Ximon Lee lett a H&M Design Award győztese!

Újabb friss hír a H&M háza tájáról! A márka 2015-ös dizájn versenyének győztese a 24 éves Ximon Lee lett, aki a New York-i Parsons iskola végzős hallgatója. Férfiruha-tervezőként ő az első, akit kitüntettek a díjjal. A tervező a Stockholm Fashion Weeken mutathatta be nyertes kollekcióját. A divatbemutató mellé Ximon egy 50,000 euró értékű díjat is nyert, valamint esélyt kapott arra, hogy kollekciójának darabjait idén ősszel a H&M üzletekben és webáruházakban eladható termékekké kreálja.

„Ximon kortárs, ám költői hangulatú kollekciója teljesen lebilincselte a zsűrit a textíliák iránt tanúsított hozzáállásával és a részletek iránti hihetetlen figyelmességével.” – mondta Ann-Sofie Johansson, a H&M New Development osztályának vezető tervezője.

„Szerintem ő egy különlegesen tehetséges tervező!” – mondta Luella Bartley, a Marc by Marc Jacobs tervezői igazgatója, zsűritag. „Minden követelménynek megfelelt: szép kutatási eredménnyel állt elő, a textíliák fejlesztése nagyon ügyes volt, és jól megtervezte a termékeket.”

Az eredetileg hongkongi, jelenleg New Yorkban élő Ximont egy nemzetközi zsűri választotta ki Londonban. Innovatív kollekciója organikus és szintetikus textúrák rétegeléseit tartalmazza. A tervező – annak érdekében, hogy a testtől elálló, eltúlzott formákat kreálhasson – olyan anyagokat is használt, mint a műanyag és a karton. Az új sziluettek hagyományos, felismerhető ruhadarabokból állnak, ám a szabás és a fazon tekintetében előbbre viszik a férfi ruházatot.

A fő inspirációt a Leningrád gyermekei című film jelentette Ximon számára, aki még Oroszországba is elutazott, hogy a kollekcióhoz személyes inspirációt szerezzen.

Az idei zsűri tagjai közt volt Luella Bartley, a Marc by Marc Jacobs tervezői igazgatója, Lucinda Chambers, a brit Vogue magazin divatrovatának szerkesztője, Paula Goldstein di Principe, kreatív igazgató, Tommy Ton, fotóriporter, Angelo Flaccavento, szabadúszó divatkritikus, Justin O’Shea, a MyTheresa.com beszerzési igazgatója, Lily Allen, énekes-dalszerző, Ann-Sofie Johansson vezető tervező, New Development, H&M és Margareta van den Bosch, a H&M kreatív tanácsadója.

Nagyon utcai, nagyon művészet-inspirálta, nagyon építészeti, nagyon individualista, ugyanakkor elérhető is a kollekció, mivel a tervező minden alkotása mögött látható a történet és a történelem. Nagyon ígéretes fiatalember. Mindannyian éreztük és egyöntetűen felismertük, hogy ő a győztes.” – mondta Tommy Ton. 

Ximon Lee elmondta, hogy igazán meglepődött, amikor kihirdették a győztest. 

A H&M Design Award nagyon sokat jelent számára, és kezdő tervezőként el sem tudja képzelni, hogy hogyan kezdhetné meg nélküle a saját márkájának építését.

A kollekcióját eredetileg férfiak számára tervezte, de izgatottan várja, hogy viszontlássa a darabokat nőkön is.

www.designaward.hm.com/designer/ximon-lee/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.