Kontrasztok Ázsiából – Haiku by Vikman Anna

Vikmann Anna 2015-ös Resort kollekciója különleges geometrikus szabásvonalaival és merész aszimmetriájával hívja fel magára a figyelmet. Az anyag a Haiku elnevezést kapta, ami több szinten is magyarázza a kollekció jellegét, mondanivalóját és eredetét. 

A haiku egy ősi japán versforma, mely háromsoros, 5-7-5 szótagból álló minikölteményt takar. A haikunak nem csak keleten, de a világirodalomban is igen jelentős szerepe van. Nagy hatása volt a modern költészetre, de általánosabb értelemben is jelképessé vált: a haiku csak hangulatot közvetít, nem erőltet ránk semmiféle konkrét értelmezést, egyszerűen hagyja, hogy az olvasóban keltett impresszió kibontakozzon, egyedi jelentést nyerjen.

_MG_0697

Az említett kollekcióban a márka filozófiája is megjelenik szimbolikusan: Vikman Annának az a célja, hogy ruhái a viselők saját stílusát erősítsék, kiegészítsék.

A haiku a kollekció kiindulási pontjára is utalást tesz: a tervezőt az ázsiai kultúra kettőssége, a tradicionális és a modern szembeállítása ihlette meg. Az ősi hagyományok és a felgyorsult világ találkozása jellemzően körbeírja az ázsiai országok életvitelét, ugyanígy a ruhakreációk hagyományosan letisztultak, mégis formailag és hangulatukat illetően a kurrens trendeknek megfelelőek, mögöttes tartalmukat illetően pedig igen előremutatóak.

A fiatalos, és kellemesen extravagáns kollekció óvatosan egyensúlyoz a luxus divat és a street fashion határán, ezzel is illeszkedve az aktuális irányvonalakhoz.

Az urbánus elegancia és a street style találkozása egy dinamikában gazdag nyári ruhatárat hívott életre a laza, városi nőknek.

A ruhák formavilágát a geometrikus szabásvonalak jellemzik; ezeknek a merevségét a lágy esésű anyagok ellensúlyozzák, lágyítják.

Szinte minden egyes darabon megfigyelhetőek az áthajló rétegek, melyek a kollekció egyedülálló aszimmetriáját adják, és amelyekben talán a leginkább megnyilvánul az ázsiai inspiráció hatása. Az anyagon végigfut az oversized effekt, még jobban ráerősítve a réteges hatásra.

Színvilágát illetően a világos árnyalatok kapták a hangsúlyt: a fehér, drapp és szürke trió a letisztultságot, a tradicionális eredetet kölcsönzi a ruháknak. Ezeket helyenként megtörik a modernitást képviselő erősebb – narancs, lime és kék – árnyalatok.

A kollekció darabjai között dominánsak a laza, mégis szofisztikált nadrágszoknyák, illetve a különleges szabású farmerek és dzsekik. A modern és tradicionális, a merev és laza ellentétek mellett az anyagok összeállításában is egyfajta kontrasztot figyelhetünk meg: a tervező a keményebb vásznakat finomabb pamutjersey és viszkóz anyagokkal párosította.

A kollekcióhoz ezúttal egy beachwear kiegészítés is tartozik, ami színeiben és az inspirációt illetően a resort anyag stílusához kapcsolható.

A lookbook és a kampányanyag alátámasztja a kollekció alapkoncepcióját: a haj és a smink is az ázsiai kiindulópontra rekflektálnak.

A brand idén nemzetközi színtéren is bemutatkozik: részt vesznek a hollandiai Fashionclash fesztiválon, Ausztriában pedig több vásáron is megjelennek majd.

Photo: Attila Olah Photography
MUA: Rozita Tóth Makeup Artist
Hair: Krisztián Hevesi
Model: Zsanett@Avantage Models
Concept&Styling: Anna Vikman
Photo assistant: Andras Galambos
Special thanks: Vagabond Shoes

Szöveg: Alexandra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.