Phoebe English – a ruhakészítés mint folyamatművészet

Dekoráció helyett konstrukció. Kész termék helyett process art. Visszatérni elhalványult, precíziós technikákhoz, az experimentális dimenziók megnyitásához. A Londonban élő fiatal designer, Phoebe English tervezői folyamatának alappilléreiből idéztem, melyek a NOW Gallery Floating, Falling, Drowning, Flying – An Introspective of Process című kiállításán meséltek a ruhatervező és a képzőművész szerepe közötti transzparenciáról.

A Phoebe English márkanév története 2011-ben kezdődött, ekkor fejezte be Phoebe a Central Saint Martins posztgraduális képzését, majd diplomamunkájával olyan díjakkal robbant be a divatköztudatba, mint a L’Oreal Professional Creative Award, az Ungaro Bursary vagy a Chloe Award.

2011-ben Rose Easton creative director vette át a brand üzleti igazgatását, ám a pályakezdők szokásos piaci akadálypályája mellett, Phoebe fenntartott magának egy olyan inspirációs mellékágat is, ami a termék-eladás kettőséből képes visszavezetni őt a design filozófiájának gyökereihez.

Alkotói folyamatának alapja a mintavétel, az, ahogyan a kéz az anyagot vizsgálva feltérképezi, hogy hogyan működik majd együtt a testtel, egyensúlyozva a kézművesség és a design elemei között.

Phoebe English tudatosan keresi az olyan határátlépő együttműködéseket más divatbeli vagy éppen azon kívül mozgó alkotókkal, akikkel a közös munka során, egyaránt megkérdőjelezi saját alkotói, valamint a ruhatervezés műfaji határait is.

2012-ben meghívást kapott a SHOWstudio Selling Sex kiállításának kísérőeseményére, hogy egy két napig tartó live stream performanszban vegyen részt Leah Debrincat táncossal – ezalatt a nézők élőben nézhették végig a táncmozdulatokra szabott ruha elkészítését.

Phoebe English másik projektje a londoni Dover Street Market kirakatához köthető, ahol 2013-ban elkészítette első köztéri installációját.

A Glass Globe egy 1,5 méter átmérőjű gömb volt, melyet 30.0000 kézzel varrott üveggyöngy formázott meg. A Dover Street Market egy másik munkával is megbízta, ezúttal már New Yorkban. Az üzlet negyedik emeletét rendezhette be, felhasználva a már névjegyévé váló fekete gumianyagot.

Méretre szabott huzalokon mutathatta be SS14 kollekcióját, melyre az amerikai sajtó is felfigyelt; a Vogue-tól egészen a New York Times-ig jelentek meg publikációk a bemutatóról.

A Floating, Falling, Drowning, Flying önálló, mondhatni retrospektív kiállítása e kísérletező szériának a csúcspontja, ami teljességében mutatja be a Phoebe English brand mögötti művész látásmódját, a koncepció megszületésétől az anyag formálásán át, az installáció megépítéséig.

A kiállított szövetminták, szkeccsek, személyes tárgyak, munkaeszközök, videó loopok kontextusba helyezve elevenítik meg a tervezést megelőző, közönség előtt rejtve maradt háttérmunka részleteit.

A kiállítótér központi eleme az a mintegy 70 kg súlyú, 60.000 darab üveggyöngy felhasználásával készült, mennyezetre függesztett installáció, amelyben formát öltenek a kiállítás címadó kulcsszavai. A kézzel varrott, sűrű, durva felületet képező üvegtüskék távolabbról nézve egy puhán áradó, csillogó felületté állnak össze, egyesítve az illúzió és a realitás ambivalenciáját.

 A Phoebe English-kiállítás egy olyan designer útkeresését összegzi, aki a divat szálait játékosan szövi át a kortárs művészeti vagy éppen popkulturális terepek hálóján.

“The floating is the purity of the idea and being really excited about this amazing thing you thought of, the falling is the struggle to get it realised, the drowning is the exasperation of not being able to do it, and then the flying is being able to do it. It was something I wrote years and years ago – when we were doing an exhibition about process it kind of fitted nicely as a title that kind of encompassed all of the different processes of making a collection.” – Phoebe English (Dazed&Confused)

Szöveg: Bea

Hozzászólás