, amelyek címében állatnevek szerepelnek, az ezekhez válogatott editorial fotókban pedig az adott szám címében megjelenő állatok kapják a főszerepet. Ugyan legtöbb esetben az állatoknak semmi közük a számok mondanivalójához, mégis izgalmasnak találtam, hogy erre a konkrét tematikára fűzzem fel az aktuális összeállítást. Íme a vasárnapi zeneadag és vizuális állatkert!

Bat For Lashes – Horse and I

A listát Natasha Khan, művésznevén Bat For Lashes melankolikus dreampopjával indítom. Az énekesnő – aki nem mellesleg számos hangszeren játszik, mi több, dalokat is ír – már három albumon van túl. A jellegzetes hangzásvilágnak és Natasha különleges hangjának köszönhetően a bőség zavara ellenére is minden dal könnyedén felismerhető. A Horse and I című számot a 2006-ban kiadott Fur and Gold albumról választottam.

Az ehhez társított editorial fotókat körbelengi a dalt is érezhetően átszövő lágy köd, és talán éppen emiatt a fotók maximálisan tükrözik a Horse and I hangulatát – még úgy is, hogy csupán a lovas téma miatt lettek ezek a befutók.

A Georgia May Jagger főszereplésével készült editorial eredetileg 2013-ban jelent meg a Vogue UK-ban, Dream a Little Dream címmel.

Mumford&Sons – Little Lion Man

A Mumford&Sons az állatok királya által ihletre lelt dalának nem sok köze van az állathoz, viszont egy olyan hangulatos szerzeményről van szó, amely – míg az ember elkezdi megunni – végtelenszer meghallgatható. Nálam ugyan már eljött ez a pont, de a SundayTunes-t megelőző dalgyűjtő brainstormingot megkönnyítette, hogy rongyosra hallgattam, így a Little Lion Man cím azonnal beugrott.

A kép sajátos hangulatában egyértelműen felfedezhető Tim Walker munkájának nyoma, aki még egy szimpla témát is fenséges magaslatokba tud emelni tehetségével.

Amint láthatjuk, még nagyobb csodákat képes művelni egy olyan, már alapjáraton is extrém koncepcióval, mint amilyen az oroszlánokkal pózolás.

Les Beehive - Edie Campbell and Karen Elson by Tim Walker

The National – Pink Rabbit

A The National lassú, kissé melankolikus dala tipikusan vasárnapi darab: egy az egyben átadja azt a bágyadt hangulatot, ami a hét utolsó napján akaratom ellenére is minden alkalommal megkörnyékez. 

Nincsenek ugyan rózsaszín nyulak a következő, kínai Elle lapjain megjelent fotókon, ezt a hiányosságot azonban némileg ellensúlyozza a kompozíció tökéletessége.

Kicsit kontrasztos ez a fotó: úgy néz ki, hogy az alapvetően hűvös és rideg atmoszférát – amelyet az arckifejezések, az összeállítások és a háttér adnak – kívánja ellensúlyozni az állatok jelenléte. A kép egyszerre mutat rá a természetközeliségre és a mesterséges, kreált környezetre, így érdekes kérdéseket hív elő.

Brit Wonderland Ming Xi & Amber Anderson Pose for Nikolay Biryukov in Elle China

First Aid Kit – Wolf

A svéd First Aid Kit folk duó különleges hangzásával és videóinak izgalmas képi világával mindig egyedülálló atmoszférát tud teremteni. Igaz ez a Wolf klipjének esetében is, amit pszichedelikus elemek beépítésével tettek tökéletessé. 

A dalhoz társított fotókon nem jelenik meg ez a misztikus hangulat, a kapcsolatot ez esetben csupán a farkas jelenléte adja.

A sorozatot Mario Sorrenti készítette a Vogue UK részére, főszereplője pedig napjaink egyik legismertebb arca, Lara Stone.

CITIZENS! – Reptile

A Reptile (=hüllő) esetében kicsit tágabban értelmeztem a témánkat, hiszen nem egy konkrét állatról van szó, a dal műfajilag azonban mégis passzol az eheti SundayTunes-ba, és egy ilyen jó számot nem szívesen hagytam volna ki a gyűjteményből. A CITIZENS! nevű angol banda néhány éve a Szigeten is fellépett, így a hazai közönségnek sem feltétlenül ismeretlen a Reptile

A némi szabadságot adó hüllő kategória esetében valami izgalmasat szerettem volna választani, ezért döntöttem a Vogue China krokodilos editorialja mellett.

A fotókat Mario Testino készítette, a hüllővel pózoló, designer dresszekbe öltöztetett nő pedig Kína egyik legismertebb modellje, Liu Wen.

Liu Wen by Mario Testino for Vogue China5

Biffy Clyro – A Girl and His Cat

A rockosabb hangzásvilágú Biffy Clyro A Girl and His Cat című dala üde színfoltja a zenei listánknak, így a macskákra koncentrálás közepette a különlegesebb képek közt szortíroztam. Végül az olasz Vogue korábbi fotóit hoztam nektek, melyeken Heather Marks szerepel a szinte fenségesen pózoló kopasz macskákkal.

Az állatok megjelenése egyébként tökéletes harmóniában van a modellel és annak öltözékével – mindkét képet áthatja a hibátlan egységesség.

Florence and the Machine – Dog Days Are Over

A Florence and the Machine egyik legrégebbi dala a Dog Days Are Over, ami még debütáló albumukon kapott helyet 2009-ben. Azóta számos sorozatban (Skins, Gossip Girl), illetve trailerben is hallhattuk a dalt, és persze nekem is nagy kedvencem.

A Florence dala mellé az ausztrál Marie Claire vidám, pasztelles editorialját illesztettem, amelyben nem csak Olivka Chrobot tökéletes frizuráját érdemes szemügyre venni, hanem kis fehér társának hasonló stílusúra belőtt bundáját is.

Metric – Black Sheep

A sort a kanadai Metric zenekar new wave muzsikájával zárnám, amely erősebb, rockos elemeivel kizökkent az előző számok melankóliájából, és kellemesen pörgős utóérzést hagy bennünk. 

A dal címével ellentétben fekete bárány nem kapott szerepet a most következő editorial fotózása során – ellenkezőleg, a képeken éppen a fehér szín tisztasága dominál.

A fotókon Anja Rubik pózol a puszta kietlenségében, angyali összeállításokban, a címadó állattal a karjaiban.

Összeállította: Alexandra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.