SundayTunes #17 – Masking Plastic Party

Beléptünk a farsangi szezonba, sorra invitálnak a maszkos, beöltözős, foszforeszkálós, őrültebbnél őrültebb tételeket felsorakoztató, bálnak álcázott hedonista porhintések. Azt hiszem, nem maradt más választásom, minthogy e sorhoz csatlakozva alászálljak a realitás unalmából a fantazmagória túlvidékére aktuális SundayTunes válogatásommal.

Dirty Beaches – Black Nylon

A Dirty Beaches project mögött Alex Zhang Hungtai magányos performanszai állnak, aki minimalista lo-fi hangzásban vegyíti a rockabilly coolságát a pszichedelikus gitár és dob loopokkal. A karcos vinyl zajban megidézi a végtelen amerikai országutak hipster életérzését, Wong Kar-wai neondzsungelében füstölő, napszemüveget viselő, árnyék-alakjainak főszereplésével.

A Black Nylon monoton ütemére két Comme des Garçons editorialt választottam, amik úgy húznak be a fekete űrben lebegő, különös alakok közé, mint ahogyan Alice zuhant alá a fekete gödörben, hogy megérkezzen Lewis Carroll szürrealista akadálypályájára.

Radiohead – Idioteque

Az ezredfordulón kiadott Kid A albummal a Radiohead markáns választóvonalat húzott az addigi megjelentetett LP-k mögé, az elektronikus irányt választva nyitottak a jazz, a klasszikus zene és az experimentális, német  gyökerű krautrock felé.

A Dazed & Confused magazin Viddy Well című editorialjának színhelye a már-már közhelyes, kaleidoszkóp-torzítású tükörlabirintus, ahol az egyén a valóság és az illuzórikus tér közepén fedezi fel doppelgänger mását az épelméjűség határához érve.

 Death In Vegas – Your Loft My Acid (Fearless Transhouse Mix)

Maradva a krautrock és az elektronika területén, az angol Death in Vegas minimal techno és persze pszichedelikus Your Loft számának remixelt verzióját gyakran használják fashion filmkeben, a dalt egyébként a L’Oréal 2012-es tv spotjából is ismerhetitek. 

Lindsey Wixon sötét romantikáját és Tim Walker szivárvány flittereinek csillogását választottam a Your Loft acid erotikájához.

Caribou – Jamelia

A Caribou mellett több művésznéven is alkotó Dan Snaith 2010-es, nagy sikerű Swim albumán hallható a Jamelia című track túláradó elektronikus sokszínűsége. E trip-szerű, élénk zenei panorámához jól alkalmazkodik Lorenzo Vitturi fotóinak látványvilága, melyeken a modellek Maison Margiela ruháiban vegyülnek egy másik dimenzióban.

LA Vampires feat. Matrix Metals  – So Unreal

Kollaboráló mesterek következnek. LA Vampires egy, a lo-fi műfajában mozgó, jazz, hiphop és dronepop forrásokból merítkező előadó, aki olyan zenészekkel dolgozott már együtt, mint Zola Jesus, Maria Minerva vagy Matrix Metals.

Jó, ha már emlegettem a szürrealizmust és a farsangi karneváli hangulatot, nem hagyhatom ki a divat legnagyobb varázslóját, Tim Walkert és kaméleon múzsáját, Tilda Swintont, aki most Magritte-festményként elevenedik meg Walker meglepő címre keresztelt The Surreal World editorial fotóin.

Siouxsie And The Banshees – Hong Kong Garden

A ’80-as éveket azért szeretem, mert olyan női előadókat adott az éra a zenetörténelemnek, mint Blondie, Kristy Wallace (The Cramps), Joan Jett vagy éppen a brit Siouxsie Sioux. A Siouxsie And The Banshees a post-punk és a goth szcéna tagjaként vált inspiratív hivatkozási ponttá a következő zenész generációk számára. A rádióbarát Hong Kong Gardent 1978-ban a tíz legjobb dal közé választották az Egyesült Királyságban. Terry Tsiolis modern kori, játékosan rebellis gésáit választottam a Hong Kong Garden sűrű hangszőnyegéhez.

Puressence – Walking Dead

Az 1992-ben alakult britpop és indie stílusú Puressence-t hagytam a végére Patrick Demarchelier LOVE magazinnak fotózott Jumpin sorozatával, ami tökéletesen bemutatja, hogy úgy is lehet farsangi hangulatunk, ha a sarki boltba leszaladva szúnyoghálóba tekerjük a fejünket és felvesszük hozzá anyu kesztyűjét apu csíkos pizsamanadrágjával.

Mert végül is kit érdekel, nem?

Szöveg: Bea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.