RebelEvent: Back to the Present

A következő hetet még töltsük a falak között, ha már ennyire nehezen adja magát a tavasz. Szerencsére most is akadnak olyan kulturális szabadfoglalkozások, amikért érdemes lesz órákig meredni a filmvászonra, bolyongani a kiállítótérben, vagy akár egy pohár sör mellett hallgatni a szobazenekarokként új szerepben bemutatkozó vizuális művészeket.

1. Művészek a művészetről

Idén tavasszal a Ludwig Múzeum Művészek a művészetről címmel szabadegyetemet hirdet mindazoknak, akiket nem csak a kortárs művészeti kiállítások, de a mögöttük álló képzőművészek, illetve alkotói módszereik is érdekelnek. A szabadegyetem keddenként megtartott tematikus estjein lehetőségetek lesz megismerni a hazai művészeket előadóként és magánemberként is.

Az első előadást Szacsvay Pál tartja majd Szerepkeresés a kortárs képzőművészetben címmel.

Mikor: március 3. 18.00
Hol: Ludwig Múzeum, 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.


2. Budapesti Építészeti Filmnapok

Hazánkban immáron a hetedik alkalommal válik főszereplővé az építészet a mozgókép szentélyében.

A 7. Budapesti Építészeti Filmnapoknak otthont adó Toldi moziban három napon keresztül szemezgethettek a több, mint 30 nemzetközi dokumentumfilm, rövidfilm és kísérleti film közül, amelyek a városi tér urbanisztikai lehetőségeit járják körül, olyan témafelvetések bemutatásával, mint a közösségi terek kihasználatlan lehetőségei, az urbánus közösségek önszervező ereje vagy a politikai változások építészeti nyomhagyásának következményei.

A vetítésekkel párhuzamosan nyitott kerekasztal-beszélgetések zajlanak majd, emellett előadásokat tart a két sztárépítész: a holland Herman Hertzberger és a brazil Isay Weinfeld. A rendezvény záróakkordjaként március 9-én az Uránia Filmszínházban bemutatják Wim Wenders, Michael Madsen és Robert Redford rendezői koprodukciójában készült Cathedrals of Culture című filmalkotást.

Mikor: március 5. - március 8. 
Hol: Toldi mozi, 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.

3. MOME ZAJ

Soundpainting with noise koncepcióval indítja útnak a MOME Kantin nagyszínpadának hallgatói közössége improvizációs zenei fórumát. Az eseményfolyamnak tervezett MOME Zaj klubest kitűzött célja a hallgatók zenei projektjeinek megismertetése és megvalósítása vendégelőadók közreműködésével. A ráhangolódás Hajnóczy Csaba (Kontroll Csoport-, Kampec Dolores alapító tagja, egyetemi tanár) Soundpainting műhelyében kezdődik, ahová bárki becsatlakozhat az örömzenélés jegyében.

Mikor: március 5. 19.00-22.00
Hol: MOME - Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, 1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.

4. KOLLEKCIÓ – női személyes rejtélyes wunderkammer

Illés Katalin a wunderkammer művészettörténeti hagyományában rendezi, leltározza és közönsége elé tárja személyes tablóját, családi örökségének, illetve társas kapcsolatainak pszichológiai vizsgálati eszközével, érintve a kortárs női szerepek, női-férfi, baráti és testvéri kapcsolatok komplex mélyrepülését.

Az archívumhasználat különböző moduljait felvonultató KOLLEKCIÓ című kiállítást Tóth Krisztina költő, író nyitja meg.

Mikor: március 6. 18.00
Hol: Fuga, 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.

5. Igor és Ivan Buharov + Lichter Péter: Rövidfilm est a Szirtes filmklubban

A fiktív Buharov testvérek super 8-as és 16 mm-es technikával készült, amatőr felvételeket idéző filmes életművük darabjait láthatjátok viszont a Bem Moziban, kiegészülve Lichter Péter kísérleti montázsfilmjeivel, amelyeknek az absztrakt-lírai hangulatát Lichter talált nyersanyagok utólagos roncsolásával teremti meg.

A vetített filmek listáját megtaláljátok az Igor és Ivan Buharov + Lichter Péter: Rövidfilm est a Szirtes filmklubban event leírásában.

Mikor: március 7. 18:00
Hol: Bem Mozi, 1024 Budapest, Margit krt. 5/B.

Összeállította: Bea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.