Modern művészeti analógiák és R’n’R az A/W15 kampányokban

A nagy brandek őszi-téli kampányai nagyrészt elkészültek és lassan átláthatóvá válik a divatreklámok kavalkádja is. A napokban mi is folyamatosan kerestük a legizgalmasabb megoldásokat, így mostanra körvonalazódott, hogy mely kampányok érdemelték ki, hogy felkerüljenek a rebellis toplistára. A szezon legjobb munkái között több olyan anyag is helyet kapott, melyben a 20. századi modern művészeti megoldások innovatív újraértelmezését fedezhetjük fel.

A szezon egyik legvagányabb kampányát a Maison the Fauxnak köszönhetjük: a modern művészet egyik legmeghatározóbb technikájának, a kollázsnak a 3D-s világba való interpretálását figyelhetjük meg a képeken. A kollázs nemcsak mint művészeti technika, mint elvont koncepció jelent meg a képeken, hanem a modell papírmasészerű maszkjának kapcsán konkrét, materializálódott formában is. A színes, rebellis és szándékoltan polgárpukkasztó anyag nem a kollekció bemutatására, hanem a művészi, elvont üzenet átadására koncentrált.

A kampány a “C’est Vrai ou C’est FAUX?”, azaz az „Igaz vagy hamis?” nevet viseli, melyet akár a szürrealizmus alappilléréhez, a valóság és a valóság felettiség ellentétjéhez is kapcsolhatunk. Ha pedig nem akarunk efféle elvont társítást hozzárendelni a névhez, az üzenet akkor is – ha más nem, szubjektíven – értelmezhető: az igaz vagy hamis dilemmát könnyen azonosíthatjuk a divatvilág, valamint az aktuális trendek megosztó jellegével is.

A Giada a kubizmus rejtelmeiben és a geometria sokoldalúságának felfedezésében merült el az őszi-téli kampány, illetve a kollekció elkészítésénél. Az olasz luxusmárka védjegye az elegancia és az esztétikus merevség, ami a legújabb anyagban is maximálisan megjelenik.

A ruhák szigorú vonalai tökéletes harmóniát alkotnak a háttér geometriai formáival, a szándékolt zordságot azonban a kellemes színek ellensúlyozzák. Az eredmény egy kiegyensúlyozott kampány, amelyre egyszerűen jó érzés ránézni – és amely akár egy kubista fotóművész portfóliójában is tökéletesen megállná a helyét.

Giada campaign

Giada campaign2

Giada campaign3

A Sacai őszi-téli kampányát Craig McDean fotózta, a főszerepet pedig a merev pózok és a sorozatszerű ábrázolás kapta.

A képek azt a hatást keltik, mintha a kampányban a dinamikát kívánták volna megjeleníteni csupa statikus elem egymás mellett szerepeltetésével. Ez kissé visszarepít minket a futuristákhoz, akik a „mozgás” fanatikusaiként számos mozdulatot, folyamatot próbáltak meg leképezni mindössze egyetlen festővásznon.

A brand ruhái egyébként is inkább mozgalmasak, formákban és motívumokban gazdagok, az összeállítások pedig egyfajta kontrasztot alkotnak a kampányfotók kimért egyszerűségével. A fodrok, gyűrődések, rétegek inkább a dinamikához adnak hozzá, ellensúlyozva a pózok szigorú állandóságát.

Sacai campaign

Sacai campaign2

Sacai campaign3

Sacai campaign5

Kissé kilóg a sorból a Costume National: ők nem festészeti stílusirányzatokból inspirálódtak.

A kampány különlegességét az a szofisztikált atmoszféra adja, ami a sugárzó rock and roll érzés mellett – és annak ellenére – valahogyan helyet kapott a képeken. A reklámkampány egyszerre vagány, de mégis emlékeztet minket arra, hogy egy sikkes világmárkával van dolgunk.

A fekete-fehér képi világ egyszerre erősíti a letisztult esztétikát és a badass nemtörődömséget. Az egész valahogy olyan, mintha Hedi Slimane keze kamerája lenne a dologban, pedig a kampány fotósa Glen Lunchford volt.

Costume National campaign2 Costume National campaign5 Costume National campaign6

Ha pedig fekete-fehér és R’n’R, akkor természetesen a Saint Laurent, illetve Hedi Slimane sem maradhat ki a sorból: az őszi-téli kampány is a megszokott, de megunhatatlan sémát követi.

Lázadás luxuskivitelben – ez egyaránt lehetne a brandnek, de akár magának a kampánynak a mottója is. Nincsenek rá szavak, mennyire imádjuk Hedi Slimane stílusát, és azokat az innovatív, egyedülálló anyagokat, melyeket szezonról-szezonra kiad a kezei közül.

Saint Laurent campaign Saint Laurent campaign2 Saint Laurent campaign3

Szöveg: Alexandra
Képek: innen, innen és innen.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.