Újra alternatív divathét Berlinben!

Fél éve nagy izgalommal vártuk az első berlini alternatív divathetet – akkor még nem körvonalazódott igazán, mit is várhatunk tőle. Most pedig, hogy nagyjából tudjuk, mire számítsunk az általunk csak hipszter divathétként aposztrofált bemutatósorozat kapcsán, még lelkesebben nézünk a második felvonás elébe. A BAFW veteránok” mellett néhány newcomer kollekcióira is nagyon kíváncsiak vagyunk. Az alábbiakban az ő rebellis múltjukból hozzuk el nektek kedvenc momentumainkat!

Március 26-a és 29-e között Berlin a rebellió és az alternatív koncepciók otthonává válik, a divathét keretében nem csak formabontó, konvencióktól mentes bemutatókat nézhetünk, de a kortárs művészet is meg fog elevenedni a kifutón. Az alternatív haute couture bemutató keretében a testet öltött művészettel, szobrászati dizájnnal, különböző performanszokkal és innovatív installációkkal találkozhatnak a látogatók.

A divathét egyik legérdekesebb új szereplője Ivana Pilja, aki japán inspirációs források mentén az origami kultúrából kiindulva alkotja kollekcióit.

Ivana futurisztikus művészetének egyedülálló stílusa már első blikkre felismerhető, kreációi közül mindegyik különleges és emlékezetes. A dizájner darabjait egyébként olyan sztárok viselték különböző megjelenéseik alkalmával, mint Lily Allen, Ellie Goulding vagy Dita Von Teese.

Ivana extravagáns alkotásaival eddig a belgrádi divathéten és a maastrichti Fashionclash-en találkozhattunk, idén pedig Berlinben mutatja be legújabb kollekcióját.

ivana fashionclash

Képek: innen

Roman Ermakov egyedi szobrászati megoldásaival kíván harmóniát teremteni a térben.

Alkotásai túlmutatnak a hagyományos szobrászaton: az architektúrát, a jelmeztervezés és a mozgás művészetét ötvözik. Az orosz művész élő szobrai is az alternatív divathét egyik alappillérét képezik majd.

roman ermakov 2

roman ermakov

Képek: innen

A holland Bas Kosters kollekciói mindig egyfajta karneváli, cirkuszi hangulatot árasztanak, és már önmagukban is egy tökéletesen megrendezett színházi előadás élményét adják.

A kollekciók elnevezései – Ugly Collection, The Rebellious Shadow – többnyire beszédesek, és egyértelműen körvonalazzák az anyag tematikáját. A szín- és anyaghasználat, illetve a formavilág mindig merész és vad – az ezáltal kijelölt irányvonallal pedig a sminkek is teljesen azonosulnak.

Képek: innen

A BAFW-en bemutató designerek közül talán a finn Justus K a legvisszafogottabb – ő maga is azt vallja, hogy stílusát a skandináv hidegség jellemzi, felfűtve kicsit a hagyományos északi divatot.

Művészetére általánosságban nagy hatással vannak a globális ökológiai és etikai problémák, anyagainak elsőszámú jellegzetessége pedig, hogy a múlt és a jelen kapcsolatát próbálják átadni.

Korábbi, KASKI nevű papír couture kollekciójában – melyben kizárólag papírból készültek az egyes darabok – például a finnugor népművészet elemei figyelhetők meg.

Justus K

Képek: innen

Ciara Monahan élénk árnyalataival, digitális printjeivel, izgalmas sziluettjeivel és lookbookjainak játékos hátterével jelent üde színfoltot az alternatív divathét többi szereplője között.

Ruhái szabadságot és kötetlenséget képviselnek, amely atmoszféra már a lookbook nézegetésekor is szinte körbevesz minket.

ciara monahan

ciara monahan3

Képek: innen

Phoebe Heess – aki immár másodszor vonultatja fel kollekcióját a BAFW kifutóján – megmutatta nekünk, hogy a feketének is annyi árnyalata van, mint a szürkének, vagy talán még annál is több.

„A színek azoknak valók, akik nem tudnak tervezni” – jegyezte meg egy interjúban. Sokszor valóban a színek töltik meg élettel egy-egy kollekció darabjait, Phoebe Heess alkotásaira azonban ez egyáltalán nem jellemző. A tervező egy színnel dolgozik, és abból egy sorozatnyi ruhán keresztül képes kihozni a maximumot.

A változatosság az egyedülálló tervezésben, az izgalmas anyaghasználatban és a fénnyel való játékban, annak visszatükröződésében rejlik.

Képek: innen

Jack Irving eredeti foglalkozását tekintve kosztümtervező, ami érezhetően nagy hatást gyakorol divattervezői munkájára is.

Legikonikusabb kollekciója a futurisztikus, metálosan ragyogó ENIGMA, ami jeges merevségével került be a köztudatba. Irving figyelemfelkeltő stílusára már a sztárok is felkapták a fejüket – többek között a polgárpukkasztó öltözködési stílusáról ismert Lady Gaga is viselte már a tervező ruháit.

Képek: innen

Szöveg: Alexandra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.