Nézd meg itt az új Maison Martin Margiela dokumentumfilmet!

Martin Margiela a divatvilág talán legrejtélyesebb személye. Fogalmunk sincs ki ő, csupán egyetlen kép kering róla online, ami, valljuk be, az internet korában egy kisebb csoda. A Maison Martin Margiela divatház mögötti anonimitást már több dokumentumfilmben is feldolgozták, a legújabb darab a Tribeca filmfesztiválon prezentált The Artist Is Absent, amelyet már bárki megtekinthet YouTube-on. 

Mivel lehet kitűnni a ’80-as évek végi divatvilágban, amikor tombol a szabadság, a szexuális forradalom és a Comme des Garcons által előidézett dekonstrukció? Martin Margiela belga divattervező megtalálta a választ. 1987-ig Jean Paul Gaultier-nek tervezett, majd két évvel később megalapította saját márkáját, a Maison Martin Margiela-t.. A designer a szokásosnál jobban minimalizálta a modellek hangsúlyát, az arcukat gyakran eltakarta vagy a felismerhetetlenségig sminkeltette. Igyekezett minden külső hatást kizárni, hogy a figyelem csakis a ruhákra koncentrálódjon.

Nem bontotta ezt meg saját személyével sem, a bemutatók végén sosem jelent meg a közönség előtt, és személyazonosságát egyébként minden más téren is homály fedi, ódzkodik a nyilvánosságtól. Ahogy az persze lenni szokott, a titok, a rejtély mindig kíváncsivá teszi az embereket, így a kultikus anonimitás elég jó reklámnak bizonyult.

Na, nem mintha erre amúgy szüksége lett volna, kollekciói egytől egyig lehengerlőek. A dokumentumfilm azonban mégis kicsit közelebb hozza a titokzatos tervezőt: mesél róla többek között Raf Simons, a Dior jelenlegi kreatív igazgatója, és a már említett John Paul Gaultier is. A filmet Alison Chernick rendezte, és a YOOX Group közreműködésével valósult meg. 

Margielára egyébként jellemző a formabontás, a szabások újraértelmezése és végletekig való átalakítása. Tehetségére azonnal felfigyeltek, és bár vékony a határ a művészi zsenialitás és az őrült káosz között, ő ezt persze meg sem közelítette – extremitása világsikert és számos elismerést hozott számára. A brand azonban nem volt hosszú életű, 2002-ben felvásárolta az OTP Group nagyvállalat (Diesel, Marni, Viktor & Rolf), amely után nem sokkal a tervező  is távozott, majd hosszas bizonytalanság után végül John Galliano foglalta el a kreatív igazgatói széket. Martin Margiela izgalmas, egyedi munkásságából is számos részletet mutat be az összesen tizenegy perces film, szerintem abszolút megéri rászánni az időt, ha valakit egy kicsit is érdekel ez a fajta a misztikusság és persze a lenyűgöző ruhaköltemények. 

Szöveg: Blanka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.