Vintage is the new black – Ismerjétek meg az Antifactoryt!

Imádom, hogy sosem tudhatjuk, hol, mikor, kivel sodornak össze minket a véletlenek, és hogy sokszor olyan váratlan helyeken érnek meglepetések, mint mondjuk a Központ női mosdójánál kígyózó sor.

Itt találkoztam először Stefánkovits Fannival is, akiről kiderült, hogy egy vintage üzlete van, rólam meg, hogy egy vintageimádó divatblogger vagyok, így szinte magától értetődő volt, hogy egyesítjük erőinket.

Közös ügyködésünk eredményét olvashatjátok most, amelyben Fanni meséli el személyes tapasztalatait ultramenő vintage ruhaboltja, az Antifactory Vintage Home Shop útjának egyengetésével kapcsolatban. 

Honnan jött az ötlet egy vintage üzlet megnyitására?

Tulajdonképpen mondhatjuk, hogy amióta az eszemet tudom, gyűjtő vagyok. Egy időben eldöntöttem egy barátnőmmel, hogy elkezdjük értékesíteni a mindenfelé talált érdekes ruhákat (például Ebay-en), így onnantól nemcsak magunknak vásároltunk, hanem ha valami megtetszett, de mondjuk nem a mi méretünk volt, megvettük továbbadásra. Aztán, amikor az új lakásomba költöztem, akaratlanul is úgy sikerült kialakítani a berendezést, hogy az egy tökéletes bolt is lehetett volna számomra, így rendszeresen tartottam ott pop-up vásárokat. Később sikerült egy pályázatot megnyernem, így fejlődhetett tovább a projekt egy valódi üzletté.

Jelenleg egyedül viszem a vállalkozást, mindent én intézek, illetve a barátom segít a grafikákban. És mivel ő fotós, többnyire a Facebook tartalmat is vele alkotjuk. A bolt koncepciója, hogy egy külön világot, az én világomat mutassa be. A ruhákat én válogatom össze egyenként, a bolt designja is saját készítésű, a falon lévő festmények is többnyire a sajátjaim, és jelenleg az eladó is én vagyok.

Hogyan érdemes beindítani egy egyszemélyes kisvállalkozást?

Elsősorban határozott és kiforrott elképzelés szükséges hozzá, olyan, amit az ember a sajátjának tud érezni. Ez elengedhetetlen, mert anélkül nem fog sikerülni, hogy a lelkünket beleraknánk. Utána persze nem árt, ha egy üzleti tervet is felállítunk. Nekem szerencsére ebben már volt gyakorlatom, ugyanis a iskolai projektekhez és a már említett pályázathoz is kellett ilyesmit csinálnom. Ilyenkor a legfontosabb, hogy feltérképezzük a várható költségeket. Arra jobb felkészülni, hogy ezek szinte mindig nagyobb számok, mint amire számítunk, és folyamatosan jönnek a váratlan kiadások. Hozzám például a nyitás után két héttel betörtek, így jobbnak láttam rácsot is csináltatni. A nehéz része pedig még mindig hátravan, ugyanis el kell érni a célközönséget, és ehhez meg kell találni a megfelelő csatornákat. De én hiszem, hogy ha valami őszinte dologba vágjuk a fejszénket, akkor arra felfigyelnek az emberek.
Honnan szerzed be a ruhákat?
 
Sokat járok vidékre a nagymamámhoz, és arrafelé nagyon jó forrásaim vannak a használt, régi, de kincset érő darabokhoz. Emellett sokszor kapok egy-egy fülest, hogy éppen hol van jó akció, és akkor itt, Budapesten is megnézem a turkálókat. És hát persze vannak ruhák, amik az anyukám vagy a nagymamám szekrényéből kerültek elő… 🙂 Minden ruhadarabot egyesével válogatok ki és veszek meg, felpróbálom őket előtte és meg is vizsgálom, hogy biztosan hordható legyen, hibátlan állapotú és persze helyesen szabott.

Mit szeretsz a legjobban és mit a legkevésbé a hivatásodban?

Ó, nagyon szeretem minden részét, csak miután több embernyi feladat hárul rám, nem sok időm marad aludni. Talán egyedül ezzel nem vagyok annyira kibékülve, és remélem is, hogy hamarosan majd fel tudok venni egy embert a boltba, de persze tisztában vagyok vele, hogy egy vállalkozás rengeteg energiát igényel. Ha mégis választanom kellene, hogy mit szeretek a legjobban, akkor talán azt említeném, amikor elismerik a vásárlók, amit csinálok, és azt mondják, úgy érzik magukat, mintha egy sokkal olcsóbb Berlinbe csöppentek volna. 
antifactory
Hogyan látod az Antifactoryt öt év múlva?

Annak idején, amikor hosszútávú terveket szövögettem, éppen egy vegán blogot írtam (kicsikokusz), és akkor az volt az elképzelésem, hogy kibővítem az üzletet, vagy mellé nyitok egy vegán kávézó-fagylaltozót. Nos, hogy ezt mennyire sikerül összehozni, azt még nem tudom, sajnos most a blog sem frissül időhiány miatt. Jelenleg csak abban reménykedek, hogy minden az elképzeltek szerint alakul, és szép lassan egyre többen felfedezik az Antifactoryt.

Ha Fanni beszámolója meghozta a kedveteket a vintage kincsek mustrájához, látogassatok el hozzá a Paulay Ede utca 58-ba, és likeoljátok az üzlet Facebook oldalát, mert mindennap nagyon vagány fotókat találtok ott. Ja, és ha ez még nem lenne elég, szombaton különleges vásár is lesz, ahol a bolt kínálata mellett néhány hazai designer márka is feltűnik, illetve este hat órától a Blahalouisanából ismert Schoblocher Barbi és Jancsó Gábor tart akusztikus estet. Ott találkozunk! 

Szöveg: Blanka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.