Tradíciók és modernitás Koreából – Dori Tomcsanyi A/W15

Ebben a szezonban Tomcsányi Dórit érte a megtiszteltetés, hogy a Várkert Bazárban megrendezett, őszi-téli trendeket felvonultató Fashion Week Budapest eseményt megnyissa. A Pre-Fall és A/W15 kollekciókat bemutató show méltó megnyitója volt a kétnapos eseménynek: a lookok neonos dinamikája és a háttérzene ütemes dübörgése által alkotott tökéletes egység beszippantotta a közönséget.

Tomcsányi Dórit ebben a szezonban koreai utazása és a szöuli impressziók inspirálták. A keleti ország kultúráját a hagyománytisztelet és a modernitás kettőssége formálja – ezen kontraszt évtizedek alatt végbemenő lassú kibontakozása alakította ki azt az egyedi és számunkra elképzelhetetlenül összetett atmoszférát, ami a távoli koreai kultúra jellegzetességét adja.

IMG_8700

Az említett két szembenálló elem közül Dóri inkább a modernitást, az élettel teli és lüktető városképet kívánta megjeleníteni Pre-Fall kollekciójában, de a tradicionális irányvonal is előkerül a hagyományos koreai munkaruhák sziluettjeit továbbgondoló darabok kapcsán. A kollekcióban egyszerre jelenik meg az előremutatás és a visszatekintés.

A motívumok fő ihletforrását a modern szöuli városkép jelentette: a hidegben világító éjszakai fényeket, illetve a neonosan izzó reklámok szimbólumait fedezhetjük fel a kollekció egyes darabjain csillogó panelek és színesen tükröződő díszítések formájában.

A kissé futurisztikus építészeti stílusjegyeket is sikerült a szabászat és a divattervezés nyelvére lefordítani: a változatos és véletlenszerűnek ható sziluettek mozgalmassága, a helyenként megjelenő bőrhatású és nejlon anyagok, a fekete-fehér-szürke színtrió, illetve a fel-felbukkanó csillogó, metálos árnyalatok mind a futurista architektúrát dicsőítik.

A minimalista színvilágot a rétegesnek ható, bordó és sötétzöld alapon fekete pöttyökkel teletűzdelt ruhák, illetve az elegánsabb stílust képviselő letisztult indigókék és bordó nadrágok, mellények oldották. Az egyes darabok volumene és tartása szinte tapintható volt: ezek az effektek kényelmet, puhaságot és – őszi-téli kollekció lévén elmaradhatatlanul – melegséget árasztottak.

Anyagok tekintetében a modernség volt a meghatározó – a fő irányt ezúttal is a neoprén ruhák és pulóverek képviselték, amelyek már több szezon óta a Dori Tomcsanyi brand védjegyeként funkcionálnak. Ez a stílus egyébként maximálisan azonosulni tud a koreai divat jelenlegi irányzataival, így a tervezőnek nem volt nehéz lépést tartani a kurrens ázsiai trendekkel.

A brandtől megszokott oversized design most is helyet kapott, meghagyva a feminin formákat, a nőies sziluetteket. A rövidített szabású – cropped – nadrágokat és felsőrészeket aprólékosan kidolgozott díszítőelemek, az egyszerű vonalakon kívül és belül megjelenő részleteket pedig az érdekes hajtások tették izgalmassá, megunhatatlanná. Még változatosabb lett az anyag a szofisztikált magas derekú nadrágok és a lézervágott vízhatlan dzseki – mint őszi alapdarab – jelenlététől.

Nem a neoprén anyag dominanciája és az oversized effekt megjelenése az egyetlen, ami a korábbi tavaszi-nyári kollekció jellegzetességei közül újra felbukkan: a fenntarthatóság és az újrahasznosítás örökérvényű témaköre ismét a kollekció koncepciójának fontos alkotóelemeként bukkant fel.

A környezettudatosság ezúttal nem a színvilág vagy a printek jellegében nyilvánult meg, hanem a különleges anyaghasználatban: Tomcsányi Dóri ebben a szezonban olyan környezettudatosan előállított anyagokkal dolgozott, mint a lyocell, illetve a természetes módon feldolgozott pamut, selyem és viszkóz anyagok.

Az A/W kollekciót kézzel készített mintákkal, bársonyos nyomatokkal, digitális printekkel gazdagították. Legjellegzetesebb motívumként tűntek fel a ruhákra printelt alakzatok, amelyek valójában a márka nevét rejtik egyfajta titkosírás képében.

Az egyes lookokhoz – szintén a neonos és a futurista világot képviselő – táskák szolgáltak kiegészítőül, a platformos szandálok, illetve sportcipők pedig alulról koronázták meg az összeállításokat. A sminkekben is a csillogó flitterek neonos ragyogása köszönt vissza: a viszonylag natúr sminkeket a modellek szeme köré mázolt színes pöttyök dobták fel.

Szöveg: Alexandra

Képek: Jámbor Zsófia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.