SundayTunes #18 – Girl Power!

Mint láthatjátok, ünnepnappal esett egybe vasárnapi zenés rovatunk legújabb epizódja, így megragadtuk az alkalmat és összekötöttük a kettőt. Az eheti SundayTunes válogatást Nőnap alkalmából kizárólag a gyengébbik nem képviselői uralják, akik most bebizonyítják, hogy mindent lehet mondani rájuk, csak azt nem, hogy gyengék. Íme, néhány nagyszerű női előadó, akire érdemes odafigyelni zenei téren. Ünnepeljük most őket is!

Clare Maguire – The Shield And The Sword

A zúzós hangú Clare rögtön egy divatközeli énekesnő, újabban ugyanis onnan lehet ismerős a neve, hogy ő szolgáltatta az aláfestő zenét a Burberry 2015-ös őszi-téli divatbemutatóihoz. A karrierjének kezdetét nagyjából akkorra tehetjük, amikor csatlakozott az MTV: Brand New 2011-es csapatához. Nemzetközi hírnévre sajnos nem nagyon tett szert, én is egy brit rádióban hallottam először a The Shield And The Sword című számát, de ennyi elég is volt ahhoz, hogy teljesen ráfüggjek. Annyi energia van benne, és annyira fülbemászó a dallama, hogy nem is értem, miért nem lett nagyobb sláger.

Editorial tekintetében maradtam a Burberry közelében, ezt a csodás fotót választottam a 2014-es novemberi francia Glamourból, aminek legszembetűnőbb darabja a már ikonikusnak számító Burberry Prorsum poncsó. A képen Alexandra Hochguertel látható, Fred Meylan készítette a képet. 

Country Lady | Glamour France November 2014 | Alexandra Hochguertel by Fred Meylan #fashioneditorials #Burberry

HAIM – If I Could Change Your Mind

A testvértriót már biztosan senkinek nem kell bemutatni, a laza indie popos dalaikkal mindenkinek pillanatok alatt nyarat csempésznek a szívébe. A zenéjüket is nagyon szeretem, de az is figyelemre méltó, hogy mindig stílusosak és remekül nézek ki együtt. Bár éppen ők az aktuális nagybetűs Csajbanda, Alana, az egyik tag azt nyilatkozta, sértésnek veszi, ha nemek szerint kategorizálják őket, szerinte nem kellene megkülönböztető jelnek lennie annak, hogy az ő bandájuk éppen lányokból áll. Hmm, feminizmust érzek a levegőben. 

A dalhoz egy laza, ’80-as éveket idéző editorialt képzeltem el, végül nem is csak az említett érát idéző fotót választottam, hanem szó szerint ebből a korból származik; a lenti képet ugyanis 1981-ben készítette Sacha Van Dorssen, de a modellek kilétéről sajnos nem tudni sokat. Mindenesetre attól még nagyon laza, nyugis kép, illik a dalhoz.

Marie Claire, Essaouira, Morocco, Betty Bertrand Kenzo et Dorothée Bis, 1981.   by Sacha Van Dorssen

Zola Jesus – Dangerous Days

A huszonöt éves amerikai énekesnő olyan gyönyörű keveréket csinál az elektronikus zenéből, az industrialból, egy kevés gótikából és az experimentális rockból, hogy érdemes rajta tartani a szemünket, mert nem minden nap kapunk ekkora tehetséget. Zola Jesus filozófiát tanult az egyetemen, ahol Schopenhauer volt rá nagy hatással, saját bevallása szerint pedig előbb olvasott Dosztojevszkijt és Nietzschét, mint ahogy kellett volna. Érthető hát a darkos világ, de akinek ez az értelmiségi deep bejön, az nagyon fogja szeretni. 

Megragadtam az editorialnál a merengős vonalat, és hát a divatvilágban mindig lehet bízni, ha sötétségről és misztikumról van szó, így bőven volt miből válogatni. Végül ez fotó tetszett a legjobban, amin Mary Elizabeth és Maxine Anastasia láthatóak Lucia O’Connor képén. Nagyon deep, nagyon dark, nagyon stílusos. 

Seriously Ruined: MARY ELIZABETH & MAXINE ANASTASIA // By Lucia O'Connor McCarthy

FKA Twigs – Two Weeks

Talilah Debrett Barnettnek már a művészneve is zúzós lett: a twigs szó arra utal, ahogy az ízületei ropognak, az FKA pedig a Formerly Known As rövidítésből jön. Az énekesnő a saját stílusát a catchy pop with whispery vocals kifejezésekkel írja le, de alapvetően nem szeretne egy műfajnál sem leragadni, kísérletezgetni fog továbbra is. A Two Weeks igen elismerő kritikát kapott, a Pitchfork egyik kritikusa szerint a parancsoló szexualitás robbanó ereje érződik a dalból. Hát mi a girl power, ha nem ez?

És ha már girl power a jelszavunk, nem mehetünk el szó nélkül Cara Delevigne mellett, aki úgy uralja a modellszakmát, hogy nem győzünk fejet hajtani neki leleményessége, sikereit miatt. Íme, most itt egy fotó róla, ami a brazil Vogue-ban jelent meg és Jacques Dequer lőtte.

Cara Delevingne for Vogue Brazil by Jacques Dequeker

Warpaint – Love Is To Die

Ismét egy dögös banda, ahol lányok uralják a terepet. A zenekar már 2004 óta aktív, és azóta elég szép kis hírnevet szereztek maguknak, így az ő kicsit indie, kicsit pszichedelikus rockban úszó világukat biztos nem kell külön bemutatni. Legújabb, 2014-es albumukról választottam most a Love Is To Die című dalt. Na, nem mintha annyira bepörgettem volna a playlistet, de annak, aki tényleg a nyugodt, belülről fakadó, őszinte, egyenletes bólogatásban hisz, most jött el csak az élete ideje.

Nem is tudom miért, talán mert benne van a nevükben a paint szó, a bandáról nekem mindig a nagyon színes, nagyon játékos dolgok ugranak be, így editorial nézegetéskor is biztos voltam benne, hogy valami vibráló, élettel teli képet kapnak a lányok. Végül is Terry Richardson egyik fotójára esett a választásom, amit 2012-ben lőtt Anais Pouilot-ról az Aldo számára.

Spice Girls – Wannabe

Oké, ezt úgyis láttátok jönni… Girl Power listát Spice Girls nélkül készíteni olyan lett volna, mintha pizzát akarnék sütni tészta nélkül, úgyhogy most nincs itt az ideje a pironkodásnak, adjuk át magunkat a tíz évvel ezelőtti popvilágnak, a susogós mackónadrág és a nyuszifüles frizurák őszinteségének, bulizzunk! Úgyis tudjátok a szöveget, ne füllentsetek. : )

Az editorial kapcsán maradtam a csajoknál, és végül Victoria Beckhamről tetszett a legjobban ez a fotó, amit Patrick Demarchelier készített a brit Vogue augusztusi számába. Nos, aki gumicsizmában és madárijesztős kalapban is ilyen jól tud kinézni, az tényleg megérdemli a Posh Spice név örökös kitüntetését.

An image from the Victoria Beckham editorial in British Vogue's August issue. [Photo by Patrick Demarchelier]

Összeállította: Blanka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.