„And the Oscar goes to…” – Kulisszatitkok a díjazott filmek kapcsán

Túl vagyunk az idei Oscar-gála eseményein, mindenki tud mindent, így a már sokszor közölt díjlista helyett inkább azt javaslom, bogarásszunk kicsit a nyertes filmprodukciókat egyben tartó láncszemek között: a filmzenéktől kezdve a kosztümökön át, egészen a forgatási körülményekig.

BIRDMAN  (Legjobb film, rendező, eredeti forgatókönyv, operatőr)

Alejandro González Iñárritu rendezése és forgatókönyve érdemelte ki a legjobb filmért járó díjat, amihez Emmanuel Lubezki remek operatőri munkája is hozzájárult. A Birdman Michael Keaton nagy visszatérése, Riggan Thomson megformálásával azonban alulmaradt a legjobb férfi főszerepért való küzdelemben.

Bár Keaton valószínűleg nem telhetetlen, már azért is roppant hálás lehet Iñárritunak, hogy hat év után végre kaphatott egy ilyen kaliberű szerepet. Nézzünk pár apróságot a forgatás munkafolyamatáról:

 • Iñárritu a forgatás megkezdése előtt egy fotót küldött a stábtagoknak, amin Philippe Petit kötéltáncos látható, ahogyan 1947-ben egy acélkábelen egyensúlyozott 45 percen át a Világkereskedelmi Központ ikertornyai között. Iñárritu ennyivel kommentálta a képet: „Guys, this is the movie we are doing. If we fall, we fail.

 • A filmben mindössze 16 vágás látható.

 • A film zenéjét szerző Antonio Sanchez dobszólóit nem igazán díjazták az Akadémia kritikusai, olyannyira nem, hogy diszkvalifikálták a legjobb filmzenére jelöltek listájáról.

 • A film számos filmtörténeti utalást hordoz, a főcím hommage Jean-Luc Godard ’60-as évekbeli filmjenek. Iñárritu ugyanazt a betűtípust használta, mint Godard a Pierrot Le Fou-ban (1965) vagy a Made In USA (1966) filmjében. A backstage folyosói jelenetében látható hatszögletű szőnyeg ugyanaz az ikonikus darab, amit Stanley Kubrick The Shining című alkotásában láthattunk.

THE THEORY OF EVERYTHING (Legjobb férfi főszereplő)

Várható volt, hogy életrajzi filmért jár majd a legjobb férfi főszereplő szobra, Eddie Redmayne együtt örülhetett Stephen Hawkinggal, aki olyannyira részese akart lenni a forgatásnak, hogy a film egyik késői jelenetéhez adta a hangját, ami a fizikus korlátozott mozgás – és beszédképessége miatt igazán figyelemreméltó gesztus.

 • Anthony McCarten a forgatókönyv megírásán majdnem 10 évig dolgozott, ugyanis Jane Hawkingot nem volt egyszerű meggyőzni életrajzi könyvének filmadaptációjáról.

 • Stephen Hawking szerzői jog alatt álló (!) hangja mellett olyan személyes tárgyait is rendelkezésre bocsátotta  a forgatáshoz, mint a Medal of Freedom kitüntetését, illetve a saját kézzel írt téziseit.

 • Felicity Jones bálon viselt ruháját Jane Hawking eredeti ruhája alapján tervezték, ahogyan Stephen Hawking emeletes ágyát is. 

STILL ALICE (Legjobb női főszereplő)

Julianne Moore-t az Hours óta kedvelem, a Still Alice-ben a nyelvész professzor Dr. John Howlandként az Alzheimer-kórral folytatott küzdelme hozta meg számára az újabb Oscar elismerést. Moore hónapokat töltött a betegség tanulmányozásával, hogy hitelesen tudja bemutatni emlékeinek és velük együtt önkontrolljának tragikus elvesztését.

 • A Still Alice társrendezője, Richard Glatzer szintén ALS-beteg és nem tud beszélni. A rendezői feladatokat egy mobilapplikáció segítségével tudta ellátni, ami a szöveget hanggá alakította át.

 • Lisa Genova, a Still Alice című könyv írója egy rövid cameo szerepet kapott Wash Westmoreland rendezőtől.

THE IMITATION GAME (Legjobb adaptált forgatókönyv)

Benedict Cumberbatch szintén kapott egy jelölést Alan Turing életének drámai megformálásáért, ám az Imitation Game forgatókönyve erősebbnek bizonyult.

Morten Tyldum filmjének háttérinformációi mellett érdemes a kosztümöket is megemlíteni, amik nagyon jól illusztrálják a klasszikus korabeli brit eleganciát.

 • Az Alan által viselt ruhák lineáris, geometrikus mintázatúak, utalva a későbbi mérnöki pályájára.

 • Morten Tyldum norvég rendező a The Imitation Game-mel debütált angol nyelven.

 • Maria Djurkovic látványtervező dolgozott Turing ‘Christopher’ gépén, amihez az eredeti gépről készült, Bletchley Parkban őrzött replika nyújtott segítséget, habár Djurkovic elismerte, hogy a filmre applikált gépet nagyobbra tervezték és láthatóak annak belső mechanizmusai is.

 • Cumberbatch a USA Todaynek adott interjúban ekképpen kommentálta a brit kormány Turing ügyében tett megkésett bocsánatkérését: „The only person who should be pardoning anybody is him (Turing). Hopefully, the film will bring to the fore what an extraordinary human being he was and how appalling (his treatment by the government was). It’s a really shameful, disgraceful part of our history.”

 THE GRAND BUDAPEST HOTEL (Legjobb látványtervezés, jelmez, smink, eredeti filmzene)

Wes Anderson Zubrowka Köztársaságát bemutató fiktív világa idén verhetetlen volt látvány és jelmez kategóriában. Az olasz származású Milena Canonero már a negyedik alkalommal vehette át a legjobb kosztümért járó elismerést, a legutóbbit Sofia Coppola Marie Antoinette történelmi drámájának ruhaterveiért kapta.

 • Wes Anderson igazán nívós szereplőgárdát válogatott össze. Közülük négyen Oscar-nyertesek: Adrien Brody, Tilda Swinton, Fisher Stevens és F. Murray Abraham, tizenegyen pedig jelöltek voltak valamilyen kategóriában: Bill Murray, Jude Law, Jeff Goldblum, Edward Norton, Owen Wilson, Harvey Keitel, Bob Balaban, Tom Wilkinson, Willem Dafoe, Saoirse Ronan és Ralph Fiennes. 

 • A Jeff Goldblum által megformált Vilmos Kovacs neve tisztelgés Vilmos Zsigmond és László Kovács operatőrök előtt.

 • Bill Murray karakterének neve M. Ivan, azaz „Mi van?” (Komolyan gondolták.)

 • Egyéb magyar nyelvű utalások is helyet kaptak a filmben, például Harvey Keitel bal felkarján a „M.A.V.” felirat olvasható.

Összeállította: Bea
Trivia-k: innen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.