RebelBook #2 – A divatvilág legérdekesebb életrajzai

Új, könyvekkel foglalkozó rovatunk aktuális részében érdekes életrajzi műveket bemutatok be, amelyek természetesen a divatvilághoz is kapcsolódnak. Mindig is nagyon lebilincselőnek találtam a híres emberek életét bemutató regényeket, nagyon izgalmas feltérképezni, hogy milyen hatások és tapasztalatok tették és teszik a művészeket azzá, akik. Íme, néhány biográfia, amelyeket egyszerűen nem lehet letenni. 

Ariel de Ravenel, Natasha Fraser-Cavassoni: Loulou De La Falaise

Emlékeztek még a tavalyi, nagy sikerű Yves Saint Laurent életrajzi filmből a turbános, szőke nőre, aki bevitte a divattervezőt a párizsi művészélet legjavába, és gyökeresen megváltoztatta Saint Laurent stílusát? Nos, ő Loulou De La Falaise, a párizsi sikk emblematikus figurája. Tavaly októberben jelent meg a könyv kalandos, élménydús életéről. Új színt vitt a párizsi kulturális életbe, mai kifejezéssel élve igazi divatdiktátor volt, modell és ékszertervező, lehengerlő humorral és kisugárzással. A könyvben több, mint négyszáz képet találhatunk, írásos formában pedig többek között Saint Laurent partnere, Pierre Berger, Diane Von Furstenberg és Oscar De La Renta emlékezik meg róla. Ha valakit érdekel a párizsi élet a huszadik század második felében, annak kötelező olvasmány.

Grace: A Memoir

Grace Coddington talán az egyetlen ember, akinek a szava képes Anna Wintour mellett érvényesülni. Grace jelenleg a Vogue kreatív igazgatója, leginkább azóta mondhatjuk hírességnek, amióta a Vogue-ról szóló The September Issue című dokumentumfilmben szerepelt. Hosszú volt az út, ami a divatmagazinnál betöltött posztjához vezetett, kezdve a gyerekkori modellkedéssel, majd egy plasztikai műtétet igénylő autóbalesettel és több évtizednyi kemény munkával a Vogue-nál. és Amikor megjelent a könyv, a Time így írt róla: “Ha Wintour a pápa, Coddington Michelangelo, aki évi tizenkétszer próbálja újrafesteni a Sixtus-Kápolnát.” Hmm, elég érdekes hasonlat, de annál ütősebb. 

Andrew Bolton: Alexander McQueen: Savage Beauty

Alexander McQueen a kétezres évek talán legprovokatívabb divattervezője volt, extravagáns stílusa pedig azonnal a leghíresebb designerek közé repítette őt. Ez a könyv tragikusan rövid életének minden apró mozzanatát felgöngyölíti, magánéletéről és karrierjének alakulásáról egyaránt rengeteget olvashatunk. Emellett olyan témák is terítékre kerülnek, amelyekről nem lehet eleget beszélni: bőrszín, szexualitás, vallás, társadalmi osztálykülönbségek, mindez McQueen szemszögéből, alkotásain keresztül bemutatva. Persze, akit a divatház gyakorlati dolgai érdekelnek, az is sok érdekességet olvashat, ugyanis a kollekciókról és a technikai részletekről is sok szó esik.  Alexander McQueen forradalmian új attitűdje örökre nyomot hagyott a divatvilágban, érdemes tehát közelebbről megismerkedni vele.

Christian Louboutin: Christian Louboutin

Christian Louboutin egy élő legenda, akármit alkot, cipői azonnal kivívják az ikonikus státuszt. A gyakran tollal, flitterekkel, és más, extra díszítőelemekkel tűzdelt cipői a felső tízezer abszolút státusszimbóluma, és a vörös szőnyegen is mindig sikert arat velük. A könyv életrajzi részéből megismerhetjük karrierjének kezdetét, a Chanelnél és Saint Laurent-nál eltöltött időket, majd saját divatházának történetét az 1992-es indulástól napjainkig. Szó esik a lábfetisizmusról is, itt képbe jön a David Lynch-csel közösen készített kreatív kollaboráció, ami szerintem már a rendező neve által elég beszédes lehet mindenki számára. Persze, könnyedebb témákat is feszeget a válogatás: láthatjuk a tervező párizsi és egyiptomi csodás otthonát, illetve az összes eddig kiadott cipőjéről találunk képet – persze designonként csak egyet, azért mégsem a divatkönyvek Ulysses-ét akarták kiadni. 

Vivienne Westwood: Vivienne Westwood

Ha a punk anyja mesélni kezd, kötelező figyelni – end of the story. Westwood először vállalkozott rá, hogy saját szemszögéből mutatja be divatházának öt évtizedes alakulását, valamint izgalmas magánéletét. Történetei még a divatvilágban legjáratosabbakat is meghökkentik, humoros stílusa, egyedi perspektívája pedig alapvetően nagyon szórakoztató. Sokat olvashatunk a Sex Pistols énekeséhez, Malcolm McLarenhez fűződő kapcsolatáról is. A könyv hangulatát talán az a történet írja le a legjobban, amelyben a tervezőnő elmeséli, hogyan költötte el egy kasmírpulóverre azt a pénzt, amit a zenésztől származó nem kívánt terhesség megszakítására szánt eredetileg. Művész, politikai aktivista, üzletasszony és anya egy személyben – tökéletes életpályamodell.

Szöveg: Blanka
Forrás: Book Depository

 

Hozzászólás