Kipukkanó divatbuborék, avagy ilyen volt a BAFW

A berlini alternatív divathéten ismét zajlottak az események – az underground végre a földfelszín fölé merészkedett, a jövő jelenné transzformálódott, a rózsaszín köd eloszlott, a divatbuborék pedig kipukkant. Kíváncsiak vagytok, mi történt a második alternatív divathéten? Tartsatok velünk!

Hetek óta vártuk, hogy Berlinben újra az extremitás és az innovatív divatmozgalom kapja a főszerepet, és talán még sokkolóbb látványban volt részünk, mint a BAFW első felvonása után.

A Berlin Alternative Fashion Week a nemzetközi divathetek sorozatára szándékosan nem illeszkedve próbálja megtörni a hagyományos divatkoncepciók és a megszokott megoldások dominanciáját – ezzel időről időre megbotránkoztatva vagy éppen lenyűgözve a fashion világot.

Korábbi, beharangozó cikkünkben már bemutattuk a résztvevő tervezők korábbi munkásságát, most pedig azt nézzük meg, milyen kísérletet tettek a polgárpukkasztásra a divathét bemutatóin.

BAFW

Ivana Pilja japán kultúra, illetve az origami művészete által inspirált kollekciója indította az eseményt.

Nemcsak az extrém formák és a volumen volt lenyűgöző, hanem a különleges hajkreációk és az arcmaszkok is a hétköznapiság elutasítását hirdették.

A kollekció alapvetően a fekete szín darkos világára épít, de izgalmas színkombinációkat is felfedezhetünk az egyes alkotásokon.

Ivana Pilja

Ivana Pilja2

A Bas Kosters Studio ezzel szemben egyáltalán nem próbálta meg elnyomni a színeket – ellenkezőleg, az élénk színsokaság és a mintázatok végtelensége karneváli kavalkádot körvonalazott a kifutón.

Változatos design, újszerű formavilág és sok-sok glitter jellemezte a kollekciót. Az eltúlzott sminkek egészen új megjelenést kölcsönöztek a modelleknek. A megjelenő motívumokat nem lehetne egyfajta inspirációs forrásra felfűzni, a nagy szemeket és ajkakat formázó printektől kezdve a szörnyeken át minden megjelent, még olyan hétköznapi alakzatok is, mint a virágok – természetesen megfelelően innovatív gondolatmenet mentén újraértelmezve.

Bas Kosters

Bas Kosters2

Bas Kosters3

Már a képek is közvetítik az alternatív performanszok földöntúli hangulatát, de még inkább átadhatjuk magunkat az élménynek, ha egy videóba is belepillantunk, ahol szemünk előtt elevenedik meg az átértelmezett “catwalk”.

Az angol Field of Ponies brand a többi tervezőhöz képest meglehetősen földhözragadt kollekcióval mutatkozott be a divathéten – persze azért mainstream elemeket itt se keressünk.

A Field of Ponies anyaga éppen csak annyiban különbözik a többiekétől, hogy ők viszonylag hétköznapi ruhadarabokkal dolgoztak, amiket különleges motívumok, illetve izgalmas anyagokból készült applikációk beépítésével dobtak fel.

Field of Ponies

Roman Ermakov a szobrászatot, az architektúrát és a jelmeztervezés művészetét ötvözi, mindezt pedig a mozgás beépítésével teszi dinamikussá.

Az orosz művész neonosan fluoreszkáló élő szobrai igazi performanszot varázsoltak a kifutóra.

Persze a praktikumról és a hordhatóságról itt már végképp lemondhatunk – de nem is emiatt szeretjük a BAFW-et.

Roman Ermakov

Roman Ermakov2

A fluoreszkáló dresszek artisztikus dinamikája és a modellek kecses mozgása nem is egy szimpla bemutatót, sokkal inkább egy színházi előadást nyújtottak a közönségnek.

Nadia + Zehra egy testvérpár, akik egy provokatív, de nem teljesen hordhatatlan kollekcióval debütáltak a BAFW kifutóján. A statement printekkel díszített pólókat a vámpírok, a szexualitás és a kötöttségektől való mentesség ihlették.

A bemutató “not giving a fuck” hangulata a fiatalosságot hirdette, valamint azt, hogy nem esszenciális arra törekednünk, hogy a világ elfogadjon.

“A stílus azt jelenti, hogy tudod ki vagy, mit akarsz mondani, és lesz*arod az egészet.” – Nadia + Zehra

Nadia + Zehra

Jack Irving kreációit korábban nem kisebb sztár viselte, mint Lady Gaga – ez talán már körvonalazza is a tervező munkásságának alapköveit. Az ő igen impresszív bemutatója zárta a BAFW eseménysorozatát. Alkotásaiban a fénnyel, a csillogással és a különböző formákkal játszott, provokatív bemutatója szinte kikényszerítette a reakciót a közönségtől.

Olyan kísérletezés volt ez, ami a divatbemutató határait nem egyszerűen feszegette, hanem egészen konkrétan megbontotta – ha eddig nem, akkor itt már biztosan kipukkant az a bizonyos buborék.

... [url=http://www.berlinalternativefashionweek.com/][b]BERLIN ALTERNATIVE FASHION WEEK[/b][/url] ...

... [url=http://www.berlinalternativefashionweek.com/][b]BERLIN ALTERNATIVE FASHION WEEK[/b][/url] ...

Ahogyan legutóbbi BAFW beszámolónk végén, úgy most is – egyfajta kötelező lezárásként – tekintsünk be a képzeletünket meghaladóan cool backstage-be.

backstage

backstage2

backstage3

backstage4

backstage5

Szöveg: Alexandra
Képek: Alicia Kassebohm, innen és innen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.