Íme, a kedvenc 2016-os resort kollekcióink!

Igazodunk a hideg időjáráshoz, és elkezdünk szemezgetni kedvenc divatházaink szezon közötti, 2016-os resort kollekcióiból. Mint mindig, a divatvilág legalább két szezonnal előrébb tart már, úgyhogy lássuk is, milyen csodás, új darabokban ünnepelheti majd a felső tízezer a téli ünnepeket!

A resort, vagyis a szezon közötti kollekciók alapvetően ready-to-wear ágában jelennek meg, és nagyjából a tél közepén válnak aktuálissá, amikor is a világ szerencsésebb fele pazar karácsonyi és újévi partikon vesz részt, esetleg Európa legszebb részein síel, vagy csak már simán megvásárolt az őszi/téli kollekcióból mindent, amit akart. Szóval számunkra, a középosztálybeliként high fashion-ről álmodóknak ez csupán színtiszta sóvárgás, hiszen ezek a darabok még jobban célozzák kizárólag a gazdag vásárlókat, mint bármikor máskor – de a látványból azért még így is jó részesülni. 

Acne Studios

Kedvenc stockholmi designer márkánk, ahogy az lenni szokott, ezúttal is kicsit elvont stílusvilágot idézett elő, de még mindig is tudott újat mutatni e téren. Legfrissebb kollekciójukban hangsúlyos szerepet kaptak a geometrikus minták, az oversized szabás és a patchwork technika. Az összhatás a szabadság, a naivitás és a kitartás elegyét kívánja tükrözni, pontosabban egy olyan modern nő stílusát, akiben mindezek fellelhetőek. Az igencsak absztrakt, de annál szemrevalóbb kollekciót leginkább az aszimmetrikus ruhák, a váratlan vonalvezetésű szoknyák és az újragondolt, túlméretezett ballonkabátok jellemzik a legjobban.  

 

 

Chloé

Ahogy azt már megszokhattuk a Chloétól, rendkívül természetközeli kollekciót kreált, amelynek tematikája jelen esetben három kategóriára osztható: egy gótikus hatású, fekete darabokat felsorakoztató, csipkében és maxiszoknyában gazdag részre, egy vad, állatmintásra és egy romantikus, glam-rockot idézőre. Ezúttal is a darabok teljes egészét áthatja kissé a vintage hatás, egyfajta vidéki elegancia és a klasszikus nőiesség ötvözete. Persze, azért attól sem kell félnünk, hogy a modern, 21. századi én nem kap elég hangsúlyt: a steppelt bomberdzsekik remekül ellensúlyozzák mindezt. 

 

 

Givenchy

Riccardo Tisci ezúttal egy magához képest meglepően visszafogott, provokációtól mentes kollekcióval rukkolt elő – sajnos most nincs se doberman, se Jézus. A darabokat jelen esetben a kimért eleganciájú viktoriánus kor stílusa hatja át, amelyre csak ráerősít a sápadt színek visszafogottsága. Ezt a szigorúságot töri meg néhol az egyedi, erősebb színekben pompázó leopárd- és kígyóbőrminta. A kollekció rafináltsága az oldalt kivágott szoknyákban rejlik, valamint a különleges szabású, egyenes szárú farmernadrágban, amely a Vogue szerint garantáltan várólistás lesz, ha eljön az ideje. 

 

 

Maison Margiela

Úgy tűnik, a John Galliano vezette divatház is idjét látta felszállni a gender bandwagonra, ugyanis legújabb női kollekciójuk simán elmegy uniszexnek is. A túlméretezett, letisztult, monokróm darabok jelentős része azt sugallja, nem kívánja a puszta kinézetével meghatározni azt, hogy éppen ki hordja – bárkin jól mutathat nemtől és identitástól függetlenül. Ezzel szemben azért kaptunk néhány klasszikusan elegáns, flitteres és neccbetétes estélyi ruhát is: Galliano szerencsére nem feledkezett meg a gender-témától elhatárolódott klasszikus elit rétegről, akik valószínűleg nem a feminizmust tárgyalják majd két pohár pezsgő között. 

 

 

Valentino

Idén felesleges a nyárral együtt a fesztiválhangulattól is elbúcsúzni, a Valentino divatház ugyanis resort kollekciójával továbbra is tartja bennünk a virágkoronákon és crop topokon alapuló szabadság érzetét. Ennek ellenére lehetetlen bármi átfedő jellemzést írni a kollekcióról, ugyanis szinte nincs két egyforma mintával vagy szabással rendelkező ruhadarab. Egymást váltják a népviseletre hajazó, gazdagon díszített szoknyák, a futurisztikus szabású miniruhák és a teljesen fehér, jelenkori minimalizmust idéző összeállítások. Bár egy valami azért általában elmondható erről az eklektikus áradatról: minden darab egytől egyig klasszikusan nőies és szemet gyönyörködtető.

 

 

Szöveg: Blanka
Forrás: Vogue.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.