Punk, printek, puritán esztétika: London Fashion Week AW15

New York után Londonba tette át a székházát a divatvilág apraja-nagyja, akik amúgy azóta már Milánóban élvezik a divatbemutatók sokaságát (biztos nehéz lehet ezt elviselni), de azért tekintsünk vissza egy poszt erejéig a LFW-re, mert megéri. A skandináv minimalizmus térhódítása mellett feltűntek a részletgazdag, komplikált kollekciók is, szóval garantáltan nem fogtok unatkozni a képek nézegetése közben…

 Burberry Prorsum

A férfi divathét óta tudhatjuk, a Burberry Prorsum az őszi szezon darabjainak tervezésekor visszatért a hetvenes évekhez.

A kollekció a Patchwork, pattern, print címet viseli, így ehhez hűen temérdek mintát, mozaikos varrást és sok-sok bohémságot láthattunk a kifutón.

Úgy tűnik, a hasított bőr a 2015-ös év második felében is menő lesz, és egy látványos poncsóval továbbra sem lövünk majd mellé. A brand szerencsére gondolt azokra is, akik néhány extrém mintánál többel akarnak kitűnni a tömegből: a plüsshatású szőrmekabátban bárki szuperpuha Teddy mackónak érezheti magát.

Mary Katrantzou

A legmenőbb vezetéknévvel rendelkező tervező tovább folytatta a feltűnő mintákkal való játszadozást. A viktoriánus kort idéző szabásvonalak barokkos mintákat kaptak, mindez pedig a pop art korszakra emlékeztető, meglehetősen modern színvilággal jelenik meg. Szóval van káosz, na, de összességében nekem nagyon tetszik ez a sokféleség. És most előre is bocsánat a profán megszólalásért, de a jégkockatartóra emlékeztető zsebeket és szoknyákat pedig egyszerűen lehetetlen nem imádni.  Első blikkre talán kicsit nehezen emészthető a kollekció, de a darabokat külön-külön szerintem imádni fogják a street style bloggerek.

Mulberry

A Mulberry júliusban szerződtette új kreatív igazgatóját, Johnny Cocát, így nagy volt a várakozás a brand legújabb kollekciójával kapcsolatban.

A darabok a György korabeli Anglia hangulatát idézik, a neoklasszicista nőiesség és az angolok visszafogott eleganciája meglepően jól keveredik a modern vonalvezetéssel.

Az anyaghasználat tekintetében a selyem és a szőrme uralja a kollekciót, a különlegesség azonban a kézműves praktikákat befogadó elkészítésben rejlik: az alpaka pulóvert például hússzor fésülték át bogánccsal – állítólag ettől lesz a szőrme igazán bolyhos.

Paul Smith

Paul Smith azt nyilatkozta a bemutató után, hogy nem volt különösebb koncepció a kollekció mögött. Csak szép ruhákat szeretett volna tervezni, amelyek könnyen beleillenek a már meglévő ruhatárakba. Persze, ettől még könnyen megtalálhatjuk a darabokban a Paul Smith-es modern eleganciát, a maszkulin szabás és a nőies ívek játékát. Színvilágában az összes kollekció közül ez idézi meg legszembetűnőbben az őszt, hirtelen kedvem is támadt a nyár helyett inkább az októberi chillbe csöppenni – ami azért ritka. 

Dora Abodi

És igen, magyar tervező is megmutathatta Londonban, mi mindenre képes. Nagy reményeket fűztem Dóra 2015-ös őszi-téli kollekciójához, mert imádom a bátorságát, és szerencsére nem kellett csalódnom. A darabok ismételten árasztják magukból a futurizmust, ami a ’90-es évek grunge korszakával keveredik – és ha ez még nem lenne elég, a vezető motívum természetesen a Pegazus. Köszönjük, Dóra!

Szöveg: Blanka
Képek: Vogue UK

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.