Öröm és borzongás a KREA farsangi rendezvényén

Február 27-én, péntek este tartotta Tim Burton világát megidéző farsangi estjét Wonderland címmel a KREA Kortárs Művészeti Iskola. A program célja nem csak a szórakozás és szórakoztatás volt: a NOMURI-ban tartott jelmezes buli előtt egy sminkbemutató keretein belül mutatta be ősszel induló filmes smink és maszk képzését az intézmény.

Adódhat a kérdés, hogy vajon mi indokolja a filmes smink és maszk képzés elindítását hazánkban? Oké, egyre több igényes magyar film jön ki, de megkockáztathatjuk, hogy talán még mindig nem születik elég hazai alkotás ahhoz, hogy ennyi sminkes és maszkos szakembernek adjon állandó munkát.

Az utóbbi években azonban egyre több tengerentúli filmet forgattak Magyarországon, ami – mondani sem kell – rengeteg előnnyel jár. Többek közt azzal (s esetünkben ez a legfontosabb), hogy megnőtt a kereslet a profi magyar sminkes és maszkos szakemberekre.

Mindemellett e végzettséggel valószínűleg külföldi produkciókban is részt vállalhatnának a végzett hallgatók, ami talán még kedvezőbb karrierlehetőséget tartogatna számukra.

A kétéves képzés során a diákok rendkívül alapos ismereteket szerezhetnek a filmes sminkek és maszkok elkészítésének elméleti és gyakorlati oldaláról, valamint betekintést nyernek a vizuális ismeretekbe is.

A szakmai gyakorlatot a hallgatók filmforgatásokon szerezhetik meg, és a záróvizsgájuk egyik részében vizsgafilmeknél is közreműködnek majd. Eddig elég jól hangzik, igaz? Pedig a java még mindig hátravan! A képzésben résztvevők egy Los Angeles-i tanulmányúton vehetnek részt, amelynek során az International Make-up Artist Trade Show kiállítás workshopjain és előadásain bővíthetik tudásukat.

A szakmai védnök Elek Zoltán, aki 1986-ban nyert Oscar-díjat a Maszk című film sminkjéért. A szakvezető az ötletgazda Petrilla Orsolya lesz, az innovatív airbrush sminktechnika itthoni úttörője.

A képzés kiemelt oktatója pedig Tomola Katalin, aki többek között húsz évig dolgozott a Magyar Televízió, majd a Mafilm sminklaborjában.

A bemutató során párhuzamosan dolgoztak a KREA divatsmink szakos hallgatói, valamint a smink és maszk szak leendő tanárai.

A lányok a meghívott vendégek sminkjét frissítették fel és tették kicsit merészebbé az utána következő bulihoz, az oktatók pedig a szemünk láttára varázsoltak félelmetesen izgalmas maszkokat – többek között a farsangi bulin fellépő Volkova Sisters énekesnőjét, Berger Dalmát is átmaszkírozták.

Az egyik személyes kedvencem volt az ő sminkje, a végeredmény még úgy is meghökkentett, hogy lépésről lépésre követhettem az átalakulást.

Láthattunk még ezen kívül mohából készülő szakállat, Tégely Laura sminkest kopaszon, s egy modern, divatőrült Csodaországban érezhettük magunkat, ahol fekete-fehérbe öltözött, bizarr arcú emberek sürögnek-forognak körülöttünk egész este.

Ez a hangulat ragadt át az esti NOMURI-s bulira is, ahol a már említett Volkova Sisters is adott egy kisebb koncertet. Azt hiszem, ennél jobb bandát nem is találhattak volna egy Tim Burton tematikájú farsangi bulira, nagyon illettek a dalok a hangulathoz. A partin természetesen jelmezverseny is volt, s Heineken csomagot nyertek azok, akik igazán komolyan vették a készülődést. Na de, beszéljenek helyettem inkább a képek!

Még több kép a rendezvényről itt.
Szöveg: Blanka

One thought on “Öröm és borzongás a KREA farsangi rendezvényén

  1. I honestly didn’t understand a word. But like some say, a picture equals 1000 words (or something like that)

    The makeup is so cool!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.