Youth culture és paradoxonok – KataSzegedi A/W15

Street style, nagyvárosi idill és fiatalkultúra – ez jellemzi a Szegedi Kata által megálmodott 2015-16-os őszi-téli divatot. Print- és anyagkavalkád uralta a márka kifutóját, miközben a 21. századi nő energiája, az utcai divat változatossága és a ’70-es évek laza sziluettjei eggyé váltak a show-n.

A Stimulation_Bátorság és magabiztosság névre keresztelt kollekció pontosan azt adja, mint amire a figyelemfelkeltő megnevezésről asszociálunk: a ruhák a KataSzegedi-féle nőideált, az évezred power-womanjét jelenítik meg jelképesen. Ezt a koncepciót ebben a szezonban a fiús jegyek jelenléte teszi még változatosabbá.

IMG_9017

Szegedi Katát a pörgős nagyvárosi hangulat, a streetstyle-ban rejlő végtelen lehetőségek, és a youth culture jellegzetes elemei inspirálták. Ezen belül megjelent a maszkulin-feminin paradox is, így párhuzamosan pedig a nemek összemosódásának jegyei jellemezték az egyes darabokat.

A kollekció nagyrészt uniszex jellegű, akadtak azonban ruhák, amelyek hordoztak kifejezetten feminin, illetve maszkulin jegyeket. Ezek lookon belül is véletlenszerűen váltakoznak. A véletlenszerűség, esetlegesség nem csak a női-férfi jegyek keveredése kapcsán kerül elő, hanem az egész kollekción végigfut.

A kollekció jelszava a “Stimulation”, amelyet Roisín Murphy ír származású énekesnő és dalszövegíró inspirált. Szegedi Kata szerint ő a valaha volt egyik legsokszínűbb, legizgalmasabb nő, aki könnyed stílusával bárkit levesz a lábáról.

A brand által jellemzően alkalmazott darkosabb színvilág, a fekete és a szürke dominanciája  mellett ezúttal más, izgalmas árnyalatokat is felfedezhetünk, mint például a klein kék, a sötétkék, a napsárga és a korallpiros.

A különféle színek mixelése élénkké, élettel telivé teszi az anyagot, még inkább ráerősítve a “youth culture” vonalra.

Egyfajta fix pontként ismét megjelentek a kollekción végigfutó digitális printek, amelyek ezúttal a téli, fagyos muhart formázzák meg, élénk színűkkel mégis a tavasz ígéretét hordozzák. Szegedi Kata egyébként egy Instagram-fotó alapján álmodta meg ezt a növénymotívum printet, ami a kollekció egyik legmeghatározóbb komponense lett.

Szegedi Katánál mindig lenyűgözően változatos az anyaghasználat: az izgalmas anyagtársítások ezúttal sem maradhattak el. A kollekció letisztult jellegét erősítették a kasmír, a gyapjúszövet, és szatén anyagok. Ezzel szemben fiatalos extremitást kölcsönzött a daraboknak a neoprén különleges volumene, a bársony figyelemfelkeltő fénye és a paillette szemkápráztató csillogása.

A smink is teljes mértékben a fiatalos inspirációhoz idomult: a modellek extrémen kihúzott szemekkel, orrkarikával és színes fülgyűrűkkel vonultak végig a kifutón. A feminin-maszkulin paradoxon a hajviseleten is tükröződött: a hajzuhatag fele laza, férfias kontyba rendeződött a fejtetőn, míg a másik fele nőies hullámokban omlott le.

IMG_9023

IMG_9014

Szöveg: Alexandra
Fotók: Jámbor Zsófia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.