SundayTunes #21 – Tudjuk, hol fogsz fesztiválozni idén nyáron!

Nem lehet elég korán kezdeni a fesztiválokkal átszőtt nyár tervezgetését, úgyhogy vágjunk is bele! Legújabb SundayTunes válogatásunkban a kevésbé híres, de annál feelingesebb fesztiválokat vesszük górcső alá az ott fellépő kedvenceinkkel a főszerepben. Virágfüzéreket elő (na jó, csak vicceltem), induljon a buli!

INmusic Festival, Zágráb | 2015. 06. 22-24.

Ha valaki szeretné a fesztiválozást a nyaralás érzésével is összekötni, a zágrábi Jarun tó melleti INmusic lehet a legjobb választás számára.

A belváros könnyen elérhető, a tóban lehet fürdeni, a line-up pedig olyan neves előadóktól hemzseg, mint a Florence + The Machine, a Death Cab For Cutie, Paolo Nutini vagy az Of Monsters & Men.

És most jön a legjobb része: mindez potom 47 euróért, valamint plusz 27 euró, ha sátrazni is akarunk. Tehát akárhogy is nézzük, gyakorlatilag egy Sziget napijegyből megvan az egész bérlet, ráadásul ez egy jóval kisebb, kevésbé kirakatfesztivál egy másik, felfedezésre váró országban. Szóval aki a kalandot is keresi, nem csak a jó koncerteket, annak érdemes fontolóra vennie. Több infó itt.

Death Cab For Cutie – No Room In Frame

A fellépők közül elsőként a Death Cab For Cutie-t emelném ki, ugyanis az áprilisban megjelent új albumuk, a Kintsugi, kilóra megvett, és máig képes vagyok egymás után többször is végighallgatni.

Telnek-múlnak az évek, de egy biztos a zeneiparban: ha szükségünk van egy szomorkás aláfestő zenére, miközben drámaian szeretnénk kipillantani a kocsiablakon, bármikor bátran fordulhatunk hozzájuk.

Editorial tekintetében maradtam a búskomor világnál, ez a fotó a 2013-as tavaszi-nyári AnOtherből van, Irina Kravchenko látható a képen, amelyet Julia Hetta készített. Virágmintás ruha és színes harisnya, match made in vintage heaven! 

Paolo Nutini – Coming Up Easy

A szomorkodás után jöjjön valami vidámabb, mondjuk a brit énekes srác, Paolo Nutini legismertebb dala. Popos, gitáros dalainak köszönhetően sokak számára Paolo Nutini a klasszikus singer-songwriter, legújabb, nemrég megjelent albumával pedig csak még jobban bebiztosította előkelő posztját.

A válogatásban szereplő dalok közül a Coming Up Easy emlékeztet legjobban a nyárra, szóval egy nyugodt, vízparti képet választottam mellé.

Egész pontosan a NAISSANCE nevű japán márka 2014-es tavaszi-nyári fotósorozatából egyet. 

naissance-2014-spring-summer-black-hawaii-editorial-by-honeyee-2

Budapest Essentials | 2015. 06. 25-28.

Imádom Budapestet, és imádom, hogy a Budapest Essentials pont azt ragadja meg, amiért annyira szeretem: a hangulatos éttermek, a letisztult újhullámos kávézók és a belvárosban rejlő megannyi sztori semmihez sem fogható érzést ad a városban sétálva.

Ilyenkor ezek mind-mind beszállnak a buliba, és a fesztivál belépőjével kedvezményesen fedezhetjük fel ezeket az izgalmas helyeket, hogy a választható ingyenes strandbelépőt, állatkerti látogatást és a városnéző túrákat már ne is említsem. Azt hiszem, az átlagos napokon hajlamosak vagyunk belefásulni a nagyvárosiságba, ilyenkor viszont jó újra és újra rádöbbenni, hogy végül is Európa egyik legszínesebb városa a miénk. Több infó itt.

The Wombats – Let’s Dance To Joy Divison

Zenei fronton is elég erős a line-up, az általam legjobban várt banda a Wombats, akiknek 2005-ös, Let’s Dance To Joy Division című számát aligha lehet elfelejteni.

Nekik is most jött ki egyébként az új albumuk, és szerintem nagyon király lett, de most maradjunk inkább a szolid nosztalgiánál!

Ha már Joy Division, a punk vonal adott: a dalhoz passzoló editorialban Ehren Dorsey látható, a képet Alasdair McLellan lőtte, és a Purple magazin 2013-as tavaszi-nyári számában jelent meg, Re-fashion Punk címmel. Most ne is kezdjünk el azon vitatkozni, mennyire jó vagy rossz, ha egy-egy szubkultúrát vagy társadalmi csoportot kipécéz magának a divatipar, inkább maradjunk meg annál, hogy ez egy szép fotó.

Katy B – Crying For No Reason

A fesztivál másik nagy várományosa Katy B, aki ugyan már járt nálunk, de jó lesz újra tombolni a slágereire, és azt képzelni, hogy a dubstep még mindig menő.

Na jó, ha Katy tolja, tényleg az. Ő is mostanában jelentkezett új lemezzel, innen szól most a Crying For No Reason

Katy B megérdemel egy vagányabb fotót! Ezt a természetközeli, mégis vibráló felvételt Colin Dogson készítette Maria Palm modellről az Oyster magazin jubileumi, századik számába 2012-ben. Nagyon kedvelem az outdoor editorialokat, ez a napsütéses kép pedig igazán ideillik a fesztiválos téma miatt.

Bánkitó Fesztivál | 2015. 07. 16-18.

Kicsit ugrunk az időben, és a július közepén esedékes Bánkitóra utazunk, ami tökéletes, ha kicsit ki akarunk szakadni a városi hajtásból, és szeretnénk egy olyan fesztiválra ellátogatni, ahol nem csak a bulizás a cél.

A Bánkitón ugyanis olyan közéleti és kulturális sátrak lesznek, mint az átlátszó.hu, a HVG vagy éppen a Heti Betevő, emellett pedig kisebb színházi társulatok is megmutatják magukat. A zenét illetően úgy jellemzik a felhozatalt, mint “zenekarok, akiket még nem ért el a nagyszínpad”.

Egyszóval, ha szereted a rétegzenét, a művészeteket és még szociálisan érzékeny is vagy, itt a helyed! Több infó itt

Middlemist Red – Single Switcheroo

Nehéz előadókat kiemelnem a line-upból, mert számomra körülbelül olyan, mintha lecsekkolták volna a Last.fm-em, és az általam legtöbbet hallgatott magyarokból alkották volna meg a zenei programot. Viszont muszáj választanom, szóval legyen az egyik a Middlemist Red.

Nem hiszem, hogy be kellene mutatnom a zenekart, a tavalyi Index-tehetségkutató győztesei folyamatosan törnek előre, ami nem is csoda, hiszen egy jó kis rádiókompatibilis pszichedelikus rock sose’ rossz.  

Szinte egyértelmű volt, hogy a Middlemisthez csakis egy Hedi Slimane által készített darkos, vagány Saint Laurent-kampányfotót fogok illeszteni. Végül a 2013-as tavaszi-nyári kollekcióhoz készült fotót választottam, amelyen Julia Nobis látható – már amennyire látható.

Szabó Benedek és a Galaxisok – A teljesség felé 

Az egyre népszerűbb Szabó Benedek és csapata tökéletesen beleillik listánkba abból a szempontból, hogy ők is friss lemezt tudhatnak a magukénak.

Elmondásuk alapján a dalok leginkább Cseh Tamás, a Neutral Milk Hotel és az Edward Sharppal kiegészült The Magnetic Zeros hangzásvilágát elevenítik fel, a dalszövegek pedig mind-mind olyan dolgokról szólnak, amelyek bármelyikünkkel megtörténhetnek, egyszóval igazán a szívünkből szólnak.

Szabó Benedek őszinte zenéjéhez és világához pedig vétek volna bármiféle mesterkélt, kommercializálódott képet idebiggyeszteni, szóval igyekeztem egy ártatlan, pusztán művészi céllal készült divatfotót előkutatni. Végül Ana Kras egyik személyes, Tumblrön közzétett fotójára esett a választásom, aki ugyan nem modell, de designer, az internet által favorizált stílusikon és It girl, valamint a zenész Devendra Banhart barátnője.

Szöveg: Blanka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.