„A saját sikerreceptünket kell megírnunk” – Interjú Csabay Ferivel a HKFW BW kapcsán

Csabay Feri márkája, a CSF Hongkongban járt a HKFW World Boutique-on, és egyedüli magyar ruhatervezőként képviselte az országot a rangos divateseményen. Mindig örülünk, ha a hazai márkák külföldi sikereket érnek el, és kíváncsiak voltunk, hogyan zajlott a rendezvény, ezért egy mini interjú keretében kifaggattuk a tervezőt a részletekről.

Mesélj a Hong Kong Fashion Week World Boutique-ról! Mi a célja, milyen lehetőségeket kínál?

A HKFW WB egy divatvásár, amit a Hong Kong Fashion Week rendezvénnyel egy légtérben rendeztek meg idén a Hong Kong Convention & Exhibition Centre-ben. A rendezvényre összegyűlő, túlnyomórészt kínai buyerek számára mutatja be az egyes tervezők kollekcióit.

Hogyan kerültél kapcsolatba a HKFW World Boutique csapatával?

Van egy partnerünk Hongkongban, és rajtuk keresztül vettünk részt a rendezvényen. Ők intéztek minden minőségi elfogadtatást, illetve mindenben segítettek, hogy nekünk szinte csak a kollekciót kelljen küldenünk.

Milyen kreációkkal vettél részt az eseményen? Az adott kollekciód eredeti darabjai utaztak a bemutatóra, vagy alakítottál rajtuk?

Mintakollekcióként a ’15 S/S Budapest Bauhaus kollekciót küldtük ki, de a ’15 A/W Phenomenology prezentációjával együtt, hogy az is benne legyen a kínálatban. A kiküldött darabokon minimális változtatások voltak az eredeti tervekhez képest, az ázsiai igényeknek megfelelően.Hogyan fogadták a szakmabeliek a CSF darabokat kint? Kaptál esetleg egyéb lehetőségeket a prezentáció után?

Kellemes meglepetés volt, hogy a partnerünk elmondása szerint volt olyan érdeklődő Hongkongban, aki már ismerte a CSF márkát, mert korábban valahol látta ’14 S/S kollekciónkból készült SiX című interaktív divatvideót. A kollekciókra van néhány komoly érdeklődő és a napokban intézzük a follow up-ot. Ez sajnos elég nehézkes ekkora távolságból.

A rendezvény óta egymás után kapjuk a meghívásokat más ázsiai trade show-k ra is. Van köztük egy showroom rendezvény a Shanghai Fashion Week programjában, amire szeretnénk menni, de pár dolgot még tisztázni kell előtte.

Milyen tapasztalatokkal gazdagodtál az esemény kapcsán?

Sok gyakorlati és szervezési tapasztalatot szereztünk, mert azért ez kicsit más, mint egy európai vagy amerikai vásár. Izgalmas piac és nekem mindig is célom volt az ázsiai jelenlét.

Mennyire ismerik külföldön a CSF darabjait? Miért tartod fontosnak a nyitást a határainkon túlra?

Sosem számítok rá, hogy ismerik, ezért mindig kellemes meglepetésként ér, amikor valaki úgy reagál a megkeresésünkre, hogy látott már ezt-azt tőlünk. Néha meglepően képben vannak a szakmabeliek. A külföld meg már csak azért is nagyon fontos nekünk, mert a CSF a márkaépítésre koncentrál, ennek pedig kulcsfontosságú része, hogy megtalálja a stílusához illő piacokat, és ne kelljen kockáztatnunk a „túlalkalmazkodás” problémáját. A saját utunkat kell járnunk és a saját sikerreceptünket kell megírnunk.

Milyen céljaid vannak a jövőre nézve?

Mindig a következő lépés a legfontosabb. Most, hogy újra kaphatóak itthon is a CSF darabok a Treasure Budapest üzletben, elkezdjük gyártani a ’15 S/S kollekciónk darabjait, hogy márciustól azok is megjelenjenek ott és talán más boltokban is. Utána március végén befektetői taggyűlést tartunk, ahol értékeljük a történteket, illetve megbeszéljük a középtávú terveket. Remélem, a Shanghai showroom összejön áprilisban, és akkor a szeptemberi szezonvásárokra már a jelenleginél is felkészültebben fogunk tudni jelentkezni. És persze nem mellékesen készül a CSF ’16 S/S kollekció is, amit Kassák Lajos munkássága és főleg a kalligrammái inspiráltak.

www.csf.co.hu

www.facebook.com/csf.design

www.instagram.com/ferenc_csabay_csf

www.pinterest.com/csfstudio

www.studiocsf.tumblr.com

1075, Budapest, Madach tér 7. (7. em./1.)
info@csf.co.hu

Szöveg: Ivett

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.