RebelEvent – Szubjektív realizmus a MAMŰ-ben

A művészet rendkívüli eszközöket bocsát rendelkezésünkre: az impresszionista felfogást segítségül hívva benyomásokat kelthetünk, az expresszionizmus dinamikájával kifejezhetjük saját érzelmeinket, a szürrealizmus pedig lehetővé teszi, hogy elfedjük a valóságot, felülemelkedjünk azon. E stílusok bizonyos jegyeinek összegyúrásával még mindig lehetőségünk van újabb irányzatokat felfedezni, és új oldalról megközelíteni a művészetet – így juthattunk el a szubreál világába is.

A szubjektív realizmus irányzat képviselőinek nem a valóság tompítása a célja, hanem inkább annak megjelenítése, a rendelkezésre álló vizuális eszköztár e célból való hadirendbe állítása.

IMG_3253

Rövid kirándulásra invitállak benneteket a szubreál világába, ahol a kifejezni és megjeleníteni vágyás egészen új dimenzióival találkozhattok.

A művészeti kifejezőeszközök már szinte feldolgozhatatlan mennyiségben állnak rendelkezésünkre; ezeket bővíteni, felülmúlni már nem nagyon lehet, talán inkább csak továbbgondolni, egymásba integrálni és megfelelő módon felhasználni – ebben rejlik napjaink művészetének varázsa és erre reflektál a szubjektív realizmus jelensége is.

Lehetővé teszi, hogy a művek markáns és releváns tartalommal bírjanak, magába olvasztva az alkotók karakterét, képességeit is.

IMG_3251

2012-ben alakult meg a magyarországi Szubjektív Realisták alkotócsoportja Alex Cuibus-szal, Fazekas Leventével, Kárpáthegyi Istvánnal, Szula Zsuzsannával és Josef Wurmmal.

Az alkotók, egyfajta realizmusról lévén szó, a valóságot veszik alapul, amit egyéni megfigyeléseikkel gazdagítva, saját szemüvegükön keresztül mutatnak be a közönségnek.

A valósággal összefüggésben kirajzolódó képzőművészeti tevékenységük során érzékenyek az aktuális társadalmi kérdésekre, problémákra, felvetésekre is.

IMG_3263

Mindenképpen nézzétek meg a Szubjektív Realisták csoport képzőművészeinek kiállítását, ha érdeklődtök a legújabb művészeti irányzatok és azok kibontakozása iránt, illetve a festészet legfrissebb és legfinomabb árnyalatai születésének kívántok tanúi lenni.

A kiállítás február 13-áig tekinthető meg a MAMŰ Társaság budapesti kiállító helyiségében, a Damjanich utcai MAMŰ galériában.

IMG_3252

Nem egy monumentális, végeláthatatlan kiállításról van szó, de az aprólékos kidolgozottság, illetve a sok-sok felfedezésre váró részlet – ami elmerengésre, megérteni vágyásra ösztönöz – egy tartalmas szellemi és vizuális kalandot kínál.

Könnyű belesüppedni ugyanis a színek tengerébe, a vonalak összevisszaságába, a képek által közvetített üzenetekbe… 

Ha lehetőségetek van, mindenképp látogassatok el a galériába a Szubreál kiállításra, további információért pedig katt a MAMŰ weboldalára!

IMG_3256

Szöveg: Alexandra
Képek: MAMŰ Társaság

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.