A 3D printing jelentősége a divatban

Mint tudjuk, a divatvilág előszeretettel reagál a trendek és technológiák változására és fejlődésére; ez tükröződhet az aktuális stílusokban, anyaghasználatban, formavilágban vagy alkalmazott technikákban is.

De nemcsak a rohamos fejlődés hagy nyomot a legújabb kollekciókon, de az új technológiák is radikálisan kiszélesítik a tervezők lehetőségeit, merőben újszerű formavilágot lehetővé téve ezzel. Most az elmúlt években megjelent és számos dizájner és művész által felkapott technológiát, a 3D nyomtatást vesszük górcső alá.

Iris van Herpen

A 3D printing működési elve nagyon leegyszerűsítve ennyi: készítsd el egy digitálisan 3D-ben megalkotott tervet egy tárgyról majd a kész képet egy 3D-s nyomtató leggyakrabban úgynevezett photopolymer vagy thermoplastic anyagok felhasználásával rétegről rétegre kész tárggyá nyomtatja. A nyomtatható anyagok választéka azonban egyre bővül a speciális kerámiáktól egészen a fémekig. Ezek az anyagok és a technológia fejlesztése elképzelhetetlen lehetőségeket kínál a tervezőknek, dizájnereknek, építészeknek, gyártóknak, kutatóknak és orvosoknak.

Az 1980-as évek óta fejlesztett technika mára eljutott oda, hogy a professzionális és szakmai körből kitörve akár egyszerű felhasználóknak is kínál nyomtatókat. Képzeljük csak el, amint reggel álmunkból felébredve a reggeli kávé mellett megtervezzük aznapi outfitünket, majd ki is nyomtathatjuk és rögtön viselhetjük is. Persze az árverseny megkezdődött a gyártók között, pár évbe azért még beletelhet, mire eljutunk a címben is említett futurisztikus csináld magad ruhanyomtatáshoz. De annyi biztos: mindez már nem lehetetlen.

12-so-catchy-3d-printing-fashion-melinda-looi-04
Melinda Looi

De kik azok a divatvilágban, akik már élnek ezen technika kínálta lehetőségekkel? Egyre több tervező használja fel a 3D nyomtatást a tervezői munkafolyamat szemléltetésére, a dizájner darabok prototípusainak megalkotására vagy akár kész kollekciók kivitelezésére.

A korábbi posztjainkban már nem egyszer említett és ezúttal is kihagyhatatlan Iris van Herpen köztudottan előszeretettel alkalmazza a 3D printinget művészi kollekcióinak megtervezésében és kivitelezésében. Iris munkáit elnézve nem igazán merülhet fel a szemlélőben kétség afelől, milyen közel is áll egymáshoz a divat, a művészet és a technológia.Futurisztikus darabjai a fizika törvényeit is megtagadni látszanak, a végtelenül aprólékos részletek, a technika kifinomult és egyedi alkalmazása, a koncepciók kidolgozottsága mind magukon viselik Iris kézjegyét.

Az LDVC márkanév alatt futó Ludovico Lombardi munkássága igen széles skálán mozog a kiegészítő tervezéstől kezdve építészeten át, a legkülönfélébb dizájner tárgyakig. A modern technika alkalmazása mellett fontos szempont számára az elegancia és kifinomult stílus megtartása is.

Alkotásaihoz az inspirációt sokszor az ember test, annak vonalai, mozdulatai, rezdülései és interakciói szolgáltatják, amelyek a kész művekben organikus formákban, könnyed ívekben, harmonikus szerkezetekben köszönnek vissza.

A New York-i illetőségű eredetileg építész Francis Bitonti munkájában a számítógépes tervezést a legmodernebb gyártási eljárásokkal kívánja ötvözni. Saját hitvallása szerint ő a mesterséges intelligenciával működik együtt. Úgy érzi, a divatipar túl lassan alkalmazkodik a technikai újításokhoz, nem aknázza ki elég jól azok lehetőségeit, és az ezeket felhasználó iparágak között igen csak le van maradva.

A tervező szerint a divat és technológia ötvözetében rejlő legnagyobb lehetőség az, hogy kiterjeszti az emberi test határait és lehetőségeit, illetve olyan tulajdonságokkal ruházhat fel bennünket, melyekkel korábban nem rendelkeztünk. Munkái közé tartozik egy Dita Von Teese-nek készített ruha, de extrém cipőket is tervezett már.

A designer és kutató Neri Oxman futurisztikus munkája messze túlmutat a stílus és hordhatóság kérdésein. Az emberi tápcsatorna által inspirált Mushtari fantázianévre keresztelt darabja nem kisebb célt tűz ki maga elé, minthogy egykor segítse majd az emberiség túlélését egy távoli bolygón.

A 3D nyomtatással készült üreges darab 58 méternyi keskeny csatornát foglal magába, amely arra hivatott, hogy fotoszintetizáló organizmusok számára nyújtson otthont, melyek cserébe cukrot vagy bioüzemanyagot képesek termelni. A Wanderer, azaz Vándor című kollekció részét képező darab izgalmas és kellőképpen őrült keresztmetszete a divat, tervezés és csúcstechnológia nyújtotta lehetőségeknek.

Bár távolinak tűnhetnek azok a kérdések, melyekre Oxman munkája igyekszik megoldásokat adni, annyi biztos, hogy a 3D nyomtatás nyújtotta lehetőségek extrém mértékben felülmúlják korábbi elképzeléseinket. Akár űrtechnológiáról van szó, akár emberi szövetek nyomtatásáról – ez a módszer végtelen megoldást kínál a tervezés és gyártás megújításához. A jövő ismét az ajtónkon kopogtat…

Szöveg: Kata
Képek: Pinterest, innen és innen

Hozzászólás