Inspirációs kavalkád és kontrasztok – Je Suis Belle A/W15

A Je Suis Belle igazi inspirációs bombát robbantott a TGFWB kifutóján, mikor a kreációkban egyszerre jelent meg a freskók klasszikus szépsége, a 20. századi irányzatok kollázsai és a modern nők motiváló energiája. Mindez az ihlet a fekete-fehér-piros színtrió mentén, számos izgalmas anyag felhasználásával öltött ruhaformát, hogy aztán a legmenőbb őszi-téli trendek közé léphessen.

Honnan jött ez a sokféleség, és hogyan tudott ez az inspirációs diverzitás egy harmonikus kollekcióvá összeolvadni? A tervezőkre egyrészt mély benyomást tettek a Nápolyi Archeológiai Múzeum freskói, az erőteljes színek és az egymásra épülő motívumok. A régészeti múzeum ma számos emléket, freskót őriz a vulkánkitörés sújtotta ókori Pompeii-ről, amelyek betekintést nyújtanak a híres város egykori mindennapjaiba.

Sokkal modernebb hatásokról tanúskodnak az Henri Matisse papírkivágásai ihlette motívumok, amelyek a 20. század elejére repítenek minket. Ami leginkább lenyűgözte a Je Suis Belle tervezőit, az az egyedülálló történetmesélési és alkotási folyamat volt, amely Matisse sajátja.

Matisse-tól távolodva tovább folytatódik a trip, melynek végén napjaink szupermodernitása jön velünk szembe. A tervezőpáros leguniverzálisabb, legmegfoghatóbb kiindulóponját, inspirációját a frissen végzett, karrierjüket éppen elindító értelmiségi nők, illetve Woody Allen nőalakjai képviselték. Ez utóbbi ihlet adta a kollekció elsöprő dinamikáját és irigylésre méltó energiáját.

A fekete szín dominanciája az egész anyagon végigfutott, időnként „Boudoir” vörös vagy fehér színnel oldva a monokróm jelleget.

A piros árnyalat jelenléte egyébként nem csak színesítette a ruhákat, hanem feszültséget is keltett. A tavalyi őszi-téli kollekcióból nem csak a fekete szín uralkodása köszönt vissza, hanem a háromszög motívum beépítése is.

Az anyagfelhasználás olyan gazdag és változatos volt, mint az inspirációk: a sokféle anyag közül érdemes megemlíteni a szőrme és a selyembársony meghatározó jelenlétét. Ezek mellett olyan anyagok is képviseltették magukat, mint a gabardin, illetve a sportos kötött anyagok.

Érdekes kontrasztot alkotott egyébként a lágy, sikkes selyembársony és a flitteres díszítések kirívóbb, élénkebb stílusának találkozása. Ugyanígy szemben álltak a konzervatív, zárt sziluettek és a könnyed anyagok, eldolgozatlan szélek.

A ruhákkal tökéletes összhangot alkottak a kiegészítők is, melyeket a Je Suis Belle és más tervezők remek kollaborációnak köszönhetően láthattunk a kifutón.

A táskákat Veszprémi Gabriella, a KOMOD márka egyik alapítója tervezte – ez az együttműködés nem teljesen újkeletű, Veszprémi Gabriella és a Je Suis Belle már korábban is álmodott meg közösen táskakollekciókat. A kifutón megjelent gesztusszerű ékszerek Annika Inez munkái.

Megragadták a tekintetet a Gábriel Anett tervezte izgalmas lábbelik is, amelyek bársonyos eleganciájukkal és merész formavilágukkal késztették a közönséget különböző asszociációk generálására. Az elöl és hátul nyitott fűzős cipők láttán elsőre talán olyan kiskori emlékképek tolakodhattak a fejünkbe, mint a konyhásnénik mindennapos viselete – és nem is állunk túl messze az igazságtól.

A stylistból tervezővé avanzsált Gábriel Anett legfőbb inspirációja a szocialista munkásnők uniformizált egyentopánkája volt. A lábbelik kifejezetten fenntartható, vegán alapanyagok felhasználásával készültek. A fekete és piros műszőrme, illetve bársony kreációkban a tervezőnő által tavaly piacra dobott, Garbóra keresztelt brand második szezonális kollekciójának darabjait ismerhetjük fel.

Ami a sminket illeti, az élénk, feltűnő tónusú szemfesték használatával a tekinteteket próbálták hangsúlyozni, kiemelni. Az extrém sminkkel ellentétben a lágy hullámokból álló hajkreációkat az egyszerűség és a hétköznapi sikk jellemezte.

IMG_8929

Szöveg: Alexandra

Fotók: Jámbor Zsófia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.