Squared away – NUBU A/W15

A NUBU-val folytatjuk a budapesti TONI&GUY Fashion Weekről szóló élménybeszámolónkat. Garam Judit és Kovács Adél ismét a konstruktivista jegyek divattervezésben megjeleníthető formáival kísérletezett, ezúttal Molnár Vera festőnő alkotásaiból inspirálódva. Nos, a modern minimalizmus szerelmeseinek, azt hiszem, ősszel sem kell félnie attól, hogy nem lesz mibe öltözni – letisztult, mégis dinamikus kollekciót láthattunk. 

A kollekció alappillérét a geometria szabályossága és a térbeli szabásvonalak kiemelkedése adja. A darabokat a négyzet mértani pontossága teszi egyedivé, amely, megnyugtatok mindenkit, ebben a megvilágításban sokkal kellemesebb érzést kelt bennünk, mint anno matekórán. De hogyan is jelenik meg mindez?

A már említett szabásvonalakban, a zsebek és gallérok megoldásaiban, a hajtásokon, illetve a táskák formáiban mind-mind felfedezhetjük a négyzetes formákat.

A térbeliséget pedig az övek széles bújtatói, a bundák négyzetes elemei és a szalagrátétek fokozzák. Az ihletadó Molnár Vera is főleg a konstruktivista hagyományokhoz ragaszkodott, és a négyzet matematikai transzformációit boncolgatta alkotásain keresztül.

nubuaw153

A meghatározó darabok térben kockásra szőtt, steppelt négyzethálós, valamint absztrakt expresszionista mintákkal printelt textilekből készültek, a grafikai rajzos hatást pedig a különböző rojt-felületek által jelenítik meg.

A tervezők elmondása szerint a kortárs művészeti hatások mellett az anyagok szolgálnak számukra fő inspirációs hatással: “Az anyagokra tervezünk, rögtön látjuk, hogy mi lehet belőle, mire a legalkalmasabb, annak érdekében, hogy valóban viselhető, a személyiséget erősítő, a NUBU stílusjegyeit hordozó darab legyen belőle. Az intuíció a legfontosabb a tervezés során.”

nubuaw152

A szóban forgó anyaghasználatra nem lehet panaszunk a visszafogott luxust illetően: ismét találkozhatunk szőrméből és bőrből készült darabokkal is. Emellett persze most sem maradnak el az olyan különlegességek, mint a kétfunkciós, kifordítható irhabundák, a kézikötött részletek selyemmel való párosítása, a plexidíszítések, az ipari kötélből készült hevederek és matt láncok.

nubuaw151

Színek tekintetében szokásosan a fekete, a törtfehér, a bézs és a szürke dominál, de ezúttal megjelenik a piros, a sötét mályva és a kék is. Az oversized hatás továbbra is uralkodik, a deréknál hangsúlyos övek azonban finoman tompítják ezt, és nőies ívet adnak a daraboknak.

Érdemes a ruhák mellett a kiegészítőket is megfigyelni, a táskák esetében is láthatjuk a bőr- és szőrme dominanciáját, valamint a fazonjuk is nagyon sikkes, ahogy az lenni szokott.

nubuaw15

Smink tekintetében abszolút a no make-up make-up trendet láthatjuk érvényesülni, egyedül a piros száj üt el a természetes hatástól. A frizuráknál is egy minimalista, fejpánttal hátrafogott megoldást láthatunk, így a figyelem még inkább a ruhákra összpontosulhat, bár ez a szabályos, mégis absztrakt világ annyira izgalmasan jelenik meg a NUBU-nál, hogy egyébként is könnyű lenne elveszni a látványban.

IMG_9160

IMG_9202

Szöveg: Blanka
Képek: Holecz Endre, Jámbor Zsófia, Molnár Vera

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.