RebelFavs: Alexander McQueen

A polgárpukkasztó bemutatóiról és lenyűgözően extravagáns kreációiról híres Alexander McQueen timeless kedvenc rebellive körökben, úgyhogy nem tudunk elégszer tisztelegni a tragikus hirtelenséggel elhunyt brit dizájner munkássága előtt. Videók, képek és izgalmas infók a McQueen-univerzumról a folytatásban!

A ’69-es születésű McQueen London egyik külvárosában nőtt fel, és korántsem volt felhőtlen gyermekkora. Édesapja taxisofőrként dolgozott, édesanyja szociális munkás volt – a szülők hat gyermeket neveltek, akik közül Alexander volt a legkisebb. Ahogy az szerencsésebb esetekben lenni szokott, a tehetség a zord körülmények közt is utat talált magának: a fiatal McQueenről hamar kiderült, hogy minden bizonnyal a kreatív szakmában, azon belül is a divatiparban fog kibontakozni. 

alexander-mcqueen-biopic-0

Először a nővéreinek varrt ruhákat, majd mindössze 16 évesen a Savile Row egyik szalonjának tanulója lett, amelynek többek közt olyan fontos vendégei voltak, mint Gorbacsov vagy Károly herceg, akik előszeretettel viselték a McQueen által szabott és varrt öltönyöket.prince-charles-presents-designer-of-the-year-award-to-mcqueen-2001-from-sfgatecom628x471

Nagy változások következtek ezután, hiszen a fiatal tervező Japánba utazott, ahol asszisztensként tevékenykedett, majd 1993-ban megtervezte első kollekcióját – akkor még Reomeo Gigli munkatársaként. Kiugróan magas technikai készségéről és hamisíthatatlan stílusérzékéről vall a tény, hogy Alexander már akkor oktatni kezdte a szabást-varrást, amikor még ő maga is a Saint Martins Collage of Art and Design tanulója volt.

Alexander-McQueen-Iconic-Designs

Vizsgakollekciójára egy emberként figyelt fel a szakma: a Hasfelmetsző Jack névre keresztelt anyag leginkább a Tatlet magazin divatszerkesztőjének tetszett, aki fogta magát és felvásárolta az egész kollekciót. A további show-k és kollekciók egyszerre lenyűgözték és sokkolták a közönséget. Szinte a rebellis jelző minden szinonimáját ráaggatták a tervezőre, volt például divathuligán is, de nem sokat várattak magukra a különböző vádak és hisztik sem: McQueent többen elítélték állítólagos hímsovinizmusa, fétisimádata, illetve túlzott erőszakot és erotikát közvetítő kreációi miatt.

1

,,Ha akarnám, sem tagadhatnám le, hogy a ruháim erotikusak. De nem véletlenül: én erősnek tartom a nőket, és annak ellenére, hogy nem az átlagos férfi szemével nézek rájuk, úgy vélem, sokkal jobban áll nekik a szexi, mint a naiv stílus.” – szólt ki a dizájner a kétkedőknek.

1996-ban került a Givenchy-hez, de a megalkuvásra képtelen, az Audrey Hepburn-stílussal semmiképp sem összeegyeztethető ízlésvilággal bíró dizájner nem volt boldog a patinás divatház berkeiben – 2001-ig maradt a Givenchy-nél, közben már megalapította saját brandjét is, ahol szabadon szárnyalhatott kreativitása, és határok nélkül teret nyerhetett bizarr esztétikája is.

További üzleteket nyitott az olcsóbb árkategóriájú McQ-val is immár a Gucci csoport tagjaként, így már szinte minden fontos nagyvárosban jelen volt márkáival, és egyre népszerűbb lett Amerikában is.

Kultusza a mai napig töretlen: teátrális képzelőereje segítségével életre hívott darabjait tragikus halála után, 2011-ben a New York-i Metropolitan Múzeumban állították ki a Savage Beauty című tárlaton. A kiállítás felvonultatta a dizájner pályafutásának összes alkotását egészen az utolsó, befejezetlen 2010-es A/W kollekció kreációiig. Az esemény a Metropolitan Múzeum 8. legnépszerűbb kiállítása volt az intézmény 141 éves történelme során. A legnépszerűbb divat témájú kiállítás 2015. március 14-én újra megnyitotta kapuit, immár Londonban, a Victoria és Albert Múzeumban, és augusztus 2-áig, azaz holnapig látogatható!

new-savage-beauty-banner

main_image

Alexander_McQueen_Savage_Beauty_13-960x400-1200-xxx_q85 savage-beauty-6

Egyik kedvenc videónkat, amely a tervező megismételhetetlen kreációt helyezi fókuszpontba, Nick Knight és csapata, a SHOWstudio készítette el. Ezzel zárjuk a McQueen-univerzumban tett izgalmas utazásunkat.

Képek: Pinterest
Szöveg: Ivett

Hozzászólás