Vissza a természetbe: beindult az ökosikkesedési folyamat

Másodkézből sikkes vagy organikusan formabontó? Az öko fashion fogalma nem új keletű, inkább olyan, mint egy vírus. Lassan szivárog be és fertőzi meg ezt a hatalmas divatköztársaságot. Megannyi hype és elégtelen adekvát attitűd övezi, ugyanakkor az, hogy valami elindult, vitathatatlan. Hogyan, mivel kezdődött el a mozgalom, milyen tevékenységeket foglal magában, kik a kulcsszereplői? Az ökosikkről elmélkedtem.

Az öko fashion a kilencvenes években ütötte fel a fejét, és ezzel elindította az ökosikkesedési folyamatot. Organikus alapanyagok használatával, ruhátlan kampányfotókkal indultak az akkori kezdeményezések, amelyek mára egy virális, sok szálon futó, többszereplős programmá alakultak.

Az öko vonal 1990-ben jelent meg elsőként a Vogue oldalain egy környezettudatos ruházkodással foglalkozó anyaggal; a természetvédelem tehát akkorra már a divatban is nyomot hagyott. Ez volt a cicomátlan, friss ropogósság a magazin oldalain, ami azóta is folyamatos sláger ebben a bizniszben.

2001-ben megalakult a zenei gyökereiről is ismert, köztudottan állatbarát márka Stella McCartney nevével fémjelezve, aki már tavaly is részt vett a Love your Clothes (Szeresd a ruhádat!) projektben. A kezdeményezés célja, hogy 2020-ra 15 %-kal csökkenjen a szén-, illetve vízfelhasználás, valamint a hulladéktermelés.

Őt követte az Edun 2005-ben. 2004-ben megtartották az első öko fashion show-t is, a téma kapcsán talán a legideálisabb helyszínen, Párizsban. (Aki visszavágyik a természetes állapotok közé, az eseménynek idén Berlinben, július 8-a és 11-e között van esedékessége.)

Látható tehát, hogy az ökosikk nem csak egy hangzatos szókapcsolat kis franciás beütéssel.

Lényege a jó minőségű, környezetre, emberekre és állatokra egyaránt ártalmatlan alapanyagok használata – esetleg az előállításhoz szükséges víz mennyiségének csökkentése – emellett törekvés az etikai normák betartására, megtartva a divat alapfunkcióját, a high fashion esztétikáját, hitvallását.

Azóta bővült a paletta és többféle értelmezés született.

Az egyik ilyen az újrahasznosítás. A mai materiális világban a tudatosság nem mindig egy szimpatikus opció, ugyanakkor kifejezetten nagy hangsúlyt fektetünk a külsőnkre, a megjelenésünkre, majd könnyedén megosztogatjuk és instant közszemlére tesszük szettjeinket (már aki).

2015 kulcsszavai az önmegvalósítás, az önkifejezés, s persze az egyediség és az egyéniség. Azonban a fast fashion vonal terjedésével megjelentek az “eldobható” ruhák is, amelyek nem tartósak, nem bírják olyan sokáig. Itt jönnek a képbe a second hand üzletek – merthogy ezek is szegmensei a gépezetnek -, amelyek már nemcsak leamortizált göncök tárházai, hanem jó minőségű, igényes öltözékek lelőhelyei is lehetnek. 

Egy kis szín innen, egy kis anyag onnan, összhangban a kreatív elme által kreált képpel s voilá, hódolunk az ökosikknek és a tudatos divatimázsnak. Ezt műveli itthon az egyetlen öko brand is, amely az AWARE névre hallgat. A márka használt ruhák alapanyagait hasznosítja a sajátjai elkészítése során.

Megint egy másik megnyilvánulási formája mindennek az a mozgalom, amely már a tehetősebb réteghez szól, és ahol már megvannak a bevált metódusok. A kulcsszó a jótékonykodás. Megszületik az alkotás, ami általában limitált szériás és méregdrága. A bevételt pedig legtöbbször jótékony célokra fordítják.

A nagy divatházak is egyre gyakrabban gondolkodnak öko kollekciókban: a H&M például évente rukkol elő ilyen kollekcióval, de Alexander McQueen, Edun, Stella McCarney, Felder Felder, Ed Marler, Livia Firth From Somewhere márkája, az ASOS Green Room, a Lost Property of London vagy a The Body Shop és Safia Minney társulása, a People Tree is jelentkeztek már környezettudatos anyagokkal.

Vannak, akik pedig az emberi oldaláról közelítik meg ezt a kérdéskört. A 2013-as London Fashion Weeken mutatták be Mary Nighy filmjét, a Handprints-et (Kézlenyomatok), ami a “ki öltöztet valójában?”-szlogent ültette át egy zseniális kétpercesbe. 

A filmben egy egyszerű öltözködési rituáléból össznépi öltöztetéssé változott szituáció hívja fel a figyelmet a ruha- és ékszeripari munkások helyzetére.

Jövőhéten indul a Fashion Week Budapest, a témánk kapcsán pedig érdemes visszaemlékezni az elmúlt szezonra, hiszen a magyar divathéten Tomcsányi Dóri volt az, aki koncepciószinten is gondolt a fenntarthatóságra.

Elmondhatjuk tehát, hogy beindult és virágzik az ökosikkesedési folyamat! A zöld az új fekete-elv pedig lassan, de biztosan halad a megfelelő irányba…

Szöveg: Deborah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.