Paint the dress – Amikor a festészet és a divat találkozik

A viselhető művészet nem napjaink hóbortja – a különböző festmények ruhákra applikálása már több évtizeddel ezelőtt is felbukkant egy-egy innovatív tervező kollekciójában. A divat már önmagában is kellőképpen kifejező és artisztikus, mégis ad valami pluszt, ha kedvenc festményeinket viselhetjük magunkon – feltéve, hogy meg tudjuk fizetni. Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok Van Gogh, Mondrian, Magritte és sok más neves festő ikonikus képeinek high fashion adaptációjára!

Yves Saint Laurent már a hatvanas években kísérletezett a festészet és a divat egybeolvasztásával. Egyik legismertebb alkotásával, a Mondrian dresszel az ismert holland festő, Piet Mondrian geometrikus absztrakcióját fordította le a divat nyelvére. A festő által is szívesen alkalmazott mértani formák és a redukált – feketét, fehéret, kéket, sárgát és pirosat tartalmazó – színpaletta köszön vissza a ruhákon is. Yves Saint Laurent 1965-ben alkotta meg az ikonikus darabot, ami modern dizájnjával tökéletesen passzolt a korszak stílusához, és ami az eltelt idő ellenére napjainkra sem veszített jelentőségéből.

A Mondrian ruha a brand 2002-es couture show-ján is éreztette hatását, ami Yves Saint Laurent kétszázadik, egyben visszavonulása előtti utolsó bemutatója volt.

mondrian2

Nem a holland avantgárd művész volt az egyetlen, aki a tehetséges fiatal tervezőt inspirálta. Kissé meglepő módon a pop art mozgalom színei és felszabadító elnagyoltsága is nagy hatással volt rá.

Egészen konkrétan a stílusirányzat egyik amerikai képviselője, Tom Wesselmann alkotásai ragadták meg a figyelmét, melyek 1966-os kollekciójának alappillérét jelentették. Ezzel a mozzanattal a francia tervező tevékenysége egy egészen újszerű, még modernebb, innovatívabb irányba kanyarodott el.

Wesselmann e Yves Saint Laurent

1980-ban készült el a fauvista Henri Matisse által ihletett darab, melyen printek formájában jelentek meg a festő művészetéből ismert színes moszatok.

matisse x ysl

Yves Saint Laurent 1988-as couture kollekciójában helyet kapott egy Picasso festménnyel dekorált köpeny is, melyen a spanyol festő művészetének jellegzetességei, a sűrű kompozíció, a kubista elemek és a gitár motívum köszönnek vissza.

ysl x picasso

Jackson Pollock amerikai művész absztrakt expresszionizmusa, festészetének kifejező mozgalmassága és különleges alkotási technikája, az úgynevezett action painting, a mai napig nagy hatással van a közönségre. Pollock alkotásaiban mesterien egyesítette a dinamikát és a spontaneitást, művei mögött – valószínűleg tévesen – mégis letisztult, gondosan megtervezett alkotófolyamatot vélhetünk felfedezni. Nem csoda, hogy korszakalkotó módszere és rebellis stílusa a divatvilág figyelmét is magára vonta.

A Zadig&Voltaire brand 2015-ös tavaszi-nyári táskakollekciójának megalkotásához Pollock vagány expresszionizmusát hívta segítségül. A luxust és a rock and rollt ötvöző márka fekete és sárga verziót is készített a táskából, ráadásul háromféle dizájnnal.

 

Lisa Perry mindig is híve volt a művészeti inspirációnak. Artisztikus segítséget hívott 2015-ös tavaszi-nyári ready-to-wear kollekciójának megalkotásához is.

Ezúttal Pollock „fröcskölt” művészete hatott a tervezőre – az anyagban dresszek, topok, szoknyák és köpenyek tisztelegnek az action painting rendkívüli kifejezőereje előtt.

Nemrégiben az Opening Ceremony kollaborált a René Magritte alapítvánnyal, aminek eredményeként megszületett egy csodás kollekció – az anyag minden egyes darabját a belga szürrealista művész híres festményei díszítették izgalmas printekkel. A darabokat a „wearable art”, azaz viselhető művészet szlogennel hirdették, ezzel is a projekt alapkoncepcióját kommunikálva.

Több márkát is megfogott a kezdeményezés, így a Birkenstock, a Vans és a Manolo Blahnik is elkészítette a maga Magritte-darabjait, szürrealizmusba borítva a klumpákat, slip-onokat és a körömcipőket. A kollabról még többet olvashattok itt.

magritte3

Gianni Versace-t is a pop art stílus hangulata kapta el, mikor 1991-es tavaszi kollekciójában Andy Warhol ikonikus műveit applikálta a ruhadarabokra.

A brandre jellemző túldíszítettséghez maximálisan passzolt a Warhol-féle élénk, sziporkázó színvilág, valamint az egyedülállóan szerethető hivalkodás. A James Dean és Marilyn Monroe arcképeivel díszített ruhák magabiztosságot, játékosságot sugároznak, kitűnően közvetítve a ’90-es évek hangulatát.

Természetesen a 20. századi művészet egyik legjelentősebb alkotója sem maradhat ki a sorból; természetesen Salvador Dalíra gondolunk. Az ő hatására született meg Elsa Schiaparelli, illetve Ágatha Ruiz de la Prada néhány kreációja, melyek a festőre is oly jellemző stílust keltik életre. 

dali x schiaparelli

Ágatha Ruiz de la Prada több alkotása és bemutatója is a valóságon túlra helyezte a hangsúlyt, kreációinak színvilága pedig inkább a pop arthoz kötődik.

dali

Raf Simons munkássága a Jil Sander egyik korábbi kollekciójának apropóján kapcsolható a művészvilághoz.

Picasso kubizmusa inspirálta a tervezőt, a kollekcióban a spanyol festő által forradalmasított elnagyolt ábrázolási technika kapta a főszerepet.

picasso x jil sander

Alexander McQueen brandje mindig is az innovatív szabási megoldásairól és egyedülálló vizualitásáról volt híres. Nem véletlen, hogy mikor a tervező a divat és a művészet összekapcsolásával kísérletezett, egy olyan festő életművéből merített inspirációt, aki korát jóval megelőzve kezdett el foglalkozni a szimbolizmussal, a víziókból kiinduló festészettel, a szatirikus kifejezésmóddal.

Hieronymus Bosch-ról van szó, akinek életéről ugyan keveset tudunk, de feltehetőleg a 15. században alkotott. Ennek ellenére tevékenysége – több évszázadnyi feledésbe merülés után – a szürrealista mozgalmak kialakulását is ösztönözte. Gyönyörök kertje című művéről McQueen egy látványos fazonú dresszen emlékezett meg.

Hieronymus Bosch e Alexander McQueen

Van Gogh élettörténete már önmagában is legendás, képei pedig azok számára is ismertek, akik egyébként kevésbé jártasak a művészetekben.

A Rodarte éppen a poszt-impresszionista festő két legismertebb művét dolgozta fel 2012-ben: a Napraforgók nyomán sárgás virágokba borultak a ruhák, a Csillagos éj kissé pszichedelikus képi világát pedig egy fodros darabra printelték rá.

Az egyes kreációk színvilága egyértelműen Van Gogh palettáját idézi elénk, a jellegzetes motívumok pedig első látásra egy szépművészeti tárlat emelkedett hangulatába kalauzolnak.

rodarte x van gogh 2

rodarte x van gogh

Ti melyik festmény ihlette darabot viselnétek legszívesebben?

Szöveg: Alexandra
Képek: innen, innen és innen.

1 Comment

Hozzászólás