Nemek harca a divatban: ilyen volt a férfi divathét Londonban!

Tengeri szörnyek, kínai sárkányok, androgünitás mint visszatérő ,,motívum”, feminin stílusjegyek és sikkes extravagancia. Ezzel a néhány jelzővel lehetne egyszerűen leírni a londoni divathetet, melyen a legnevesebb tervezők mutatták be 2016-os tavaszi-nyári férfi kollekcióikat.

A napokban prezentált anyagokban jócskán találtunk extremitást, polgárpukkasztást, illetve sok-sok szeretnivaló részletet. Tartsatok velünk, és tekintsük át együtt, mik voltak az esemény legizgalmasabb momentumai!

1125045

A Burberry show-ján egyáltalán nem lepődtünk meg: a megszokott, szeretett és a brandtől már szinte elvárt eleganciát kaptuk, ugyanakkor felfedeztünk izgalmas és extravagáns elemeket is a kollekcióban.

A márka a legszebb színekkel dolgozott: a férfias, mégis finom árnyalatok (mint a rozsdabarna, a sötétkék és a bordó) egyszerre adtak letisztult sikket és modern rebelliót a kollekciónak. Az anyagok között a csipke dominanciája egyértelműen megfigyelhető, ami férfi kollekciók esetében nem megszokott, ezúttal mégis szinte természetesnek, illetve szerethetően lázadónak hat az összkép.

A bemutató egyik legérdekesebb pontjaként jelent meg a brand ikonikus ruhadarabja, a trench coat, melynek gallérját ezúttal szintén csipke díszítette. Az egyszínűséget helyenként állatminták törik meg. 

A nyugati és a keleti világ egyedülálló összekapcsolása a divat eszköztárával – ez jellemzi Xander Zhou tevékenységét. Legújabb kollekcióját a laza anyagok, az androgün jegyek, az izgalmas minták és motívumok, a különleges szabású darabok, illetve a megunhatatlan sokszínűség jellemzik.

A kínai származású, Pekingben tevékenykedő dizájner egyébként holland divatiskolában tanulta ki a szakma fortélyait, kollekcióit pedig rendre a londoni divathéten mutatja be. Mi ez, ha nem tökéletes példája a keleti és nyugati kultúra izgalmas egyesülésének? A földrajzilag távoli területek közötti kapocs létrehozása mellett egyfajta időbeli, korszakok közötti egyensúlyozás is megfigyelhető Zhou munkásságában.

A tervező a tradicionális ruházatnak kölcsönzött modern jelleget, ezzel építve hidat a hagyományos és a kurrens öltözködési trendek között.

A sárkány motívum mint visszatérő elem ad egységet az egyébként igen sokszínű kollekciónak.

A tenger varázslatos élővilága és a tengerészek vagány sikkje inspirálta az Alexander McQueen legújabb férfi kollekcióját. Sarah Burton ezúttal egészen mélyre merült el inspirációs forrásában, és a tengerek titokzatos mélységéből gyűjtött ötleteket.

A brand izgalmas vízikalandjának főszereplői viktoriánus tengerészek és tengeri szörnyek voltak. A hosszabb fazonú kabátok szigorú merevsége kontrasztot alkotott a lágy szövetanyagokból készített pizsamaszerű kreációk lengeségével. A különböző tengerrel és tengerészettel kapcsolatos motívumok, mint az iránytű, illetve a horgonyok, sűrűn jelentek meg a darabokon, ugyanúgy, ahogyan a – szintén a témához kapcsolható – csíkos anyagok, illetve a kék-fehér-fekete színtrió.

James Long különlegesen nőies, mégis egészen sikkes és szexi összeállításokat vonultatott fel a kifutón. A színhasználat és a minták gazdagsága egészen lenyűgöző, és szintén a feminin jelleget erősíti.

Az anyagot átjáró álomszerű, könnyed extravagancia minden darabnak különleges varázst ad: a színes, kötött pulóverek, a festett farmer anyagok, a laza, mintás nadrágok egy sportos, mégis sikkes kollekció önmagukban is tökéletes alkotórészei.

Craig Green folyamatosan azzal kísérletezik, hogy a férfi divatot a feje tetejére állítsa. A kreációk az asztronauta ruhák és a tradicionális ázsiai viseletek jellegzetességeit egyesítik. Egyes darabok zártságukkal, illetve fényes felületükkel az űrhajós inspirációra utalnak, míg a laza, lepelszerű alkotások a Távol-Keletre repítenek el minket.

Green is feszegeti a gender témát ezzel a kollekcióval – a mellrészek különös kialakítása, a megcsavart anyagok, kivágások erre a területre hívják fel a figyelmet, miközben markánsan nőies jelleget adnak a ruháknak.

A londoni divathétről szóló riportunk lezárásaként pedig megmutatjuk nektek az esemény legextrémebb összeállításait, melyeknél igencsak fogtuk a fejünket. Íme Katie Eary „Én pici pónim” darabjai, Todd Lynn férfi domina szerelései, na és persze Christopher Shannon teljesen indokolatlan és véletlenszerű applikációkkal kiegészített alkotásai.

Katie Eary

Todd Lynn

Christopher Shannon

Képek: innen és innen.
Szöveg: Alexandra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.