A sokszínűség árnyalatai: mozgássérült modellek a kifutón

Az elmúlt években jelentős változásokat tapasztalhattunk a divatvilágban. Ezek közé tartozik az alternatív testképpel rendelkező modellek megjelenése és fokozatos hódítása. A szépségideál határainak feszegetése, az eddig láthatatlan láthatóvá tétele, a divatszakmán és médián belüli sokszínűség és egyenlőség előmozdítása jellemzi ezeket a bátor embereket.

A fashion week-ek kapcsán a designerek legújabb kollekciói mellett időnként más is berobban a hírekbe. A legutóbbi szezonban sem volt ez másképp: a New York-i divathéten hatalmas lelkesedés övezte Jamie Brewer színésznő (az American Horror Story sztárja) megjelenését, akinek személyében az első kifutóra lépő, down szindrómás modellt köszönthettük.

A színésznő Carrie Hammer bemutatóján debütált, amely mögött a tervező fogyatékossággal élő modelleket felvonultató Role Models Not Runway Models kampánya, illetve a Changing the Face of Beauty anyaga állt. De nem ez volt az egyedüli ilyen show.

Az FTL Moda A/W ’15 kollekciója bemutatásakor a világ minden tájáról érkezett mozgássérült modellekkel prezentálta ruhái egy részét. Azon túl, hogy a modellek magabiztosan magukévá tették a terepet, itt láthattuk az első, amputáción átesett, férfi modell, Jack Eyers kifutóra lépését is. A bemutatót támogatta egy gerincvelő sérülések gyógyítását segítő szervezet és a Models of Diversity ügynökség.

A jelenség nem új keletű. Az ezeknek a programoknak a hátterében álló szervezetek évek óta dolgoznak a fogyatékossággal élő modellek képviseletéért, az egészséges emberekkel egyenrangúként való érvényesüléséért, a médiában való gyakoribb és sokszínűbb megjelenéséért.

Az elmúlt évek során egyre több és több modell emelkedett ki és ért el látványos sikereket a szakmában: az Alexander McQueen múzsa Aimee Mullins, akinek mindkét lábát amputálták; a fogyatékossággal élő modelleket szerepeltető, némileg ellentmondásos Britain’s Missing Top Model műsor nyertese Kelly Knox; a jobb karját egy balesetben elvesztő Debbie van der Putten; a genetikai rendellenességgel született Melanie Gaydos; az America’s Next Top Model sztárja, a vitiligoban (krónikus pigmenthiány) szenvedő Winnie Harlow, hogy csak a legismertebbeket említsük, de a listát még hosszan folytathatnánk.

A divatiparban több pozitív példát is láthatunk, amelyek szembe mennek ezeknek az embereknek a médiában való alulreprezentálásával.

A Diesel 2014-es kampányában láthatjuk az izomsorvadásban szenvedő Jillian Mercadot. Az Inez van Lamsweerde és Vinoodh Matadin által készült fotók olyan magazinokban jelentek meg, mint a Vogue és Interview.

A fiatalok sokszínűségére, szubkultúráira építő kampány kulcsfigurájává vált a nem hétköznapi lány.

A Nordstrom már régóta elkötelezett híve az esélyegyenlőségnek. 1997 óta alkalmaz mozgássérült modelleket divatkampányaiban, emellett üzleteik is akadálymentesítettek.

Ők mindezt kevésbé tekintik rendkívüli dolognak, úgy tartják, sokszínű vásárlókört szolgálnak ki, ezért reklámjaikban is magától értetődő, hogy változatos embereket igyekeznek megjeleníteni. Érdekes vetülete ennek, hogy a cég kifejezetten fontos vásárlóerőként tekint a mozgássérült emberekre.

A sokszínűséget támogató szervezetek és kampányok (például a fentebb említett Models of Diversity vagy Changing the Face of Beauty) fontos feladatuknak tekintik, hogy megmutassák a korábban láthatatlant, hogy a perifériára szorult testeket felkarolják, hogy hozzájáruljanak a párbeszédhez a társadalom és a fogyatékossággal élők között, hogy a média és a divat igenis tükrözze a társadalom sokféleségét.

Vékony határ húzódik aközött, hogy a divaton belüli megmozdulások segítenek-e vagy csak show elemként kezelik a résztvevőket. Az azonban biztos, hogy azzal, hogy ezeket az alternatív testeket mutathatóvá, informatívvá és gondolatébresztővé teszik, feszegetik korunk szépségideáljának határait és a nézői befogadhatóság kereteit.

Ezek az emberek megmutatják nekünk, hogy nem kell feltétlenül az esztétikai elvárásoknak megfelelni, hanem létezik mód arra, hogy magabiztosan egyedülálló szépség képviselőivé válhassanak.

Mindez vajon egy múlékony trend-e vagy ezek a modellek valóban kilépnek a láthatatlanságból és továbbjuthatnak az underground divatshowk világán? Van abban némi irónia, hogy a legutóbbi fashion week-ek hypeja után a tökéletes szépségideált propagáló magazinok oszlopos tagjai is lelkesen lehozták a híreket a mozgássérült modellekről.

Lassan indult be a gépezet, hiszen korábban sok helyen komoly megmozdulások, felszólalások, petíciók voltak szükséges ahhoz is, hogy akár csak plus size modelleket láthassunk viszont a magazinokban és kifutókon. De talán valóban egy pozitív változás felé tartunk, aminek folyományaként egy másfajta szemüvegen át nézhetünk egymásra.

 

Képek: pinterest és innen és innen
Szöveg: Kata

Hozzászólás