A MOME és a Soundweaving projekt a frankfurti Heimtextil vásáron!

Tudtátok, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem minden évben képviselteti magát a neves frankfurti Heimtextil textilipari szakvásáron? A cél, hogy élő kapcsolatokat alakítsanak ki, illetve felvevőpiacokat találjanak az egyetem berkein belül életre hívott, kiemelkedően magas színvonalú textiltervek számára az eseményen. A MOME Textiltervező Tanszéke Frankfurtban bemutatta Szirmay Zsanett korábban a bécsi Design Héten nagy sikert aratott Soundweaving projektjét is, amelyre itt is felfigyelt a média, sőt, a gyártói szektor is.

A január 14-17-e között megrendezett frankfurti seregszemlén a MOME standján két külön szakterület, a textiltervezés és a tervezőgrafika kapott helyet. 

A vásár számos szakmai programot kínál, így az előadások és workshopok programjába is belekóstolhatnak a résztvevők, a kiállítók pedig lehetőséget kapnak az értő közönség hatékonyabb elérésére.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem  minden évben más paviloninstallációval hívja fel magára a figyelmet, mely idén többek közt olyan neves cégek érdeklődését keltette fel, mint a Schlossberg Schwitzerland, a Valdese Weavers, Balsan Surfaces Textiles vagy a Cazitex.

Szirmay Zsanett frankfurti előadása során az érdeklődők betekintést nyerhettek a projekt kialakulásának teljes folyamatába, a kiindulóponttól a kivitelezésen át a zenei együttműködésig (Tárkány Művek).

„Árusító standdal most jelentünk meg harmadik alkalommal, itt hallgatóink terveit prezentáljuk a felvevőpiac képviselői számára. Immár második éve, hogy beindult az érdeklődés a tervek megvásárlása iránt – évről évre több textiltervet vesznek meg tőlünk.” – árulta el Révész Eszter, a küldöttség egyik tagja, a Textiltervező Tanszék oktatója.

Soundweaving

A MOME Laboratory a tavalyi Syntonyms bemutatkozás után egy újabb interdiszciplináris, integratív szemléletű és egyben kísérleti projekttel jelent meg a Vienna Design Weeken, amelyen idén Magyarország volt a vendégország. Szirmay Zsanett (másodéves MA textil szakos MOME hallgató) munkája akár a tavaly nagy sikerrel bemutatott Syntonyms nevű projekt női, feminin párdarabjaként is felfogható.

Míg a Syntonyms fekete komorságával, 270 oldalas adatdokumentációjával és technicizáltságával a racionális férfi princípiumot képviselte, addig a Soundweaving fehér „csipkéi”, könnyed játékossága, „rokokó” bája és csilingelő dallamai egyértelműen egy női világot teremtenek.

A Soundweaving projekt lényege a lyukkártyás zengőfésűs zenelejátszóra átírt, a magyar népi hímzésekből ismert, tradicionális keresztszemes minta és annak hangi leképzése.

A zenedoboz szalagjaihoz a keresztszemes mintát maga az alkotó lyukasztotta; a lyukszalag jelen esetben a kotta. A minták alapjául a párnákon és az ingeken fellelhető bukovinai székely, kalotaszegi és magyarországi népi hímzések szolgáltak.

A hímzések a transzformáció során lézervágott textilekké alakultak, a keresztszemes minták pedig dallammá. A Soundweaving minden érzékszervet egyszerre mozgat meg, miközben interakcióra invitál. A népművészet, a design és a zene határterületeit ötvöző projekt többféle médiumot használ, több síkon kommunikál.

Egyként tartozik az analóg és a digitális világhoz; ugyanakkor a vizuális közeg auditív módon jelenik meg benne, a dallamsorok felépítésénél pedig a zene grafikai karaktere jut szerephez.

A projekt a közel-keleti és az ázsiai országokból kapta a legnagyobb figyelmet; a kínai Tsinghua University, a dél-koreai Soengan D&C és az izraeli Textile Development Tirenge Yazd. Co. kiemelt érdeklődést mutatott felé. A zseniális ötlet mellett a közönséget legfőképpen a projekt tisztasága és komplexitása fogta meg.

A szakvásár folyamán számos hazai és nemzetközi sajtóorgánum cikkezett a projektről, amely tükrözi az érdeklődés színvonalát; a Magyar Iparművészet Magazin és az Index.hu mellett a Dezeen Magazine, a COLOSSAL és a Retail Design Blog is hírt adott a Soundweaving-ről.

A küldöttség tagjai 2015-ben

Révész Eszter és Benczúr Emese, a Textiltervező Tanszék oktatói, Szirmay Zsanett másodéves MA hallgató Soundweaving projektjével, Papp Zsófia elsőéves MA hallgató, Vargha Balázs, a Tervezőgrafika Tanszék oktatója, valamint Tóth Lilla harmadéves BA grafikus hallgató vett részt idén a frankfurti szakvásáron.

Az eseményen a kapcsolatépítésen belül fontos a társintézmények megismerése is.

2015-ben összesen 15 egyetem kapott kiállítási lehetőséget, s többel szorosabbá vált a MOME kapcsolata (például Finnországból vendégtanárokat fogad az egyetem, illetve aktív a szakmai Erasmus kapcsolat is).

Idén először a Tervezőgrafika Tanszékkel kooperációban valósult meg a megjelenés: körülbelül 300 tervet vitt a Textiltervező Tanszék, hozzávetőlegesen 100-at pedig a Tervezőgrafika Tanszék.

www.mome.hu

www.heimtextil.messefrankfurt.com/frankfurt/en/besucher/willkommen.html

Fotók: Fövényi Sándor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.