A divattörténelem 10 legextrémebb lábbelije

A divatbemutatók alkalmával általában a különleges ruhakreációkra összepontosítjuk a figyelmünket, pedig sokszor érdemes lenne kissé lejjebb is tekintetünk, mert gyakran előfordul, hogy egészen extrém cipők párosulnak az önmagukban is érdekes összeállításokhoz. Összegyűjtöttük nektek a divattörténelem 10 legkülönlegesebb lábbelijét – ezeket muszáj látnotok!

Yves Saint Laurent tervezői stílusából sosem hiányzott az extremitás, alkotásaira könnyen rásüthetjük a rock and roll jelzőt, és ezzel gyakorlatilag össze is foglaltuk a divatház sokéves munkáját. Listánk leghétköznapibb darabja azonban mégis egy YSL alkotás, ami különleges szőrös sarkával és orrával emelkedik ki az átlagos magas sarkú lábbelik közül.

YSL

Ha már szőrös… A következő darabra több is jutott ebből a dizájnelemből. Helmut Lang egyik 2004-es alkotása remek példa arra, hogy hogyan botránkoztassuk meg a közönséget mindössze egy pár cipővel. Az osztrák tervező ezt a lószőrből készült cipőt a 2004-2005-ös őszi-téli szezonra készítette.

Helmut Lang

Steven Arpad cipői a divat kiemelkedő alkotásai, egy csipetnyi architektúrával fűszerezve. Extremitásuk a kor szürrealista atmoszférájának és a couture térnyerésének sajátos összeolvadásából fakad. Arpad számos divatháznak tervezett cipőket: a TOP10-es listánkra beválasztott darab épp a Balenciaga számára készült 1939-ben. A platformos cipők meg nem értett gyermeke ez a műremek, mely – a minimalizmus és az extrém dizájn között sajátosan egyensúlyozva – egyedülállóan ötvözi a fashion és az építészet világát.

Balenciaga

Noritaka Tatehana sarok nélküli platformos cipőkollekcióinak minden darabja könnyedén felismerhető, annak ellenére, hogy több száz verzió készült belőlük, az egészen hétköznapi mintázattól kezdve a legextrémebb metálos, illetve szegecselt darabokig. Az ő alkotásaiból szinte lehetetlen egyetlen egyet kiemelni, így most következzen két darab a cseppet sem visszafogott japán tervezőtől.

NoritakaTatehana

Christian Louboutin neve valószínűleg senki számára nem ismeretlen. A cipőtervező híres extrém kreációiról, és azok különösen magas sarkáról. Most következő alkotása azonban még a szokásos sarokmagasságot is túlszárnyalja. Valószínűleg nem a hordhatóság volt a darab megtervezésekor az elsődleges cél – sőt, a sokadik sem. A spicc cipőre hajazó topán balerináknak tökéletes lenne gyakorlásra, más környezetben azonban nehezen tudjuk elképzelni.

Louboutin

Lady Gaga és Alexander McQueen sajátságos divatorientált kapcsolatát mindig is imádtuk – és persze azt is, mikor az énekesnő a dizájner extravagáns darabjaiban mutatkozott. Általa vált szélesebb körben is ismertté néhány izgalmas McQueen-darab, mint például az úgynevezett Armadillo cipők is. A cipők megjelenésekor, azaz a 2010-es bemutató alkalmával egyébként több modell is ,,sztrájkolt” – nem voltak hajlandóak az életveszélyes lábbelikben végigvonulni a kifutón.

McQueen

Martin Margiela már 2001-ben kitalálta, hogy a nagylábujjat külön kell választani a többitől. Egy flip-flop papucs esetében ez még elfogadható, de sportcipőknél és csizmáknál már kevésbé – pedig a divatház éppen ezzel kísérletezett.

Martin Margiela

Rick Owens mostanában egyre merészebb darabokban küldi ki modelljeit a kifutóra, illetve a tervezőről is egyre többet hallani. Már 2009-ben is bizonyította, hogy érdemes követni a munkásságát: ekkor sokan értetlenül álltunk a furcsa, bőr lepellel beborított bokacsizmája előtt, ami a tavaszi-nyári kollekció részét képezte – most azonban nem csodálkozunk, inkább elismerően bólintunk a különleges cipő láttán.

Rick Owens

Emilio Pucci 1964-ben készítette el „Ezeregyéjszaka lábbelijét”, ami felfelé kunkorodó orrával és merész arany színével a divattörténelem egyik ikonikus darabjává vált. Egy háremhölgy kosztümnek egyébként hibátlan kiegészítője lehetne ez a cipő, de a hétköznapokra kissé nehéz lenne elképzelni.

Emilio Pucci

Katharina Denzinger 1965-ben, a pop-art bűvöletében alkotta meg geometriai formákból és fényes, színes vinyl-ből felépülő kreációját. A versenyautót idéző élénk lábbeli egyébként korához képest meglepően merész és modern, akár egy kurrens must-have darabként is el tudnám képzelni.

Katharina Denzinger

Szöveg: Alexandra
Képek forrása: innen és Pinterest

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.