A véletlen formálta csodák: Delacier – ASPERITY (SS15)

Véletlen kreálta formavilág, érzéki ridegség, harcias amazon jelleg, ami egyszerre emlékeztet a görög gladiátorok és a törékeny gésák világára. Játék az acéllal és az absztrakt külcsínnel: beleszerettünk Domokos Dóra ASPERITY című kollekciójába.

A hazai ékszertervezők az elmúlt években mindinkább elrugaszkodtak a berögzült sárga köves úttól és képessé váltak megreformálni régebbi korok jellegzetességeit (vagy ebben az esetben az ’50-es évek festészetének technikáját), majd ezt a képzőművészet egy más területén, egy másfajta metódus szerint alkalmazni. Domokos Dóra a cérnakép és a rozsdamentes acél összedolgozását követően egy másfajta technikát is belecsempészett az ékszerek előállításába. Mint mindig, jelen kollekciójánál is törekedett a megismételhetetlenségre és az egyediségre, amely a tervezőnő szavaival élve, hangsúlyozzák viselőjük különlegességét.

Hegesztett felületek, érzékiség és zordság jellemzi a Delacier by dorad 2015-ös tavasz-nyári kollekcióját. A a darabok a különféle textúrák, az acélos felületek révén tartást, erőt, letisztultságot, illetve egy kis ridegséget sugároznak, míg az extravagáns mintázattal és felületmegformálással különleges kontrasztot teremtenek.

Nem félek kísérletezgetni, és nem gondolom, hogy ez elcsúfítaná a műveimet, ugyanis a festményeimnek megvan a saját külön életük, ettől szépek. – Jackson Pollock 

Domokos Dóra ASPERITY kollekciójához a képzőművészetből merített ihletet: az absztrakt expresszionista művész, Jackson Pollock úgynevezett drip paintin/action painting festéstechnikájával kísérletezett, amely a szürrealista automatikus írás módszerét továbbfejlesztve a spontaneitásra épül a festék fröcskölésével, illetve felkarcolásával. A tervezőnő az ékszerek megmunkálása során átültette ezt egy nehezebb műfajba, hegesztéssel érte el a kívánt hatást.

Az egymásra csurgatott rétegek a rozsdás kopott felületekkel párosítva valami igézőt, valami megfoghatatlant árasztanak.

A 2015-ös Spring-Summer vonulat a már megszokott ékszerek és kiegészítők, így például a nyakláncok, nyakpántok, fülbevalók és karkötők mellett öveket, gyűrűket és a kézzel varrott táskákat foglal magába. Természetesen hűen a Delacier márka filozófiájához, az idei szezonban is a látványdaraboké a főszerep.

A véletlen formálta csurgatott és varrott különlegességekben nyártól nemcsak a hazai közönség gyönyörködhet, hanem a Maastrichti Fashionclash designvásár résztvevői is, úgyhogy aki Hollandiába látogatna, semmiképp ne hagyja ki se a Delacier standot, se a maastrichti divatcsemegét.

http://www.delacier.com

http://www.facebook.com/delacier

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.