A felnőtt ártatlanság kora – USE unused A/W 15

Az idei szezonban már a Berlin Fashion Weeken is bemutató USE unused egy igazán letisztult kollekciót prezentált. A ruhák egyenes szabásvonalakkal, könnyen hordható fazonokkal, pasztellszínekkel és rafinált printekkel operáltak – nem véletlenül került fel a márka őszi-téli kollekciója a style.com-ra is.

A szögletes szabásokat az ’50-es évek magyar építészete, a gemenci erdő Kádár-villája ihlette: a geometrikus formák könnyed puritánsággal álltak össze egy egésszé. A rövid fekete egyenparóka által uniformmá változtatott lányokról rögtön a ’90-es évek topmodelljei és ikonikus képalkotói által kreált divatfotók ugorhattak be: Linda Evangelista, Stella Tenant, Shalom Harlow, Erin O’Connor vagy Isabella Rossellini Steven Meisel, Peter Lindbergh és Craig McDean fotóin…

A smink és a haj által tiszta őszinteség, gyermekien babás ártatlanság lágyította az egyenes széleket, a tudatos, erős, felnőtt nő ruhatárába tartozó office-lookokat.

90s_ikonok

Az egyes darabok is hozták a ’90-es évek minimalista eleganciáját: egyetlen gombbal vagy éppen csak övvel záródó, hosszított fazonú oversized kabátok, garbószerű, kámzsás nyakmegoldású kötött ruhák és pulcsik, laza szabású culotteok, boxy blézerek, valamint lezser ingruhák párosultak a test vonalát szorosabban követő, szűkített bőrruhákkal és lapszoknyákkal.

Az olyan természetes, kellemes melegséget adó anyagok, mint a gyapjú vagy a pamut és a hagyományos elegancia textiljei, a selyem és a bőr mellett megjelentek az újszerű technológiákon alapuló megoldások: a kasmír jellegű jersey és a szőrme hatású neoprén.

A tetőtől talpig fehér, szürke, mályva, sötétkék és cukros pasztellrózsaszín lookok monokromitását az érdekes hímzések, applikációk és printek törték meg, az egyenes fazonokhoz párosítva meglepőnek hatottak a varrott nyíl- és a színes camouflageminták.

TGFWBP15 (130)

A téli szezon elmaradhatatlan kellékei: a kockás és a kötött anyagok nem a hagyományos formában kerültek a kifutóra: selyemre nyomtatott kockák és kötött mintát imitáló jersey-printek vittek egy csipet humorral telt csavart a kollekcióba.

A színekből és a fazonokból ítélve a USE múzsája az idei szezonban egy látszólag egyszerű, puritán szépség, akit, ha jobban szemügyre veszünk, láthatjuk, hogy elfoglalt életmódjához ergonomikusan passzoló praktikus eleganciát választ, viszont nem riad vissza az (ön)iróniától sem.

TGFWBP15 (142)

Szöveg: Lilla
Fotók:
Backstage: Jámbor Zsófia,
Kifutó: Marton Bettina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.