RebelBook #1 – Lapozd otthonról a legnevesebb múzeumi könyvtárak kiadványait!

A könyvhiány tüneteit fedeztük fel a rebellive felületén, így önkritikát gyakorolva orvosoljuk hiányosságunkat a most induló könyvajánló sorozatunkkal, melynek első részében ingyen olvasható, illetve le is tölthető művészeti albumokat, kiadványokat ajánlok nektek.

A jelenkori kiállítóhelyek esetében általánosnak mondható már az a különböző működési aspektusokat egyesítő múzeumi irányelv, melyben a művelődési, az oktatási, valamint a kutatási lehetőségek egyenjogúan, egyszersmind társprogramokként egészítik ki a muzeológia gyűjteménygondozó hagyományát.

A jelenlegi tendencia szerint, a világ vezető kiállítóhelyei globálisan elérhető, digitális információ sűrítmények lelőhelyeiként transzformálják át a kézzel fogható, gyűjteményi forrásaikat a nyílt hozzáférés jegyében.

Jó példa lehet erre a Metropolitan Museum of Art kollaborációja az Internet Archive non-profit alapú könyvtárával, amely archívumában milliós nagyságrendben böngészhetőek a digitalizált formátumú könyvek, filmek és audio fájlok.

Virtuális múzeumi sétánk első listájára a New York-i Metroplotian Museum of Art mintegy 422 darabot számláló művészeti albumaiból és katalógusaiból válogattam.

Richard Martin and Harold Koda: Haute Couture (1995) 

A MET Haute Couture című, 1995-ben bemutatott kiállításának katalógusát tarthatja képernyőjén az olvasó. A 119 oldalas színes, nagy méretű képekben gazdag divatalbum értéke, azt hiszem minden divatrajongó számára nyilvánvaló.

Harold Koda és Richard Martin kurátor páros nevéhez fűződnek a MET Costume Institute részlegének nagyszabású, 90-es években megrendezett, átfogó, divattörténeti tárlatai.

Az Haute Couture album fejezetekre osztva halad lépésről lépésre ennek a kézműves technikának a bemutatásában, a szabászati eljárásoktól a dekoratív hímzésekig. A szerzők mindezen történelmi lépcsőfokokat a 19. századi Párizsban működő Worth divatház couture mestereitől egészen a kortárs designerek alkotásain keresztül szemléltetik.

Richard Martin and Harold Koda: Infra-Apparel (1993)

Martin és Koda első kiállítására 1993-ban került sor, ennek állít emléket az Infra-Apparel e-könyve, melyben a MET kosztümgyűjteményének különleges fehérnemű darabjait láthatjátok.

Az Infra-Apparel, Martin és Koda intim ikonográfiájában összegzett, képzőművészeti és divattörténeti példákon keresztül járja körül a fehérnemű szótárát.

Richard Martin and Harold Koda: Orientalism: Visions of the East in Western Dress (1994)

Az Orientalism című katalógus hódolat a Kelet világa felé. Az öt fejezetre tagolt kötetben végigkövethetjük a kínai, indiai, a közel-keleti, a japán, illetve a Délkelet-ázsiai kelmék kulturális gyökereit, valamint a nyugati divatra gyakorolt hatásait.

Az albumban szereplő legrégebbi ruhadarab egy J. Pierpont Morgan által a múzeumnak adományozott, 17. századi Ming-dinasztia korabeli bársony lepel, a kortárs darabok között pedig Jean Paul Gaultier Kína inspirálta együttese, valamint Giorgio Armani Észak-Afrikát idéző, 1994-es tervezésű ruhájában gyönyörködhetünk.

Elizabeth Hammer, with Felicia Blum and Maxwell K. Hearn: Nature within Walls: The Chinese Garden Court at The Metropolitan Museum of Art (2003)

Elhagyva a divat területét, de még maradva kicsit a Távol-Kelet birodalmában, a MET keleti tájfestészet, kalligráfia és iparművészet köré csoportosuló kiadványai mellett, ezt a nagyon érdekes kínai udvarok építészeti, filozófiai és történelmi jelentőségeit feldolgozó könyvet találtam.

A kínai kertek kialakításának tradíciójában a rituális szertartások, illetve a távol-keleti ember természet közeli életterének taoista vallásfilozófiai tanainak tárgyiasítása válik láthatóvá.

David W. Kiehl, with essays by Phillip Dennis Cate, Nancy Finlay: American Art Posters of the 1890s in The Metropolitan Museum of Art, including the Leonard A. Lauder Collection (1987)

A MET American Decorative Arts művészeti osztályának találatai között kapott helyet ez a grafikát és plakátművészetet taglaló album, egészen pontosan az 1980-as évekbeli illusztratív művészetre koncentrálva.

A kötet kiindulópontja az amerikai Harper’s Monthly Magazine 1983-as áprilisi száma, melynek hirdetési oldalain az addig megszokott termékközpontú reklámok helyett a francia plakátok visszafogott, mértékletes stílusából merítő plakátokkal találkozhattak a korabeli olvasók.

A reklámozott termék kereskedelmi szempontjai helyett egyfajta intellektuális arculatot kapott, ami forradalmasította az amerikai plakátkészítés módszereit.

Craig R. Miller: Modern Design in The Metropolitan Museum of Art, 1890–1990 (1990)

A Metropolitan Museum of Art 20. századi design és építészeti remekeit mutatja be Craig R. Miller könyve, mellyel kísérletet tesz annak a hiánynak a betöltésére, ami a hatalmas példányszámú design gyűjteményt elhelyezni képtelen kiállítótérben nem valósulhat meg.

9780300201116

A látogatók számára is csak időszakosan megtekinthető gyűjteményi alkotások kronologikusan lapokra rendeződnek, bemutatva a Department of Twentieth Century Art, The Costume Institute, Department of European Sculpture and Decorative Arts, valamint a Department of Prints and Photographs osztályainak színes reprodukcióit.

Az általam felsorolt könyveken kívül még számtalan művészeti album elérhető a METPublications oldalán az iparművészettől kezdve a festészeti, szobrászati, design, fotóművészeti, zeneművészeti és nem utolsó sorban a műtárgyvédelmi osztályainak közreműködésével.

Keressetek, olvassatok, mentsetek!

Szöveg: Bea

Hozzászólás