Bad blood, good year – Taylor Swift sikerszériája

Az elmúlt egy évnek talán egy híresség sem örül úgy, mint Taylor Swift, aki sikert sikerre halmozott, és aki egyszerűen nem tudott az utóbbi időben hibázni. Videói sorra döntötték a nézettségi rekordokat, a díjátadókról mindig szobrocskákat cipelve tért haza, az újságok pedig nem győztek róla cikkezni. Ezt a sikerszériát koronázta meg legújabb videója, a Bad Blood, ami a maga négy percében szinte hihetetlen mennyiségű hírességet, popkultúra vonatkozást és akciót tömörít, éppen ezért nem csak a fanok számára élvezhető.

Taylor 1989 című albumáról már jó néhány dalt sikerre vitt az elmúlt évben, aminek talán legfőbb oka, hogy sorozatban készítette a figyelemfelkeltő és vagány klipeket a számokhoz. Elsőként a Shake It Off fülbemászó dala kapott egy igazán pörgős videót, melynek dinamikája mindenkit a képernyő elé láncolt. Ezután következett a Blank Space, aminek a sztorija szándékosan ráerősített a Taylorról keringő rosszindulatú megjegyzésekre, miszerint számára a férfiak csak a dalszövegíráshoz szolgálnak alapanyagul.

A Blank Space videója egy őrült hisztérikát mutat be, aki nem mellesleg húsz outfitben parádézik a négy és fél perces videóban, azaz körülbelül 12 másodpercenként vált összeállítást. A videó egy fekete La Perla fehérnemű szettel indul, de előkerül többek között néhány lélegzetelállító Elie Saab és Oscar de la Renta dressz is, egy Ralph Lauren lovaglónadrág és persze az énekesnő által imádott szoknya-cropped top párosítás sem maradt ki. Ha mindez nem lenne elég, Taylor mindenki számára lehetővé tette, hogy betekintsen a kulisszák mögé: egy ingyenesen letölthető alkalmazással bárki felfedezheti a videó helyszíneként szolgáló szobákat, illetve egyfajta „scavenger hunt” keretében különböző tárgyakat is összegyűjthetünk.

870 millió megtekintéssel a Blank Space klipje minden idők 6. legtöbbször megtekintett YouTube videójává avanzsált.

set_taylor_swift_blank_space1

A Style-hoz készült klip kicsit más jellegű: a ruhák helyett inkább a különleges képi világra fektették a hangsúlyt – az egésznek olyan feelingje van, mintha egy Instagram filteren keresztül néznénk a videót.

Még időnk sem volt azonban arra, hogy megszokjuk a Shake It Off pörgését, a Blank Space fashion-orientált koncepcióját, illetve a Style letisztult hangulatát, máris jött a Bad Blood, ami valódi sztárparádét vonultat fel, és amelyben akarva-akaratlanul jó néhány ismerős arcot fedezhetünk fel. A videót ismét Joseph Khan rendezte, akinek a Blank Space izgalmas jeleneteit is köszönhetjük.

bad blood

A videó egy londoni irodában indul, a Catastrophe-t alakító Taylor Swift és az Arsyn-t megformáló Selena Gomez szereplésével. Miután együtt legyőznek egy csapat férfit, Arsyn hátba támadja társát, és kilöki az ablakon. Itt jön a képbe a rappelő Kendrick Lamar, a szivarozó Lena Dunham, majd a Catastrophe-t ápoló nővér, Trinity, akit Hailee Steinfeld alakít – őt egyébként a Rómeó és Júlia legutóbbi feldolgozásából ismerhetjük. A felépült főszereplőnő elkezd gyúrni a bosszúra, újabb és újabb celebek társaságában.

Innen szépen lassan leesik a nézőnek, hogy a videó célja ezúttal nem a rengeteg outfit, sokkal inkább a különböző hírességek felvonultatása lesz, és csak kapkodjuk a fejünket, hogy már megint egy újabb modell/énekesnő/színésznő bukkant fel.

cara

Megjelenik a Disney sztár, Zendaya, Karlie Kloss, Cara Delevingne, a Paramore énekesnője, Hayley Williams, a fegyverrel felszerelkezett Ellie Goulding, majd motoron robban be a képbe az egyébként is elég badass Jessica Alba. Még ezek után is nagy a meglepetés, mikor az ötven felé közelítve is irigylésre méltóan szexi Cindy Crawford tűnik fel a képernyőn.

A kiképzés után a celebhadsereg felvonul az áruló Arsyn, azaz Selena Gomez és csapata ellen, a videó pedig a két team összecsapásával ér véget. Folytatást szeretnénk!

selena

A videó egyébként számos mozifilm jellegzetességeit ötvözi: számomra egyértelműen felfedezhetőek a Kill Bill-filmek egyes jeleneteiből kiinduló mozzanatok, de a Sin City-vel, a Mátrix-szal és a Tronnal is sok párhuzamot mutat. A videót a megjelenésétől számított 24 órában 20 millióan nézték meg Vevo-n, amivel az akciófilmes babérokra törő klip új rekordot állított fel.

A Bad Blood eredeti verziójában Taylor Swift egyedül énekel, az újradolgozott dalban azonban Kendrick Lamar rapper is csatlakozik az előadóhoz, ami sokak számára a meglepetés erejével hatott – a kritikusok azonban pozitív fogadtatásban részesítették a kollaboráció eredményeként duetté átformált dalt, amit korábban az 1989 egyik leggyengébb dalának nyilvánítottak.

A Bad Blood a Billboard Music Awards zenei díjátadón debütált, ami egyébként is ritka sikeres este volt az énekesnő számára, hiszen nyolc trófeát tudhatott magáénak az esemény végére.

Zendaya_Hailee_Steinfeld_Taylor_Swift_Lily_Aldridge_Martha_Hunt

Ha már Taylor Swift-klipről van szó, nem hagyhatjuk ki, hogy pár szót ejtsünk a ruhákról is, amikhez ebben az esetben ráadásul érdekes háttérsztori is tartozik. A videóban látott emlékezetes kosztümök egy szex shopból származnak, egészen konkrétan a Los Angeles-i The Stockroomból.

Alapvetően elég nehéz Taylor Swiftet és a szex shopokat egy mondatban említeni – a bolt tulajdonosa is kissé meglepődött az énekesnőtől származó 13 000 dollár értékű megrendelésen, ami egyébként egyébként többnyire bérlésről szólt – mindössze néhány darabot vásárolt meg a csapat -, így a darabok nagy része a forgatás után visszakerült a Stockroomba. A kosztümöket kölcsönző bolt forgalma az információ kiszivárgása után (nem meglepő módon) jelentősen megnőtt. Ugyan a visszaszolgáltatott darabok a rajongók nagy sajnálatára már átestek a szokásos tisztításon, a Stockroom igyekszik nagy készleteket felhalmozni a Bad Blood „kollekcióból”, hiszen előre látható, hogy elég nagy érdeklődés fogja övezni ezeket a darabokat.

Egy híresség máris szívesen pózol Bad Blood outfitben: Bjork egy magazinos fotózás során annak a darabnak a barackszínű verzióját öltötte magára, amelyet a videóban Selena Gomez viselt.

crop_3021027

Visszatekintve Taylor Swift korábbi munkásságára, elég nagy átalakulást fedezhetünk fel: eltűnt a kislány és vele együtt a kezdetben megmutatkozó country stílusjegyek is, az énekesnő kibújt a skatulyából, azért, hogy egy másik általánosításba léphessen át – ez az új megközelítés azonban szemmel láthatóan felnőttesebb, ami pedig a legfontosabb, hogy a közönség általi megítélése sokkal kevésbé hízelgő Taylor számára. Azt viszont el kell ismerni, hogy a negatív visszhang ellenére bejött a stílusváltás, hiszen az énekesnő talán még sosem volt annyira sikeres, mint az elmúlt egy évben.

Ami a klipeket illeti, Taylor eddig sorra magát alakította: ő volt az I Knew You Were Trouble szenvedő főhőse, a 22 felszabadult hipszter girlgangjének feje és a Blank Space hisztérikája is. A Bad Blood azonban végre valami, ami nem ő, legalábbis nem a mindenki számára ismert Taylor, hanem a rejtett szuperhős, a mélyen megbújó akciófigura, amit négy percig mi is teljes mértékben átérzünk.

Ha rangsorolásra kerül a sor, nálam még mindig a Blank Space a favorit, de objektív szemmel nézve igazi nagy dobásként a Bad Bloodot aposztrofálhatjuk. Ha még nem láttátok volna a videót, íme!

Szöveg: Alexandra
Képek: innen, innen és innen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.